Κόσμος

Οριστικό: Συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit

Σε συμφωνία φαίνεται να κατέληξαν τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο για το Brexit, Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα.

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις της πολύμηνης διαπραγμάτευσης για το διαζύγιο Βρετανίας - ΕΕ. Πηγή του BBC στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι η τεχνική συμφωνία επετεύχθη μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα The Sun αναφέρει ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει αύριο κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλα τα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου.

Επιπλεόν, όπως αναφέρει το ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο RTE, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε ένα κείμενο που περιλαμβάνει λύση για το τελευταίο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης για το Brexit, το ζήτημα των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθεί αύριο στις 2 μ.μ. για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν φθάσει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Οι υπουργοί κλήθηκαν να διαβάσουν την τεκμηρίωση πριν από τη συνάντηση αυτή» επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση του γραφείου της Τερέζα Μέι.

Σχέδιο δράσης από την Κομισιόν

Νωρίτερα η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή περιγράφει σε ειδικό έγγραφο έναν αριθμό δράσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, τα τελωνεία, τους υγειονομικούς/φυτοϋγειονομικούς κανόνες, τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και της πολιτικής για το κλίμα.

«Εργαζόμαστε για μια συμφωνία. Αυτή είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Αλλά είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια», δήλωσε από το Στρασβούργο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα δύο νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα των θεωρήσεων και της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι στοχευμένες νομοθετικές προσαρμογές είναι απαραίτητες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.

Τέλος, δημοσιεύτηκε ειδικό έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν -σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας- όσον αφορά τα πρόσωπα που ταξιδεύουν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, και αντιστρόφως. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, στην περίπτωση μη συμφωνίας, μετά τις 29 Μαρτίου 2019, θα χρειαστούν ορισμένοι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο -και συγκεκριμένα ζωικής προέλευσης- μπορούν επίσης να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και σε άλλους συναφείς ελέγχους και περιορισμούς. Ορισμένες άδειες και πιστοποιητικά, για παράδειγμα, άδειες οδηγών ή διαβατήρια κατοικίδιων ζώων, ενδέχεται επίσης να μην ισχύουν πλέον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ