Πολιτική

Παναγιώτης Νάστος: To γεωπολιτικό περιβάλλον και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι τώρα ως έτος περαιτέρω επαύξησης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Η επιθετικότητα αυτή εκφράζεται με ποικίλους τρόπους , τόσο φραστικά με δηλώσεις του Ερντογάν, συμβούλων του καθώς και λοιπών υψηλά ιστάμενων τούρκων αξιωματούχων, όσο και εμπράκτως ,με συνεχείς παραβιάσεις-παραβάσεις του FIR και παραβιάσεις των ΕΧΥ, με σύλληψη και πολυήμερη κράτηση 2 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας . Διπλωματικά η Ελλάδα έχει επενδύσει σε συμμαχίες με Ισραήλ-Αίγυπτο-Κύπρο αναφορικά με την έρευνα, εξόρυξη, εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο ,ενώ παράλληλα εκμεταλλευόμενη τις ταραγμένες Αμερικανοτουρκικές σχέσεις , έχει αυξήσει τη γεωστρατηγική της σημασία έναντι των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Κύπρος πρόσφατα έχει καταστεί στρατηγικός εταίρος με τις ΗΠΑ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ωστόσο το ενεργειακό «παιγνίδι» στην ΝΑ Μεσόγειο έχει ξεφύγει κατά πολύ από τα στενά πλαίσια μιάς τουρκοκυπριακής - ελληνοτουρκικής διαμάχης. Ουσιαστικά μέσω του μελλοντικού αγωγού Κύπρου-Κρήτης-Δυτικής Ελλάδας-Ιταλίας ,σε συγκερασμό με τα πολύ πλούσια υπάρχοντα κοιτάσματα φυσικού αερίου-πετρελαίου σε Ισραηλινή, Αιγυπτιακή , Κυπριακή και Ελληνική μη οριοθετημένη όμως ΑΟΖ «σπάει» το ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσίας προς την ΕΕ. Επιπλέον οι πετρελαικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα, εξόρυξη, εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο, είναι αμερικανικές και ευρωπαικές και δεν μετέχει καμία ρωσική και κινεζική αντίστοιχη εταιρεία. Τέλος οι ΗΠΑ μέσω των συμφωνιών συνεργασίας των παραπάνω χωρών στον ενεργειακό τομέα στη ΝΑ Μεσόγειο , σε συγκερασμό με τη σύσφιξη των σχέσεων της με Ιορδανία, Σαουδική Αραβία ένα μελλοντικά «Αραβικό ΝΑΤΟ» , επιχειρεί να ελέγξει προς όφελός της την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής , επιχειρώντας να εγκλωβίσει-απομονώσει τη Ρωσία στη Συρία.

Η Τουρκία στην παρούσα φάση έχει απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ-ΕΕ και αποτελεί σύμμαχο με τις Ρωσία-Ιράν στο Συριακό ζήτημα. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως κάτι πολύ ουσιώδες. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο τούρκος Πρόεδρος μετά την αποφυλάκιση του αμερικανού πάστορα από τις τουρκικές φυλακές φαίνεται ότι κάνουν κινήσεις επαναπροσέγγισης. Η συγκυρία της δολοφονίας του δημοσιογράφου Κασόγκι , η εκμετάλλευση της από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να στρέψει την Διεθνή κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις σε βάρος του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας και το «αμερικανικό ενδιαφέρον» για διαφύλαξη της Σαουδικής Αραβίας την οποία χρειάζεται ως βασικό πυλώνα του σχεδιασμού για «Αραβικό ΝΑΤΟ» όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι κάποιοι λόγοι οι οποίοι οδηγούν σε ένα «παζάρι» ΗΠΑ και Τουρκία , μηδέ εξαιρουμένης και αυτής της «παράδοσης» του Γκιουλέν. Τα παραπάνω συνηγορούν εμφατικά ότι το τοπίο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ναι μεν είναι κακό σήμερα, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ενδέχεται να αλλάξει μελλοντικά.

Η Τουρκία εκτιμάται ότι δεν θα επιχειρήσει κάποια στρατιωτική ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο. Η παραπάνω εκτίμηση εδράζεται στο γεγονός ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως δεν έχει την ισχύ να αντιπαρατεθεί ευθέως με τα αμερικανικά, γαλλικά και ισραηλινά συμφέροντα στην περιοχή. Επιπλέον τυχόν στρατιωτική ενέργειά της θα έθετε τελικά σε «ομηρία» λόγω αεροναυτικού αποκλεισμού ο οποίος θα εφαρμοζόταν από τις Δυτικές δυνάμεις, τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, με ολέθριες επιπτώσεις για την ίδια. Εκείνο όμως το οποίο δύναται να επισυμβεί είναι μελλοντικά να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για επίλυση του « Κυπριακού», ούτως ώστε και οι τουρκοκύπριοι να προσποριστούν οικονομικά οφέλη από την επικείμενη εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία όμως δεν επιθυμεί αυτούσια ως κράτος να μείνει έξω από το «παιγνίδι» του διαμοιρασμού της ενεργειακής πίτας στη ΝΑ Μεσόγειο.Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσονται και οι πρόσφατες έρευνες της Τουρκίας σε περιοχές μεταξύ αυτής και της βορείου Κύπρου, ούτως ώστε εάν βρεθούν κοιτάσματα αξιοποιήσιμα οικονομικά να συναινέσει σε επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα γνωρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Κύπρου αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ, και τυπώνει δικούς της χάρτες στους οποίους εμφανίζει την τουρκική ΑΟΖ να εμπεριέχει τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ , αφού δεν λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη του συμπλέγματος Καστελορίζου-Ρώ –Στρογγγύλης .

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα η Τουρκία προβαίνει σε ευρείες ψυχολογικές επιχειρήσεις σε βάρος της χώρας μας υιοθετώντας πολεμική ρητορική, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της . Ετσι βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο τα οποία στο διηνεκές του χρόνου η ίδια έχει εφεύρει όπως , ΕΕΧ,ΕΧΥ, FIR, γκρίζες ζώνες, κυριαρχία βραχονησίδων, αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Εκτίμηση είναι πως η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Τουρκία ως κράτος στην παρούσα φάση έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα την καταστήσουν ολοένα και επιθετικότερη σε βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι:

1. Καθεστωτική διακυβέρνηση , με πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ και δίωξη πολιτικών αντιπάλων

2. Θρησκευτικός φανατισμός

3. Εθνικισμός, όπου η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε πλειοδοσία με την αντιπολίτευση

4. Οικονομικός μαρασμός (πληθωρισμός 25%, μείωση της ισοτιμίας τουρκικής λίρας κατά 40% έναντι του δολαρίου)

5. Πληθυσμιακή έκρηξη (αριθμεί ήδη 79.000.000 κατοίκους με αυξητικές τάσεις)

6. Ραγδαία ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας με σημαντικότερα επιτεύγματα τη δυνατότητα κατασκευής πολεμικών πλοίων, αρμάτων μάχης, ΠΕΠ,UAV, επιθετικών Ε/Π, πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, αντιπλοικών πυραύλων, βλημάτων αέρος –αέρος μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες , όπως Α/Α πυραύλων S-400 από τη Ρωσία και F-35 μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ (έχει ανασταλεί προς το παρόν λόγω S-400)

Τα παραπάνω μαρτυρούν ότι η Τουρκία πραγματοποίησε σιγά-σιγά καθολική RMA (REVOLUTION IN MILLITARY AFFAIRS) ούτως ώστε να μπορεί να ανατρέψει το ισοζύγιο μαχητικής ισχύος με την Ελλάδα προκειμένου να επιβάλλει τη θέλησή της. Η Ελλάδα στην παρούσα φάση βρίσκεται σε επίσης άσχημη οικονομική κατάσταση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της να προσπαθούν έστω και οριακά να κρατήσουν μία σχετική ισορροπία δυνάμεων έναντι της Τουρκίας, η οποία όμως κάθε ημέρα που περνάει ανατρέπεται σε βάρος της. Η Ελλάδα στην παρούσα φάση θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε πολυμερείς στρατιωτικές συνεργασίες και συμμαχίες εξαγοράζοντας χρόνο. Παράλληλα επειδή ο χρόνος ειρήνης με την Τουρκία μειώνεται συνεχώς και γρήγορα , θα πρέπει προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε «Φιλανδοποίηση» έναντι της Τουρκίας αλλά ούτε και σε απώλεια Εθνικού εδάφους να κινηθούμε άμεσα και αποφασιστικά, με ενιαία στρατηγική , χωρίς εσωστρέφεια και διχαστικές τάσεις . Τρόποι και μέθοδοι σίγουρα υπάρχουν , μερικοί εκ των οποίων θα αναλυθούν σε νεότερο άρθρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ