Κόσμος

Ο Ερντογάν «γράφει» την Ευρώπη - Την παραμονή του Ντεμιρτάς στη φυλακή αποφάσισε το τουρκικό δικαστήριο

Την παραμονή του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτη του αριστερού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στη φυλακή αποφάσισε το τουρκικό Δικαστήριο, αγνοώντας το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την άμεση αποφυλάκισή του.

Την είδηση μετέδωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο συνήγορος του Ντεμιρτάς, ο οποίος αμέσως μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, είχε καταθέσει αίτηση για την απελευθέρωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι προ δέκα ημερών το ΕΔΑΔ τόνισε ότι η προφυλάκιση του Ντεμιρτάς έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Με την απόφαση του Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Στρασβούργο, η Τουρκία υποχρεωνόταν μάλιστα να καταβάλει στον ενάγοντα 10.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Από την πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν είναι υποχρεωτικές για την Τουρκία.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ήταν αρχηγός του HDP, τρίτου σε δύναμη κόμματος στην τουρκική Βουλή με ποσοστό 11,7%, μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, όταν συνελήφθη με κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Η Αγκυρα θεωρεί το HDP πολιτικό βραχίονα της ένοπλης, αποσχιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ, κάτι που το ίδιο το κόμμα σταθερά αρνείται.

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων για μια ομιλία που είχε δώσει το 2013, αλλά άσκησε έφεση. Συνεχίζει όμως να κρατείται γιατί αντιμετωπίζει σειρά άλλων, παρεμφερών κατηγοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να του επιφέρουν ποινές κάθειρξης που θα φθάνουν αθροιστικά μέχρι και τα 142 χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...