Κοινωνία

Προειδοποίηση με SMS στα κινητά μας για σεισμούς, πυρκαγιές και τρομοκρατικά χτυπήματα

Νέα νομοθεσία για την άμεση ενημέρωση των πολιτών μέσω κινητών τηλεφώνων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως ήταν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, αναμένεται να εγκρίνει αύριο, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το European Emergency Number Association, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις Βρυξέλλες, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών, η νέα νομοθεσία για τους κανόνες τηλεπικοινωνίας (Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών) αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση, που θα μπορούσε να σώσει ζωές όταν υπάρχει ανάγκη εκκένωσης κάποιας περιοχής ή μετάδοσης αναγκαίων πληροφοριών για την προστασία των πολιτών.

Σήμερα, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, χρησιμοποιούν συστήματα από σειρήνες και μετάδοση ενημερώσεων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θεωρούνται ξεπερασμένα, αφού η τεχνολογία επιτρέπει πλέον την απευθείας ενημέρωση μέσω κινητού τηλεφώνου.

Τα νέα συστήματα θα χρησιμοποιούν κεραίες τηλεφωνικών δικτύων για να ενημερώσουν κινητά σε συγκεκριμένες περιοχές, προφυλάσσοντας αλλά και διασφαλίζοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα. Αυτό θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη ενημέρωση σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, από πυρκαγιές μέχρι τρομοκρατικά χτυπήματα, αφού όχι μόνο θα εστιάσει σε περιοχές υψηλού κινδύνου, αλλά θα επιτρέψει και την ενημέρωση επισκεπτών και τουριστών σε αυτές τις περιοχές.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάθε λεπτό είναι σημαντικό και οι έγκυρες πληροφορίες για το τι συμβαίνει ή το πώς μπορείς να παραμείνεις ασφαλής είναι κρίσιμης σημασίας. Η νέα νομοθεσία θα ωθήσει τις Αρχές να ενημερώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τους πολίτες, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερες ζωές των συνανθρώπων μας σε κίνδυνο», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συμβουλίου του European Emergency Number Association, δρ. Δημήτρης Πύρρος.

Πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις έχουν κατά καιρούς προβεί σε δηλώσεις υπέρ του εκσυγχρονισμού αυτών των συστημάτων. Μιλώντας για το θέμα, ο Λεβέντ Αλτάν, διευθυντής του Victim Support Europe, ενός οργανισμού που υπερασπίζεται τα δικαιώματα θυμάτων εγκλημάτων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα νομοθεσία, σημειώνοντας: «Θέλουμε μία Ευρώπη που βάζει την ασφάλεια ως προτεραιότητα».

«Σύγχρονα συστήματα ενημέρωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψουν στους πολίτες να έχουν τις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή, το οποίο σημαίνει λιγότερα θύματα και περισσότερες ασφαλείς ζωές», υπογράμμισε.

Εφόσον το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει αύριο τη νέα νομοθεσία, σειρά έχει το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο πρέπει να εγκρίνει το κείμενο στις 4 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, τα κράτη - μέλη οφείλουν να ενσωματώσουν την Οδηγία στην εθνική νομοθεσία τους με τον τρόπο που θεωρούν καλύτερο, μέσα σε διάρκεια δύο ετών με εξαίρεση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που επιτρέπουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...