Εκκλησία

Ρωσική Εκκλησία: Θα υπερασπιστούμε τους κανόνες και δε θα αναγνωρίσουμε τους σχισματικούς της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από την Κωνσταντινούπολη

Την ελπίδα ότι και οι υπόλοιπες τοπικές Εκκλησίες, μετά τη Σερβική και την Πολωνική, θα υπερασπιστούν τους εκκλησιαστικούς κανόνες, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλον τον κόσμο θα υπερασπιστούν τους κανόνες και δε θα αναγνωρίσουν τους σχισματικούς της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολαμάσκ, μιλώντας στο Sputnik.

«Ελπίζω ότι οι τοπικές Εκκλησίες συνειδητοποιούν την καταστροφή αυτού που συμβαίνει τώρα. Και ακριβώς όπως η Σερβική Εκκλησία δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν αναγνωρίζει την άρση του αναθέματος από τους σχισματικούς, (ότι) δεν αναγνωρίζει σχισματικούς ως κανονική Εκκλησία και ακριβώς όπως η Πολωνική Εκκλησία πρόσφατα δήλωσε το ίδιο, ελπίζω ότι και οι άλλες Εκκλησίες θα έχουν την ίδια θέση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Η στάση της κάθε Εκκλησίας στην εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας

Σχίσμα στην Ορθοδοξία: Τι στάση κράτησε η κάθε Εκκλησία
Ο Μητροπολίτης ολοκλήρωσε πρόσφατα τις επισκέψεις του στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, σε Αίγυπτο και Συρία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικοινωνία με το Πατριαρχείο Αντιοχείας και με τον Πατριάρχη Ιωάννη Ι' ήταν πολύ θερμή. «Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη συζήτηση για το τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία και τις ενέργειες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι υποστηρίζουν το σχίσμα, που εμείς χαρακτηρίζουμε ως εισβολή στην κανονική μας επικράτεια», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, επισήμανε ο Ιλαρίων. «Καθώς, όμως, τα γεγονότα εξελίσσονται, πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτά ξανά. Ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον το Πατριαρχείο Αντιόχειας θα αντιδράσει και πάλι στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης