Κόσμος

Σκηνικό «αναζωπύρωσης» στη Συρία: «Όλες οι συστοιχίες των πυραύλων S-300 είναι ενεργοποιημένες» - Περιμένουν νέα αεροπορική επιδρομή από το Ισραήλ

«Όλες οι συστοιχίες των συριακών πυραύλων S-300 είναι πανέτοιμες να εκτελέσουν αποστολές μάχης», ανακοίνωσε πριν λίγο ρωσική στρατιωτική πηγή στο συριακό έδαφος.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες που διαρρέει το Κρεμλίνο μέσω του ρωσικού τύπου αναφέρουν για πιθανό επικείμενο κτύπημα των Ισραηλινών αεροσκαφών F-35 Adir με σκοπό την εξουδετέρωση των συριακών πυραύλων.   

Ισραηλινός υπουργός προειδοποίησε ότι εάν οι Σύριοι χρησιμοποιήσουν τους ρωσικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ για να καταρρίψουν ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από ισραηλινό έδαφος, τότε το Ισραήλ θα κτυπήσει χωρίς να υπολογίσει ότι θα τεθούν σε κίνδυνο Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι που θα βρίσκονται στους χώρους εκτόξευσης.

Ο υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Ze'ev Elkin, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ρωσίας-Ισραήλ, δήλωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι "ήταν ένα "μεγάλο λάθος" για τη Μόσχα, η προμήθεια στη Συρία του πυραυλικού συστήματος S-300.

Διότι οι πύραυλοι αυτοί είναι προηγμένοι τεχνικά και θεωρούνται σημαντική απειλή για την ισραηλινή αεροπορία στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης».

Ο Ελκίν προειδοποίησε ότι «αν δεν ληφθεί υπόψη η προειδοποίηση» και καταλήξουμε να καταρριφθεί «ισραηλινό στρατιωτικό ή πολιτικό αεροπλάνο πάνω από το ισραηλινό έδαφος» τότε οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες στην συνέχεια."

"Οι ισραηλινές ενέργειες έβαλαν δεκάδες ζωές ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία σε κίνδυνο "σε πολλές περιπτώσεις", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Southfront.org.

Παρέμβαση για το θέμα όμως υλοποίησε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ:

"Δυστυχώς, η ισραηλινή πλευρά δεν τήρησε πάντοτε τις υποχρεώσεις της, κυρίως όσο αφορά  την ενημέρωση του ρωσικού στρατού για τις επιχειρήσεις μάχης τους στη Συρία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή Ρώσων στρατιωτών: ένα παράδειγμα ήταν η ισραηλινή επιδρομή στις εγκαταστάσεις της Παλμύρας το Μάρτιο του 2017.

Τους προειδοποίησα ότι αυτή η στάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες και όλα αυτά που κάνουν οι Ισραηλινοί στην Συρία μεταφέρθηκαν μέσω ειδικών καναλιών και στο ανώτερο επίπεδο.

Ταυτόχρονα υπογραμμίσαμε ότι η χρήση βίας δεν είναι σε θέση να επιλύσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ και θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο περιφερειακές εντάσεις.

Παρ 'όλα αυτά, το Ισραήλ συνέχισε την πρακτική των εναέριων επιθέσεων σε στόχους στη Συρία. Αυτό οδήγησε στην τραγική πτώση του ρωσικού αεροσκάφους αναγνώρισης Ilyushin Il-20 με αποτέλεσμα 15 νεκρούς αξιωματικούς.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αυτής της τραγωδίας. Οι λεπτομέρειες είναι γνωστές και οι ειδικοί γνωρίζουν καλά τους λόγους. Μετά το περιστατικό της 17ης Σεπτεμβρίου, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα πάντα όπως είναι. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν επιφυλακτική αλλά αποφασιστική", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Απαντώντας στο επεισόδιο της 17ης Σεπτεμβρίου, ο ίδιος περιέγραψε τις ισραηλινές ενέργειες ως «εχθρικές», και παρέδωσε συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300 στο στρατό της Συρίας και άρχισε να βοηθά τη χώρα να δημιουργήσει ένα ενωμένο δίκτυο αεροπορικής άμυνας.

Ως γνωστόν η Ρωσία έχει αποστείλει τρεις πλήρεις μονάδες πυραύλων S-300 στη Συρία. Κάθε πυροβολαρχία περιλαμβάνει οκτώ εκτοξευτές.

Δηλαδή ομιλούμε για σωρεία συριακών πυραύλων που θα σημαδεύουν στον ουρανό για να κτυπήσουν τα ισραηλινά αεροσκάφη, τα οποία όπως φαίνεται «ζεσταίνουν τις μηχανές» για νέα επιδρομή κατά συριακών και ιρανικών στόχων.

Πιθανή άμεση εμπλοκή Ρώσων και Ισραηλινών δεν είναι ορατή προς το παρόν, αλλά ο κίνδυνος «ατυχήματος» είναι τρομερά μεγάλος, ενώ οι παρενέργειες από κάτι τέτοιο θα  προκαλούσαν σίγουρα ντόμινο εξελίξεων.

Σύμφωνα όμως με το άρθρο (Θανατηφόρες εξελίξεις σε Συρία: Έκτακτη ενίσχυση του Ισραήλ με 22 μαχητικά F-22 Raptor – Συναγερμός λόγω των συριακών S-300), είχαμε αναφέρει ότι σκηνικό πολέμου έχει στηθεί εδώ και μεγάλο διάστημα γύρω από την Συρία με αφορμή την παρουσία των συριακών συστημάτων S-300 FAVORIT, οι οποίοι έχουν επιδράσει καταλυτικά στην ψυχολογία Ισραηλινών και Αμερικανών που ετοιμάζονται με αεροσκάφη F-22 και F-16 VIPER να τους καταστρέψουν αγνοώντας τους Ρώσους.

Στις ΗΠΑ τώρα ο τύπος της χώρας είχε κάνει προ μηνών νύξη για πιθανότατη μεταστάθμευση αριθμού F-22 RAPTORS σε ισραηλινά αεροδρόμια.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με μαχητικά F-22 raptor και F-16CJ Viper θα προβεί σύντομα μαζί με το Ισραήλ, στην καταστολή και καταστροφή των εχθρικών συστημάτων S-300.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν και άλλη φορά F-22 και F-16CJ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους εκστρατείας στη Συρία.

Έλληνες αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε συνδυασμό με τις αναγνωριστικές πτήσεις ισραηλινών μαχητικών στην Συρία, Ισραηλινοί και Αμερικανοί, πιθανόν θα επιχειρήσουν να κτυπήσουν αιφνιδιαστικά τις συριακές συστοιχίες με σκοπό να τις καταστρέψουν ολοκληρωτικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Το ερώτημα τότε θα είναι και απλό, η Ρωσία θα αντιδράσει ή θα δεχθεί την εξουδετέρωση των συριακών πυραύλων που ή ίδια προμήθευσε τον Άσαντ;

Εκτιμήσεις φέρουν τον Πούτιν να ξεκινά κάτι πολύ μεγάλο για ολόκληρο τον πλανήτη πιθανόν στο συριακό έδαφος και οπωσδήποτε μακριά από τα ρωσικά σύνορα για ευνόητους λόγους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές