Υγεία

Σημαντική ελληνική ανακάλυψη: Τεστ για την πρόωρη κι έγκαιρη διάγνωση καρκίνου

Μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα της Μαγνησίας Ταχυδρόμος, είναι σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιείται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Στόχος είναι η ανάπτυξη διαγνωστικής μεθοδολογίας που βασίζεται στην ανίχνευση βιοδεικτών στον εκπνεόμενο αέρα, δηλαδή χαρακτηριστικών χημικών ενώσεων, που είτε σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, είτε υποδηλώνουν την πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου. Το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογίας GC-MS για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μέσω του προσδιορισμού βιοδεικτών στον εκπνεόμενο αέρα», που υλοποιείται για πρώτη φορά σε ερευνητικό επίπεδο πανελλαδικά, χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο χορήγησης μεταδιδακτορικών υποτροφιών για νέος ερευνητές και από ίδιους πόρους της ερευνητικής ομάδας.

Η ανάλυση του εκπνεόμενου αέρα του κάθε ατόμου που εξετάζεται, αναδύεται ως μια πολύ υποσχόμενη, μη επεμβατική, λιγότερο απαιτητική και σημαντικά φθηνότερη μέθοδος για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και ακόμα για τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού. Βασίζεται στην ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό στην εκπνοή των χαρακτηριστικών πτητικών οργανικών ενώσεων (Volatile Organic Compounds-VOCs) που υποδεικνύουν την παρουσία της νόσου.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν οι Μιχαήλ Κουρέας (μεταδιδακτορικός ερευνητής υπότροφος) μηχανικός Περιβάλλοντος, διδάκτωρ τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανδρέας Τσακάλωφ (επιβλέπων – επιστημονικός υπεύθυνος) αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Χημείας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης καθηγητής Πνευμονολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Σίχα Λαΐλα ειδικευόμενη Πνευμονολογίας, Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Για την πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση της μεθόδου θα συσταθεί ομάδα 50 ασθενών από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα σε διάφορα στάδια και ακολουθούν διαφορετικές θεραπευτικές αγωγές. Παράλληλα, θα ενταχθεί στην μελέτη ομάδα 50 εθελοντών, που είναι αντιπροσωπευτικοί του υγιούς πληθυσμού. Οι πιθανές διαφοροποιήσεις στις ουσίες που εντοπίζονται στον αέρα που εκπνέεται από τον κάθε εξεταζόμενο, στην αναπνοή δηλαδή, τόσο στους πάσχοντες από καρκίνο, όσο και τους υγιείς, θα αναλυθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν περιέχουν στοιχεία που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται σε ερευνητική φάση, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι γίνεται πολύς λόγος για το «πώς μπορεί να διαγνώσει κανείς έγκαιρα τον καρκίνο του πνεύμονα και να παρακολουθήσει τη νόσο χωρίς επεμβατικές τεχνικές, από τον αέρα που εκπνέει κάποιος».

Υπάρχουν πολλές μελέτες για τη σύσταση του αέρα που εκπνέεται από τα πνευμόνια κι αν μπορεί το συγκεκριμένο στοιχείο να χρησιμοποιηθεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ή να υποδείξει αν κάποιος ενδέχεται να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα στο μέλλον. «Είναι αναίμακτη μέθοδος, καθώς ο αέρας που εκπνέεται από τον κάθε εξεταζόμενο συλλέγεται σε ειδικό ασκό και στη συνέχεια γίνονται μετρήσεις» υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

«Ουσιαστικά έχουμε μια τεχνική μέτρησης και ανάλυσης των στοιχείων του εκπνεόμενου αέρα των ασθενών που έρχονται στην Πνευμονολογική Κλινική για βρογχοσκόπηση. Οι ασθενείς φυσούν σε ειδικό ασκό, που συγκεντρώνονται δύο λίτρα αέρα και στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δείκτες με την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου του πνεύμονα. Το πρόγραμμα είναι σε πειραματικό στάδιο. Ο κ. Τσακάλωφ έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία και αρχίσαμε να συλλέγουμε δείγματα αέρα από τους ασθενείς», αναφέρει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...