Ρωσία

Παίρνει «φωτιά» η Α.Μεσόγειος: Οι Ρώσοι θα διεξάγουν αεροναυτικές ασκήσεις σε μόνιμη βάση - Οι «Ocean Shield» καθιστούν τη ρωσική κυριαρχία

Ο ρωσικός στόλος έρχεται για να μείνει διεξάγοντας μόνιμα αεροναυτικές ασκήσεις στην Α.Μεσόγειο, σε μια ιδιότυπη νέα κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ, η οποία μεταφέρεται σε πολλές  γωνιές της Ευρώπης (από την Βαλτική έως την Α.Μεσόγειο).  

Η Ρωσία μετά την κρίση στην θάλασσα του Αζόφ και την παρουσία αμερικανικών μονάδων επιφανείας στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισε να «κατεβάσει» ένα μεγάλο μέρος του στόλου της Μαύρης θάλασσας στην Α.Μεσόγειο για ασκήσεις σε μόνιμη βάση.    

«Οι αεροναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με την επωνυμία «Ocean Shield» θα διεξαχθούν στη Μεσόγειο σε μόνιμη βάση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε διάσκεψη την Παρασκευή.

Ο Σοιγκού επεσήμανε ότι στη Μεσόγειο δημιουργήθηκε μια μεγάλη ναυτική ομάδα μεταξύ ξένων των στόλων «για την ανεξάρτητη αντιμετώπιση μεγάλου φάσματος εργασιών σε μια μεταβαλλόμενη κατάσταση».

«Η διοίκηση της άσκησης θα διεξαχθεί από την Αγία Πετρούπολη (έδρα του ρωσικού ΓΕΝ) και την ναυτική εγκατάσταση υποστήριξης της Ταρτούς της Συρίας», πρόσθεσε.

Τα σχέδια αυτά αφορούν σαφώς και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο κοίτασμα Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ από την ROSNEF, όσο και στην προσπάθεια απεγκλωβισμού των ρωσικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων από την Μ.Θάλασσα η οποία φυλάσσεται αποτελεσματικά από τους δεκάδες πυραύλους BASTION και S-400.

Το Αιγαίο στην προκειμένη περίπτωση θα μετατραπεί στην πιο σπουδαία θαλάσσια περιοχή ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ αμερικανικά, ρωσικά, ελληνικά, τουρκικά και γαλλικά πλοία θα πηγαινοέρχονται.

Οι Ρώσοι όμως κατεβαίνουν και για έναν ακόμη λόγο στην Α.Μεσόγειο και αυτός αφορά την Λιβύη και το τεράστιο παιχνίδι με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αυτής της χώρας που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

Στο άρθρο μας με τίτλο (Το τεράστιο παιχνίδι του Σουλτάνου με την «τουρκική» ΑΟΖ μέχρι ΝΑ της Κρήτης ενώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Α.Λιβύη), αναφέραμε ότι ένα τεράστιο γεωστρατηγικό παιχνίδι διαδραματίζεται στην Α.Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα από Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία, ενώ Ελλάδα και Κύπρος προς το παρόν παρακολουθούν απλά τα τεκταινόμενα.

Η Ρωσία «πάτησε εδώ και καιρό πόδι» στην Λιβύη και πολεμικά της αεροσκάφη προσγειώνονται σε αεροδρόμιο της Ανατολικής πλευράς της χώρας προκαλώντας πραγματικά σοκ και δέος σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Η περιοχή αυτή της Α.Μεσογείου έχει αποκτήσει τεράστια σημασία τόσο για τα κοιτάσματα που διαθέτει όσο και για την στρατιωτική σημασίας για την ίδια την Μόσχα.

Η ανώτατη ρωσική ηγεσία για αυτούς ακριβώς τους λόγους επισήμανε στον Έλληνα ΥΠΑΜ Π.Καμμένο ότι η δημιουργία αμερικανικών βάσεων στο Αιγαίο αποτελεί μια «πάρα πολύ δυσάρεστη κατάσταση» για την ίδια η οποία δεν θα είναι αποδεκτή.

Για αυτό και η μόνιμη παρουσία ρωσικών πλοίων και εξελιγμένων υποβρυχίων στα θερμά νερά του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου και η διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων, αποτελούν μονόδρομο για την Μόσχα.    

Υπενθυμίζουμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2008, συνολικά 26 ρωσικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο υποβρυχίων και 34 αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορικής Δύναμης, πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στη Α. Μεσόγειο. Εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από πλοία, ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, η δημιουργία αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά προφανώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Α.Μεσόγειο, στην οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα, διαδραματίζεται μια τεράστια σύγκρουση συμφερόντων κυρίως ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της υπόγειας σύγκρουσης πιθανόν να αποτυπωθεί σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, όπου Ελλάδα και Τουρκία θα βρεθούν και πάλι πιθανόν πάρα πολύ κοντά σε μια πολεμική σύρραξη που θα εξυπηρετεί στην ουσία κατά βάση άλλους πιο ισχυρούς.

https://youtu.be/vn2n1Fku7Kk?t=1

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...