Οικονομία

Πώς ο γιος ενός εργάτη δημιούργησε μία startup αξίας 7 δισ. δολαρίων

Η Tokopedia, το μεγαλύτερο online κατάστημα της Ινδονησίας, άντλησε κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από υφιστάμενους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης και της SoftBank, υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία.

Η ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου αποτιμάται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την κίνηση αυτή, αν και η ίδια δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την τοποθέτηση των νέων κεφαλαίων.

Αυτή η εξέλιξη την αναδεικνύει ως την startup με τη μεγαλύτερη αξία στην Ινδονησία, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης CB Insights. Αν και δεν ήταν σαφές εάν η χρηματοδότηση προέρχεται από την SoftBank Group Corp. ή το Vision Fund της, η εταιρεία με έδρα το Τόκυο, μετέφερε στις αρχές του έτους τα ποσοστά συμμετοχής που είχε στην Tokopedia,  στο συγκεκριμένο fund.

Η ταχεία υιοθέτηση των smartphone από την αγορά της Ινδονησία ευνόησε την ανάπτυξη της Tokopedia, καθώς ο 37χρονος διευθύνων σύμβουλος της William Tanuwijaya, γιος ενός εργάτη εργοστασίου, απευθύνεται σε έναν πληθυσμό που δραστηριοποιείται με μεγάλη άνεση στις ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων. Η οικονομία του διαδικτύου στην Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στη Νοτιοανατολική Ασία, με την αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου να προβλέπεται στα 53 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Google και της Temasek Holdings Pte.

Η αυξημένη ρευστότητα της Tokopedia, η οποία ιδρύθηκε το 2009, αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό. Η Η Alibaba Group Holding της Κίνας επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ η Bukalapak.com έχει εγγράψει εκατοντάδες χιλιάδες καταστήματα της γειτονιάς ως εταίρους και η Sea of Singapore της Σιγκαπούρης επενδύει σε σημαντικά κεφάλαια για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εκπρόσωπος της Tokopedia αρνήθηκε να σχολιάσει τα νέα δεδομένα. Η SoftBank, επίσης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει την είδηση.

Η έκρηξη των online αγορών

Η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδονησίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 53 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Η Tokopedia ήταν το Νο1 στην Ινδονησία το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης της αγοράς iPrice Group. Ακολούθησαν οι Bukalapak, Shopee και Lazada.

Η αξία του ακαθάριστου εμπορεύματος της Tokopedia, η οποία αφορά στη συνολική αξία των προϊόντων που πωλούνται στην πλατφόρμα της, έχει τριπλασιαστεί φέτος. Η εταιρεία φέρνει σε επαφή τους πελάτες με τους εμπόρους αντί να πουλά τα προϊόντα η ίδια και προσφέρει ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και είδη υγειονομικής περίθαλψης. Διαχειρίζεται επίσης ιστοσελίδες για αγορές εισιτηρίων τρένων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ