Τεχνολογία

Οι «πειρατές των torrents» απαντούν στο «λουκέτο» για τις 41 ιστοσελίδες

Παρά την απόφαση διακοπής πρόσβασης σε 41 ιστοσελίδες παράνομου downloading, οι «πειρατές του διαδικτύου» εμφανίζονται έτοιμοι να παραμείνουν στον «αέρα» για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούν.

Τους χρήστες του διαδικτύου κατάφερε να αιφνιδιάσει η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) όταν, μετά από αίτηση της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), υποχρέωσε τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διακόψουν την πρόσβαση σε 40 ονόματα χώρου (domain names).

 

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στη μάχη για την καταπολέμηση της πειρατείας, η οποία δίνεται τόσο εντός όσο κι εκτός ελληνικών συνόρων και τα τελευταία χρόνια εντείνεται. Πόσο πιθανό είναι όμως το μέτρο αυτό να αποδειχτεί αποτελεσματικό και ποια είναι η επόμενη μέρα του Pirate Bay και των υπολοίπων πειρατικών ιστοτόπων;

Να υπενθυμίσουμε ότι Η ΕΠΟΕ έκανε αίτηση για προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας μεγάλης κλίμακας μέσω διαδικτύου επειδή οι συγκεκριμένοι ιστότοποι περιλάμβαναν torrents για κατέβασμα κινηματογραφικών ταινιών και σειρών ή έδιναν την δυνατότητα online προβολής τους.

Συγκεκριμένα η ΕΔΠΠΙ έθεσε διορία 48 ωρών από την κοινοποίηση της απόφασης, στις 6 Νοεμβρίου, στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών για να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση οι πάροχοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο €850 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης τους. Όσο για την διάρκεια της διακοπής της πρόσβασης, αυτή ορίστηκε στα 3 χρόνια από την κοινοποίηση της.

Στον « αέρα» παρά την απαγόρευση...

Αν και η απόφαση έχει περιθώριο εφαρμογής 48ωρών - δηλαδή θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί - σε πολλούς από τους ιστότοπους η πρόσβαση παραμένει ανοιχτή.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε το xyrsoi.online - ιστότοπος που έχει κατοχυρωθεί με αυτό το όνομα και λειτουργεί από το 2017 προσφέροντας μεγάλη ποικιλία ταινιών, τις οποίες μπορεί είτε να κατεβάσει κανείς είτε να τις παρακολουθήσει online.

Την στιγμή που γράφεται το κείμενο αν πληκτρολογήσει κανείς σε έναν browser την διεύθυνση xrysoi.online γίνεται redirect σε άλλη IP του xrysoi.tv πλέον, το οποίο και δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση.

Η ιστοσελίδα κλώνος του Pirate Bay

Στην περίπτωση του δημοφιλούς Pirate Bay η πρόσβαση έχει κλείσει. Ωστόσο όπως και παλαιότερα είναι πιθανό να δημιουργηθεί σύντομα ένα website κλώνος με διαφορετική IP από όπου οι χρήστες θα μπορούν να εντοπίζουν τα torrents που ψάχνουν και στη συνέχεια να τα κατεβάζουν με την βοήθεια ενός software.

Να διευκρινίσουμε ότι το να κατεβάζει κανείς torrent μέσω διαδικτύου – το torrenting αγγλιστί - είναι απολύτως νόμιμο. Παράνομο είναι τα torrent αυτά να περιέχουν ταινίες σειρές κι άλλα τέτοια που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Aυτό όμως είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Όσοι έχουν ασχοληθεί και στο παρελθόν με το θέμα θα θυμούνται άλλωστε την περίπτωση που η σουηδική αστυνομία είχε εντοπίσει τους servers της δημοφιλούς ιστοσελίδας σε κάποια βουνά σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης.

Τότε η ιστοσελίδα είχε κλείσει για κάποιες ημέρες. Πολύ σύντομα όμως η IsoHunt, η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης «Torrents» στο διαδίκτυο, είχε δώσει παράταση ζωής στο απενεργοποιημένο The Pirate Bay, όταν ανακοίνωσε, μέσω twitter, την διεύθυνση oldpiratebay.org. Εκεί έβρισκε κανείς ένα ακριβές αντίγραφο της βάσης δεδομένων του ανενεργού The Pirate Bay, όπου εκτός από τα παλιά «Torrents», οι χρήστες είχαν την δυνατότητα να προσθέσουν και νέα. Ακόμα κι αν ο κλώνος δεν δημιουργηθεί βέβαια, υπάρχουν αμέτρητες λύσεις για όσους επιθυμούν να παρανομήσουν και μάλιστα το διαδίκτυο βρίθει υποδειγμάτων για το «how –to».

Στρίβειν δια του VPN

Η ασφαλής σύνδεση μέσω VPN είναι ένας από τους τρόπους αυτούς. Για όσους αναρωτιούνται τι είναι το VPN, να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ένα Virtual Private Network, ένα εικονικό, ιδιωτικό δίκτυο. Ουσιαστικά είναι ένα δίκτυο με τα χαρακτηριστικά του LAN στο οποίο μπορούν να συνδεθούν με κρυπτογραφημένη σύνδεση υψηλής ασφάλειας υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό από όπου κι αν συνδέεται ο υπολογιστής η σύνδεσή του αποκτά τα χαρακτηριστικά της βάσης του VPN. Κατά συνέπεια αν συνδεθούμε σε ένα VPN μιας χώρας που δεν έχει κλείσει την πρόσβαση θα μπορούμε στη συνέχεια να δούμε κανονικά τις σελίδες η πρόσβαση των οποίων στη χώρα μας έχει διακοπεί. Η λύση αυτή απαιτεί συνηθέστερα την καταβολή μιας μηνιαίας συνδρομής. Υπάρχουν όμως και δωρεάν λύσεις όπως το Proton VPN ή το VPN του φυλλομετρητή Οpera.

Ένας έτερος τρόπος παράκαμψης του αποκλεισμού ακούει στο όνομα proxy server , δηλαδή σε έναν διακομιστή μεσολάβησης. Πρόκειται έναν κεντρικό υπολογιστή ή εφαρμογή, ο οποίος ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του χρήστη και ενός διακομιστή στο Διαδίκτυο. Ο proxy server λαμβάνει τα αιτήματα πρόσβασης σε κάποια ιστοσελίδα από έναν χρήστη, προσκομίζει την σελίδα από τον διακομιστή στο Διαδίκτυο, και έπειτα την παραδίδει στον υπολογιστή του χρήστη που ζήτησε πρόσβαση. Επί της ουσίας δηλαδή ένας proxy server παρέχει ανωνυμία στον χρήστη καθώς οι διακομιστές που επισκέπτεται βλέπουν ως πελάτη (client) τον proxy server και όχι τον υπολογιστή του χρήστη.

Παρότι πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο σύνδεσης το αποτέλεσμα είναι περίπου το ίδιο: ο proxy server μπορεί να παρακάμπτει ορισμένους κανόνες πρόσβασης ή γεωγραφικούς περιορισμούς σε απαγορευμένες ιστοσελίδες. Και σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, υπάρχουν αμέτρητοι οnline οδηγοί με την διαδικασία βήμα - βήμα.

Η πειρατεία κατεβάζει ρυθμούς

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες η λύση δεν φαντάζει κι αυτή τη φορά οριστική. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι από τη στιγμή που η διείσδυση οnline streaming πλατφορμών όπως το Netflix και το Amazon Prime αυξάνει, οι χρήστες που «κατεβάζουν» κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, βιβλία και άλλο διαδικτυακό περιεχόμενο χωρίς άδεια μέσω του Pirate Bay ή άλλων «πειρατικών» διαδικτυακών τόπων, μειώνονται.

Η μείωση άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από το 2014 και ακολουθεί φθίνουσα πορεία έως και το 2017. Βάσει μελέτης βέβαια την ίδια στιγμή αυξάνεται ο ανά κεφαλή όγκος του παράνομου περιεχομένου που καταναλώνεται, δηλαδή η πειρατεία περιορίζεται σε μια μικρότερη αλλά πιο «επιθετική» ομάδα: λιγότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ακόμη περισσότερο παράνομο online περιεχόμενο.

Οι 10 πιο «πειρατικές» χώρες στον κόσμο

Επιπλέον η απόφαση μπορεί να αφορά στην Ελλάδα, ωστόσο δεν περιορίζεται στην χώρα μας. Οι προσπάθειες εντός ευρωπαϊκών συνόρων για τον περιορισμό της πειρατείας με πρόστιμα και μπλόκα είναι πολυάριθμες αφού η γηραιά ήπειρος φαίνεται να κρατά τα σκήπτρα της «πειρατικής δράσης».

Σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιοποιηθεί ένα χρόνο πριν στο torrentfreak.com, και αφορούσε σε 141 δισεκατομμύρια επισκέψεις που έγιναν στα 14.000 μεγαλύτερα πειρατικά site του πλανήτη, από τις 50 χώρες που εξετάστηκαν οι δέκα πρώτες ήταν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την τότε έρευνα λοιπόν στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λετονία όπου σχεδόν ένας στους δύο (46,33%) μπαίνουν σε πειρατικά sites. Ακολουθεί η γειτονική Βουλγαρία με ποσοστό 27,43%, η Λιθουανία με ποσοστό 24,54% και η Κροατία (22,7%). Την πεντάδα ολοκληρώνει η Ισπανία με ποσοστό 22,19%.

Στην έκτη θέση και με μικρή απόσταση από την Ισπανία βρίσκεται η χώρα μας, συγκεκριμένα με ποσοστό 21,87%. Την «πειρατική δεκάδα» είναι η Σερβία (21,31%), η Ιρλανδια (19,84%), η Ρουμανία (19,07%) και η Σουηδία (18,38%).

Πηγή: insider.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...