Πατριαρχεία

Συνεδριάζει από σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Κατά την τριήμερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί τάπητος θα τεθεί η σχέση Εκκλησίας και ελληνικού κράτους καθώς και η εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία.

Ξεκίνησε σήμερα, 27 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα ολοκληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Βασικό θέμα της Ιεράς Συνόδου θα είναι η σχέση μεταξύ Εκκλησίας και του ελληνικού κράτους στον απόηχο της συμφωνίας Τσίπρας — Ιερώνυμου.

Ένα από τα θέματα της συζήτησης στη διάρκεια αυτών των τριών ημερών θα είναι και η εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία.

Στην Κωνσταντινούπολη έφτασε ο Ροτισλάβ Παυλένκο, σύμβουλος του πρόεδρου της Ουκρανίας, Ποροσένκο, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο ίδιος αναμένεται να συμμετάσχει στην τελική τροποίηση ή έγκριση του Πατριαρχικού Τόμου για την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας.

Η υπόθεση της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας έχει διχάσει τον κόσμο της Ορθοδοξίας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να διακόπτει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αναγνωρίζει ως «σχισματικό» τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, επικαλούμενη το γεγονός ότι «αναγνώρισε τους σχισματικούς» της Ουκρανίας και «εντάχθηκε και ο ίδιος στο σχίσμα», όπως είχε δηλώσει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

Την ίδια στιγμή και η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε τους δεσμούς με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι η κίνηση του Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία θα δημιουργήσει «νέα σχίσματα, πιο εκτεταμένα και βαθύτερα».

«Αυτά τα σχίσματα θα επηρεάσουν όχι μόνο την Ουκρανία — θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ