Κόσμος

Οι άνθρωποι που πληρώνουν για να μπουν... στη φυλακή (εικόνες)



Όνειρο των φυλακισμένων είναι η απόδραση ή η αποφυλάκιση και μέριμνα των ελεύθερων ανθρώπων είναι να μην βρεθούν ποτέ σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για μια μερίδα Νοτιοκορεατών, οι οποίοι πληρώνουν για να μπουν στη φυλακή! Και αυτό επειδή χρειάζονται ένα… διάλειμμα από την απαιτητική καθημερινότητά τους.

«Η φυλάκιση μου δίνει ένα αίσθημα ελευθερίας» λέει στο Reuters η Park Hye-ri, μια 28χρονη ιδιωτική υπάλληλος που πλήρωσε 90 δολάρια για να περάσει 24 ώρες μέσα σε ψεύτικη φυλακή.

Από το 2013, η εταιρεία «Prison Inside Me» στην επαρχία Hongcheon έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 2.000 «φυλακισμένους». Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι κουρασμένοι υπάλληλοι ιδιωτικών επιχειρήσεων και φοιτητές -άνθρωποι, δηλαδή, που επιδιώκουν να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας.

«Έτρεχα συνέχεια» λέει η Παρκ, καθισμένη μέσα σε ένα μικρό… κελί.

«Δεν θα έπρεπε καν να είμαι εδώ αυτή τη στιγμή γιατί έχω δουλειά να κάνω. Αλλά αποφάσισα να πατήσω “παύση” και να κάνω την αυτοκριτική μου, ώστε η ζωή μου να γίνει καλύτερη» συμπληρώνει η ίδια.

Οι κανόνες της φυλακής είναι εξαιρετικά αυστηροί: απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα, οι συνομιλίες με τους υπόλοιπους κρατούμενους αλλά και τα ρολόγια.

Όλοι οι πελάτες φορούν μια μπλε φόρμα ενώ μόλις φτάσουν στο χώρο της κράτησής τους τούς δίνεται ένα λεπτό στρώμα για γιόγκα, ένα τσαγερό, ένα στυλό και ένα σημειωματάριο.

Κρεβάτια δεν υπάρχουν, κοιμούνται στο πάτωμα πάνω σε αυτό το λεπτό στρώμα. Μέσα στα κελιά υπάρχει μια τουαλέτα, χωρίς καθρέφτη.

Το μενού είναι μάλλον… λιτό -μια γλυκοπατάτα στον ατμό και ένα μιλκσέικ μπανάνας για βραδινό και χυλός από ρύζι για πρωϊνό.

Η συνιδρυτής της ιδιότυπης αυτής επιχείρησης, Noh Ji-Hyang, αποκαλύπτει ότι η ιδέα της φυλακής στον σύζυγό της-έναν εισαγγελέα που τακτικά εργάζεται 100 ώρες την εβδομάδα.

«Έλεγε ότι ήθελε να τον βάλουν στην απομόνωση για μια εβδομάδα για να ξεκουραστεί και να αισθανθεί καλύτερα» λέει η ίδια, και συμπληρώνει: «Και κάπως έτσι ξεκίνησε το εγχείρημα».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το ΟΟΣΑ, οι Νοτιοκορεάτες εργάστηκαν περί τις 2.024 ώρες το 2017.

2018 11 23T070612Z 526152092 RC12E6EDF660 RTRMADP 3 SOUTHKOREA PRISONSTAY

Περισσότερες ώρες δούλευαν μόνο οι Μεξικανοί και οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα. Σε μια προσπάθεια να ξεκουράσει τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αύξησε τον κατώτατο μισθό και έθεσε όριο εργασίας 52 ωρών εβδομαδιαίως, από 68 που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Και τι λένε στην ιδιοκτήτρια οι πελάτες της φυλακής μετά τη διαμονή τους;

«Δεν είναι αυτό φυλακή, φυλακή είναι εκεί που επιστρέφουμε εμείς».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές