Πολεμικό Ναυτικό

Στο κόκκινο η μάχη των «μνηστήρων» για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού!

Η Βρετανική BAE Systems φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά στη μάχη των μνηστήρων για τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert.gr.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι επαφές για το ζωτικής σημασίας πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που αφορά τις 4 φρεγάτες τύπου MEKO, τις Φ/Γ ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ και ΣΑΛΑΜΙΣ, καθώς από τον ναύσταθμο έχουν παρελάσει οι κολοσσοί της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας (BAE Systems, Thales, LM και Naval Group), οι οποίοι ενδιαφέρονται για το εν λόγω πρόγραμμα.

Η πρόταση της BAE Systems συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που έχουν θέσει στο σχεδιασμό τους οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού για το ζωτικής σημασίας πρόγραμμα της αναβάθμισης και των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO του Ελληνικού Στόλου.

Στο οικονομικό σκέλος η πρόταση της BAE ανέρχεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει μεν τον προϋπολογισμό του ΠΝ, όμως εκτιμάται ότι το πέρασμα στον αστερισμό των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του.

Επιπρόσθετα θεωρείται η πρόταση της BAE για την αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών φρεγατών MEKO, ότι καλύπτει και τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, τόσο για το ραντάρ, όσο για το σύστημα διαχείρισης μάχης, όσο και για τα ηλκετροοπτικά συστήματα των φρεγατών με δεδομένη και την επιτυχημένη αναβάθμιση που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρία στις φρεγάτες ιδίου τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την πρόταση της BAE, η εταιρία δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών MEKO εντός 36 μηνών από την ανάθεση του.

Προς ώρα αποτελεί γρίφο, η οδός που θα επιλεγεί για την ολοκλήρωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, με το ενδεχόμενο μιας απευθείας ανάθεσης να είναι υπαρκτό, αλλά ταυτόχρονα συγκεντρώνει και κάποιες αρνητικές παραμέτρους που ίσως να μην καθιστούν εφικτή την ολοκλήρωση της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ