Εκκλησία

Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας: Δεν θα συμμετέχουμε στην αυτοκεφαλία

Την απόφαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας να απέχει από τις προσπάθειες για δημιουργία ανεξάρτητης εκκλησίας στην Ουκρανία, έκανε γνωστή ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετέχει στις προσπάθειες των αρχών του Κιέβου και των μη κανονικών Ορθόδοξων οργανώσεων να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη εκκλησία στη χώρα, τη λεγόμενη ουκρανική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θεωρεί ότι όλη η διαδικασία ξεκίνησε γύρω από τη δημιουργία της αποκαλούμενης ενωμένης εκκλησίας, παράνομης από το πρίσμα των εκκλησιαστικών κανόνων. Δεν συμμετέχουμε σε γεγονότα που σχετίζονται με αυτό, επειδή είναι ουσιαστικά αντι-εκκλησιαστικά», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης και εκπρόσωπος της εκκλησίας.

Η διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας στο Κίεβο μοιάζει με «φάρσα», αλλά η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει αρκετές πληροφορίες για το ζήτημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν επικοινωνεί με κανονικούς επισκόπους αλλά επικοινωνεί μόνο με πολιτικούς, συχνά μη Ορθόδοξους, και δεν θεωρεί απαραίτητο να εξηγήσει τη θέση του στους Ορθόδοξους ενορίτες της Ουκρανίας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης

Τον Οκτώβριο, η Σύνοδος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία σήμερα χωρίζεται σε τρεις μεγάλες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, την μη κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Κιέβου (UOC-KP), η οποία δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την αποκαλούμενη Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Πατριαρχείο Μόσχας μετά την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης έκανε λόγο για απόφαση που νομιμοποιεί το σχίσμα και προειδοποίησε πως η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα, πρώτα για τους ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...