Οικονομία

Συντάξεις-αναδρομικά: Μην πετάτε τα λεφτά σας σε αγωγές - Με ομαδικούς αγώνες το κόστος εκμηδενίζεται - (Βίντεο)

Λύσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων προτείνει ο Αλέξης Μητρόπουλος. «Θεωρώ ότι είναι περιττό κόστος για τους σημερινούς συνταξιούχους να πηγαίνουν να κάνουν αγωγές», δηλώνει ο Αλέξης Μητρόπουλος - Με ομαδικούς αγωγές και ελάχιστο κόστος μπορούν να απευθυνθούν σε νέους Δικηγόρους για τα αναδρομικά.

Είναι εκατομμύρια οι συνταξιούχοι που θέλουν να διεκδικήσουν αναδρομικά και έτσι έχει στηθεί μια κανονική βιομηχανία. Οι αγωγές έχουν κόστος το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ως και τα 1.000 ευρώ αν και τα ποσά φαίνεται ότι ξεκινούν από τα 40 ευρώ.

Δικηγορικά γραφεία και μεμονωμένοι δικηγόροι αναλαμβάνουν τον τελευταίο καιρό κατά χιλιάδες υποθέσεις για τα αναδρομικά στις συντάξεις. Γίνεται λόγος για πραγματική βιομηχανία γύρω από τις αγωγές η οποία έχει όμως κόστος.
Η αγορά είναι ελεύθερη και έτσι δεν υπάρχουν “στάνταρ” τιμές. Ανάλογα με το ποσό που διεκδικεί κανείς υπάρχουν τα “έξοδα” που κυμαίνονται από 70 ως 170 ευρώ το άτομο.

Εάν η αγωγή είναι ομαδική το κόστος συνήθως κινείται μεταξύ 40 και 50 ευρώ άσχετα από το ποσό που διεκδικεί κανείς καθώς τα δικηγορικά γραφεία κάνουν… εκπτώσεις για να αυξήσουν τον όγκο της πελατείας τους.
Στην ατομική αγωγή το τελικό κόστος (δικαστικά έξοδα, αμοιβή δικηγόρου) ξεκινάει από 300 ευρώ ευρώ και ίσως φτάσει και τα 1.000 ευρώ.

Ο Οδυσσέας Τσολογιάννης, ο πρώτος συνταξιούχος που “κέρδισε” τα αναδρομικά του, μιλά στο Newsit.gr για το κόστος του δικηγόρου και των δικαστικών εξόδων που χρειάστηκε να καταβάλει ο ίδιος, αλλά και για τα χρήματα που θα χρειαστεί να πληρώσει ένας συνταξιούχος ατομικά ή ομαδικά για την διεκδίκηση των αναδρομικών.

Ο 70χρονος συνταξιούχος πατέρας πέντε παιδιών δικαιώθηκε από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με επιστροφή Δώρων και μειώσεων ύψους 11.184,57 ευρώ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ο κ. Τσολογιάννης ανέφερε στο Newsit.gr :

“Ο Δικηγόρος μου έπαιρνε 300 ευρώ για να συντάξει την αγωγή και αλλά 300 ευρώ για παράσταση στο δικαστήριο. Αυτά τα χρήματα είναι μόνο πρωτοδίκως”. Συνολικά ο κ. Τσολογιάννης πλήρωσε 1.000 ευρώ καθώς χρειάστηκε να πληρώσει και χαρτόσημο 350 ευρώ καθώς η συνολική του διεκδίκηση ανήλθε στις 27.000 ευρώ.

https://www.youtube.com/watch?v=HKOsV-pA7VA

Μητρόπουλος: Με μαζικές αγωγές το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ
Μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, είπε «Με επανειλημμένες ανακοινώσεις η Ένωση της οποίας ηγούμαι, έχει καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα, διότι δεν υπάρχει νομικό ζήτημα σε εκκρεμότητα. Τα τρία ανώτερα δικαστήρια έχουν αποφανθεί. Έχουν πει ότι τα δώρα είναι ισόβιες παροχές που ακολουθούν τον συνταξιούχο και μετά τον θάνατο τους τα κληροδόχα μέλη. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι περιττό κόστος για τους σημερινούς συνταξιούχους να πηγαίνουν να κάνουν αγωγές. Έχουμε καλέσει να κάνουν αιτήσεις να διακόψουν την παραγραφή και να δέσουν τα προηγούμενα χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Κάποιοι για να εξασφαλίσουν την τοκοφορία που είναι μεγάλη προστρέχουν στα δικαστήρια και σε δικηγορικά γραφεία. Υπάρχει δυνατότητα με ομαδικά δικόγραφα και ελάχιστο κόστος να απευθυνθούν σε νέους δικηγόρους. Δεν διανοούμαι ότι με μαζικές αγωγές το κόστος θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ και μπορούν να αναζητήσουν οι συνταξιούχοι μέσω των οργάνων τους, πολύ χαμηλότερη τιμή».

Ειδικά για τον κ. Τσολογιάννη που ηγήθηκε του δικαστικού αγώνα, είπε ότι «Είχε καταθέσει αρκετές αγωγές, δεν ξέρω την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης, αλλά αυτό που μου λέτε ηχεί στα αυτιά μου υπερβολικό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ