Κόσμος

Μ. Ιγνατίου: Εκβιάζει ο Ερντογάν τον Τραμπ με την υπόθεση Κασόγκι;

Η αποκάλυψη του τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τη σκέψη έστω, να προσπεράσει τους Αμερικανούς δικαστές, που έχουν αναλάβει την υπόθεση, και να εκδιώξει από την Αμερική τον Ιμάμη Γκιουλέν, προκάλεσε ανατριχίλα. Διότι αν είναι ένας Θεσμός που αντέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Δικαιοσύνη.

Είναι μερικές φορές κατά τις οποίες ο Αμερικανός Πλανητάρχης δείχνει να παραμένει επιχειρηματίας και να μην έχει αντιληφθεί ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος της Αμερικανικής Δημοκρατίας, και πρέπει να ακολουθεί πιστά τους νόμους.

Βέβαια, όλα δείχνουν πως ήταν μία ιδέα που δεν προχώρησε διότι αντέδρασαν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματούχων στα υπουργεία και τις υπηρεσίες είναι πιστοί στους νόμους του αμερικανικού κράτους.

Λόγω της αφοσίωσης αυτών των ανθρώπων στο έργο προστασίας της Δικαιοσύνης, πιστεύω τις διαψεύσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και πιστεύω απόλυτα ότι και στην περίπτωση του Ιμάμη Γκιουλέν θα τηρηθούν οι νόμοι. Άλλωστε, εάν σταλεί πακέτο στην Τουρκία, θα εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Όμως, τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον Λευκό Οίκο να ερευνήσει τις επιλογές του Αμερικανού Προέδρου στην περίπτωση του αιτήματος της Τουρκίας για να απελαθεί ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Ταγίπ Ερντογάν. Διότι χωρίς τον Γκιουλέν, ο σημερινός αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας θα ήταν ακόμα …δήμαρχος. Και όμως… Επιθυμεί διακαώς να δολοφονήσει τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει τα πάντα.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «εκβιάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ με την περίπτωση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Στην προσπάθεια του να προστατεύσει τον διάδοχο πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έχει ποικίλες σχέσεις στην Ουάσιγκτον με σημαντικά πρόσωπα, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται υπό «εκβιασμό» και αυτό που μόλις διαβάσατε είναι μία πραγματικότητα. Δεν είναι δημοσιογραφική υπόθεση.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ξέρει ο Ερντογάν για να «εκβιάζει» τον πρόεδρο της Αμερικής. Ούτε αν κατέχει «προϊόντα» υποκλοπών, αφού η υπόθεση Κασόγκι έδειξε ότι παρακολουθεί τους πάντες στην τουρκική επικράτεια. Ακούγονται πολλά και διάφορα, που ούτε σαν εικασίες μπορούμε να μεταφέρουμε.

Βέβαια, δεν χρειάζεται και πολύ για να εκραγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά το γεγονός ότι δεν το κάνει, μας προκαλεί ανησυχία.

Την ίδια στιγμή συμβαίνουν περίεργα πράγματα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Από τη μία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει ανακοίνωση που αποκαλύπτει το πραγματικό επίπεδο των σχέσεων. Πρόκειται για μη σχέσεις, ή σχέσεις στον αυτόματο πιλότο: όπως πάνε, όσο πάνε, μέχρι να τελειώσουν τα …καύσιμα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην αγορά των ρωσικών S-400 και αυτό το ζήτημα παρασύρει μαζί του άλλα δέκα, με πιο σημαντικό την αγορά των F-35, που θα ακυρωθεί. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι S-400 και τα F-35, δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ μαζί στην Τουρκία.

Από την άλλη έχουμε το Πεντάγωνο: Το οποίο στην έκθεση του στο Κογκρέσο λέει ότι παρά τα προβλήματα οι στρατιωτικές σχέσεις είναι ακόμα καλές. Αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να αναφέρει στην έκθεση ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην εγκατάσταση των S-400, πρέπει να ακυρωθεί και η αγορά και η βιομηχανική συμμετοχή στα F-35. Οπότε οι σχέσεις επιστρέφουν στο σημείο μηδέν.

Ο κ. Τραμπ είναι απρόβλεπτος και «άρπα-κόλλα» -χωρίς αμφιβολία- και αλλάζει γνώμη από τη μία στιγμή στην άλλη. Το φαινόμενο το ζούμε κάθε μέρα όσοι τον παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να παραβιάσει τους νόμους. Και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Έχει άλλωστε αρκετές δικαστικές υποθέσεις στην πλάτη του.

Ο Ερντογάν κατάφερε την επαναπροσέγγιση με τον Τραμπ λόγω της υπόθεσης Κασόγκι, αλλά αν τραβήξει το σχοινί του εκβιασμού για συγγενικά πρόσωπα του κ. Τραμπ, αυτό θα σπάσει προς την μεριά του Τούρκου προέδρου.

Πηγή: hellasjournal

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές