Πολιτική

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για το... φλερτ Τσίπρα με τους Σοσιαλιστές

Σαφή μηνύματα για τον προσανατολισμό των νέων…συμμαχιών σε εσωτερικό και εξωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός, επισφραγίζοντας με την επίσκεψή του σε Βερολίνο και Παρίσι το φλερτ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης κόντρα στις δυνάμεις του φιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, όπως είπε, για να κερδίσει το χειροκρότημα των συνέδρων. Αυτό το πολιτικό φλερτ με τους σοσιαλιστές προκάλεσε αναταράξεις στην Αθήνα με τη Φώφη Γεννηματά να καρφώνει τόσο τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και τους ομοτράπεζούς της Γερμανούς Σοσιαλιστές. Η εμπρηστική αναφορά Τσίπρα ότι η ελληνική σοσιαλδημοκρατία «διεξάγει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά, αρνούμενη να συναινέσει ακόμα και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είναι σημαία για τον προοδευτικό χώρο» προκάλεσε την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Ενώ ο Πρωθυπουργός πήγε ένα βήμα παραπέρα και με το βλέμμα στο Κέντρο είπε ότι «η συνάντηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θα τεθεί ως ζήτημα από τα κάτω, από τη βάση».!

«Καρφιά» ΚΙΝΑΛ κατά ΣΥΡΙΖΑ

Και από τη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, δεν έμειναν με «σταυρωμένα τα χέρια». Ο Τσίπρας εναγκαλίζεται τον Πάνο Καμμένο, δεν μπορείς να είσαι άλλος το πρωί και άλλος το βράδυ σχολίαζαν μεταξύ άλλων αρμόδιες πηγές στο Iefimerida. Ενδεικτικό δε της ταραχής που προκάλεσαν όσα είπε ο πρωθυπουργός,απετέλεσε το μπαράζ ανακοινώσεων απο το ΚΙΝΑΛ κάνοντας λόγο στο δια ταύτα για «προσέγγιση Τσίπρα στους Σοσιαλιστές με καθαρά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά». Η κα Γεννηματά εντωμεταξύ, ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση αρχής γενομένης από τη συμμετοχή της το Δεκέμβριο στο συνέδριο του SPD στη Λισαβόνα όπου πέραν της στήριξης στον Φρανς Τίμερμανς θα ξεδιπλώσει και μια σειρά από άλλα αιτήματα προκειμένου να στριμώξει τους αντιπάλους της.

Χαμηλό βαρομετρικό με την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Κατά τα λοιπά, σελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν στο Iefimerida: «δεν σκεφτόμαστε να φύγουμε από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Ωστόσο, επισημαίνουν ότι επιδίωξή τους είναι μια σύμπραξη ολόκληρου του προοδευτικού χώρου, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου. « Να μετεξελίξουμε το προοδευτικό φόρουμ σε μια πιο συμπαγή ομάδα Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Αριστερών» λένε. Ο πρωθυπουργός επικαλούμενος το παράδειγμα της Πορτογαλίας ανέφερε ότι «η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Αγκάθι» ο κοινός υποψήφιος

Σε ό,τι αφορά τέλος στο ενδεχόμενο να υπάρξει κοινός υποψήφιος, στόχος της Αθήνας είναι βεβαίως μια κοινή υποψηφιότητα όλων των προοδευτικών απέναντι στον εκλεκτό του Λαϊκού Κόμματος- σκληρό συντηρητικό- κ. Βέμπερ που δεν φημίζεται για την συμπάθειά του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Από την άλλη, οι εκτιμήσεις θέλουν δύσκολα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (που καταγράφεται διάσταση απόψεων) να δεχτούν κάτι τέτοιο. Που σημαίνει ότι ενδέχεται στον πρώτο γύρο να κατέβει αριστερός υποψήφιος και στον δεύτερο να στηριχθεί σοσιαλιστής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές