Κυβέρνηση

Πότε θα γίνουν εκλογές – Οι συντάξεις κρίνουν την ημερομηνία που θα στηθούν κάλπες

To επόμενο, έκτακτο EuroWorking Group της Πέμπτης μπορεί εκτός από τις συντάξεις να κρίνει και την ημερομηνία των εκλογών. Η περικοπή ή όχι των συντάξεων αποτελεί για την κυβέρνηση την «μητέρα όλων των μαχών» καθώς είναι δεδομένο ότι μια αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο αυτό θα άνοιξε διάπλατα το δρόμο για να στηθούν άμεσα κάλπες.

Όπως λένε πολιτικοί κύκλοι, αν οι δανειστές το επόμενο διάστημα αρνηθούν να ικανοποιήσουν το αίτημα Τσίπρα για αναστολή του μέτρου της περικοπής τότε ο μοναδικός δρόμος της κυβέρνησης είναι να πάει σε κάλπες κάνοντας ηρωϊκή έξοδο και καταγγέλλοντας την τρόικα.

Αν και όπως όλα δείχνουν το επικρατέστερο σενάριο είναι μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο των συντάξεων, στην κυβέρνηση προσπαθούν να είναι ψύχραιμοι σε περίπτωση αρνητικών δεδομένων. Ανησυχία προκάλεσε αναφορά της Deutsche Welle ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις για την πρόθεση της Αθήνας να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων. Κι αυτό έγινε μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Σολτς. Ενώ ανησυχία προκαλεί και η αποκάλυψη των «Νέων» της Δευτέρας για διάσωση μόνο των χαμηλών συντάξεων, επομένως περικοπές από κάποιο ποσό και πάνω. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε από το Μαξίμου να εκληφθεί ως «εναλλακτικό», όμως, θα ακύρωνε την μέχρι τώρα ρητορική τους για οριστική και αμετάκλητη αναστολή του μέτρου επειδή τα οικονομικά της χώρας είναι ικανοποιητικά.

Το EWG θα πρέπει να πειστεί από την Ελλάδα ότι τα νούμερα βγαίνουν και να αποφασίσει να κάνει το «δωράκι» στην κυβέρνηση. Ένα «δωράκι» που θα ακυρώσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ακόμη και πριν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει το in.gr

Το επικρατέστερο σενάριο για τις εκλογές παραμένει ο Μάιος και όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», στο φουλ εργάζεται ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών ώστε όλα να είναι έτοιμα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν παράλληλα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Παρά τις ανησυχίες για το εάν θα αντέξει τεχνικά ή όχι το σύστημα, καθώς στις 26 Μαΐου είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζεται σε συνομιλητές του απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα. Στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο φάκελος «εκλογές» είναι στην κορυφή καθώς πρέπει όλα να είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους, για να μπορούν να γίνουν και οι απαραίτητες ασκήσεις-προσομοιώσεις. Αυτή τη στιγμή από τις 13 περιφέρειες είναι πανέτοιμες οι 8 και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ύστερα από την ανάλογη πίεση του υπουργείου, να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Και οι διαβεβαιώσεις από το υπουργείο είναι πως τεχνικά δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τρέχουν με τα εκλογικά τμήματα

Οι υπηρεσίες του υπουργείου «τρέχουν» και κινούνται με βάση όλα τα πιθανά σενάρια, δηλαδή ακόμα και να γίνουν ταυτόχρονα και βουλευτικές εκλογές, αν και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε προ ημερών ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό δηλώνει σε όλους τους τόνους και ο αρμόδιος υπουργός, αλλά οι υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες για όλα. Αν γίνουν ταυτόχρονα όλες οι εκλογές, θα απαιτηθούν επιπλέον εκλογικά τμήματα για να διευκολυνθεί η διαδικασία και να μην υπάρξουν προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από περίπου 25.000 εκλογικά τμήματα σήμερα θα χρειαστούν περίπου 37.000 και άρα θα απαιτηθούν και επιπλέον εκλογικοί και δικαστικοί αντιπρόσωποι, αλλά και κάλπες. Επίσης, πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός των εκλογικών τμημάτων και να επιλυθούν ζητήματα σχετικά την ψήφο των ετεροδημοτών, για να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους και για τις βουλευτικές εκλογές και για τις δημοτικές.

Στην επικείμενη εκλογική διαδικασία για την αυτοδιοίκηση, όπου θα εφαρμοστεί πρώτη φορά η απλή αναλογική, υπάρχει και η παράμετρος των νέων ψηφοφόρων, καθώς θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι 17άρηδες, κάτι που σημαίνει ότι θα προστεθούν στο εκλογικό σώμα περίπου 140.000 νέοι άνθρωποι που ενηλικιώθηκαν μέσα στα χρόνια της κρίσης».

Κι όλες οι προετοιμασίες ασφαλώς προβλέπουν και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σύστημα.

Αν, λοιπόν, οι συντάξεις κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών δύο είναι τα σενάρια:

Το πρώτο είναι να ανασταλεί το μέτρο των περικοπών ή να υπάρξει μια υβριδική λύση που θα κριθεί από το Μαξίμου ότι «περνάει» στην ελληνική κοινωνία θετικά. Τότε η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει για την επιτυχία της και θα παραμείνει στην εξουσία για όσο μπορεί. Είτε με το να πάει στις κάλπες τον Μάιο είτε ακόμη και να εξαντλήσει την τετραετία και να κάνει εκλογές του χρόνου τον Οκτώβριο.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει… γερμανικό μπλόκο στα σχέδια της κυβέρνησης να μην περικόψει τις συντάξεις, κάτι που μπορεί να συνδυαστεί με τη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών.

Αν οι ξένοι θελήσουν να «αδειάσουν» την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (πολύ δύσκολο σενάριο) τότε θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια τους. Και ο μοναδικός δρόμος για να διασωθεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας είναι να πάει σε εκλογές ακόμη και μέσα στο 2018. Αλλά είπαμε: Αυτό το σενάριο είναι το πιο απίθανό…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ