Βαλκάνια

Προάγγελος εθνοτικών συγκρούσεων στο Κόσοβο - Βελιγράδι: «Οι Αλβανοί ετοιμάζουν εθνοκάθαρση» - «Θα υπερασπιστούμε τις ζωές των Σέρβων»

Νέες πολεμικές εξελίξεις έχουμε στην Σερβία όσο αφορά το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν την αναζωπύρωση της εθνοτικής σύγκρουσης, η οποία «σιγοκαίει» στην περιοχή από την εποχή του πολέμου του Κοσόβου το 1999.      

Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιν σήμερα το πρωί πήρε μέρος σε πρωινή εκπομπή του σερβικού καναλιού RTS. Εκεί ο ίδιος ξεκάθαρα χαρακτήρισε τις ενέργειες των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου σαν αυτές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου πριν πολλά χρόνια, υπονοώντας ότι οι Αλβανοί ετοιμάζουν εθνοκάθαρση των εναπομεινάντων Σέρβων πολιτών.

«Όσον αφορά την κατάσταση στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να προστατεύσει τη ζωή των Σέρβων πολιτών στον Βορρά.

Επισημαίνω επίσης ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς φροντίζει καθημερινά ώστε ο στρατός μας να είναι έτοιμος να προστατεύσει τη ζωή των Σέρβων πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο», κατέληξε ο ίδιος, σύμφωνα με μεγάλο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε σήμερα ότι οι εκπρόσωποι των Αλβανών ποτέ δεν εγκατέλειψαν το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» και ότι ο ίδιος προειδοποιεί ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς βία και διώξεις των άλλων λαών από το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Βούλιν τόνισε ότι η απειλή της «Μεγάλης Αλβανίας» αφορά ολόκληρη την περιοχή, αλλά το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει, ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει ότι «παρακολουθούμε τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας».

"Φανταστείτε αν ο Πρωθυπουργός μας συναντιόνταν μαζί με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας Σέρπσκα (Βοσνία) και δήλωναν ότι καταργούμε τα σύνορα και ότι είμαστε μία χώρα. Τότε θα είχαμε έκτακτα συμβούλια Ασφαλείας του ΟΗΕ κτλπ. Τώρα έχετε τον επικεφαλής ενός ανύπαρκτου κράτους (Κοσόβου) και τον επικεφαλής ενός κυρίαρχου κράτους (Αλβανία) που λένε ότι θα καταργήσουν τα σύνορα τους. Λοιπόν, πώς είναι αυτό δυνατόν;"  δήλωσε ο Σέρβος ΥΠΑΜ.

Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο «Μεγάλη Αλβανία», αφορά ένα εθνικά καθαρό κράτος και σε αυτή την περίπτωση οι Σέρβοι πολίτες "θα πρέπει να μετακινηθούν πάση θυσία από το Κοσσυφοπέδιο προς την Σερβία, καθώς και από ορισμένες άλλες χώρες της περιοχής".

Ο υπουργός είπε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στο Κόσοβο, αλλά επισήμανε ότι η βία δεν προέρχεται από τη σερβική πλευρά και ότι η Σερβία δεν πρόκειται να προκαλέσει αστάθεια, επειδή οι Σέρβοι θέλουν ειρήνη και σταθερότητα.

Ο Βούλιν τόνισε επίσης ότι η KFOR παραβιάζει την εντολή της στο Κοσσυφοπέδιο και ότι οι σχέσεις μειώνονται στο ελάχιστο, ειδικά όταν δεν υπάρχουν κοινές δραστηριότητες και άμεση επικοινωνία με την σερβική πλευρά.

Ο Σέρβος αξιωματούχος θεωρεί ότι είναι ασυνήθιστο ο εκπρόσωπος της KFOR να δηλώνει αναλήθειες για την εισβολή της αλβανικής δύναμης ROSU στην Β.Μιτρόβιτσα και αυτό είναι ένα ανησυχητικό γεγονός.

Είναι γνωστό όμως ότι το 2ο σώμα του σερβικού στρατού έχει ως περιοχή ευθύνης το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και είναι σε συνεχή ετοιμότητα λόγω των γεγονότων στην Β.Μιτρόβιτσα.

Το Βελιγράδι έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως την KFOR ότι δεν θα είναι απλώς ένας «παρατηρητής» εφόσον απειλείται η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια.

Γενικά όμως μυρίζει «μπαρούτι» στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά την απροκάλυπτα παράνομη δράση Αλβανών αστυνομικών και τις άγριες αντιδράσεις των Σέρβων της περιοχής, μετά την σύλληψη του Σέρβου προέδρου του κόμματος της Σερβικής Λίστας.

Η εισβολή της αλβανικής δύναμης του Κοσσυφοπέδιου ROSU, κατά παράβαση του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ στην Μιτρόβιτσα, προκάλεσε την έκρηξη και εξέγερση των Σέρβων της περιοχής ενώ και το Βελιγράδι ευρίσκεται επί ποδός «στρατιωτικών προετοιμασιών», όπως πράττει κάθε φορά.

Όλα τα δεδομένα όμως συμφωνούν με άρθρο μας με το οποίο έχουμε προειδοποιήσει ότι είναι σε εξέλιξη μεγαλόπνοο σχέδιο για την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία αποτελεί τον διακαή πόθο των ΗΠΑ και γενικά της δύσης ενάντια στα ρωσικά σχέδια στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται επίσης σύμφωνα και με την ιστοσελίδα του γερμανικού καναλιού DW και τον Γερμανό ειδικό Marcus Bleinroth, ότι στα δυτικά Βαλκάνια αυτήν την περίοδο έχουμε την διακίνηση 4 έως 6 εκατομμυρίων παράνομων αυτόματων όπλων όλων των διαμετρημάτων.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Γραφείο ελέγχου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στη Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη, SEESAC.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της περιοχής αυτής, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ακόμη και εθνοτικές συγκρούσεις.

Η Αλβανία, ήταν μεταξύ των έξι χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό λαθραίων αυτομάτων όπλων. Υπολογίζεται ότι το απόθεμα των όπλων που έπεσε στα χέρια Αλβανών πολιτών το 1997 (έτος αναταραχής) δεν είναι ακόμη σαφές.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να είναι 200-300 χιλιάδες τεμάχια, η Βοσνία διαθέτει 800 χιλιάδες παράνομα όπλα, πολύ περισσότερο από την Αλβανία, ενώ σε πολλές χιλιάδες υπολογίζονται τα παράνομα όπλα και στην ΠΓΔΜ.

Η ουσία, σύμφωνα με ειδικούς, είναι το που θα χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα παράνομα αυτόματα όπλα και για ποιόν σκοπό.

Η Σερβία για αυτόν τον λόγο παίρνει και αυτή τα μέτρα της και συζητά την απόκτηση κινεζικών αντιαεροπορικών πυραύλων αντίστοιχων των ρωσικών S-300, με την κωδική ονομασία FK-3, δίνοντας μια συγκεκριμένη απάντηση για το σχηματισμό του «Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» με τις ευλογίες των ΗΠΑ!

https://youtu.be/vOLULKn0yNw

https://youtu.be/mA6tcTcw-Pk?t=9

https://youtu.be/1N6qoEkEe7U?t=1

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...