Εκκλησία

Μητρόπολη Νέας Σμύρνης: Η «ιστορική συμφωνία» πάσχει σκανδαλωδώς από αοριστία και προχειρότητα

Τη θέση τους για την συμφωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα δηλώνουν με υπόμνημα και οι κληρικοί της Μητρόπολης Νέας Σμύρνης ή οποία ενημερώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση για τις εξελίξεις.

Υπόμνημα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως

Νέας Σμύρνης για την επίμαχη «συμφωνία».

Νέα Σμύρνη, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Τη στιγμή που η πατρίδα μας βρίσκεται ακόμη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με εθνικά θέματα σ’ εκκρεμότητα και ενώ ο κλήρος εργάζεται άοκνα να στηρίξει ηθικά και υλικά τον ελληνικό λαό, αίφνης, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, ο πρωθυπουργός της χώρας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προέβησαν σε κοινό ανακοινωθέν προκειμένου πανηγυρικά ν’ ανακοινώσουν την «ιστορική συμφωνία» για τη σχέση Κράτους και Εκκλησίας.

Μολονότι για πρώτη φορά « Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της» και πως « αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», σημεία αναντίρρητα θετικά, στη συνέχεια εντελώς απροειδοποίητα, δίχως προηγούμενη γνώση των αμέσως ενδιαφερομένων, χωρίς διαβούλευση, προβαίνει σε μια δραματική, βίαιη και πρόδηλα καταχρηστική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, καθώς σαφώς αναφέρει : « Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών»! Αντί των μέχρι τώρα ισχυόντων που διασφάλιζαν μια διαυγή νομική θέση των κληρικών, μια υπεύθυνη, αδιάβλητη, σύννομη διαδικασία μισθοδοσίας, 10.000 κληρικοί και οι οικογένειές τους επαφίενται σε μια ολότελα αβέβαιη «ετήσια επιδότηση» η οποία θα καταβάλλεται σ’ ένα ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και η Εκκλησία θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διενέργεια της μισθοδοσίας.

Δεν χρειάζεται παρά κοινός νους για να αντιληφθεί κανείς πως με την συμφωνία αυτή η κυβέρνηση ξεφορτώνεται τη μισθοδοσία των κληρικών για λόγους μικροπολιτικής, ενώ παράλληλα επιθέτει την ευθύνη στους ώμους της Εκκλησίας δίχως αυτή να έχει την υποδομή για να βαστάξει αυτό το έργο και δίχως να υπάρχει το απαιτούμενο εκείνο σύνολο αρχών, κανόνων και διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Περαιτέρω η «ιστορική συμφωνία» αφήνει αναπάντητα πλειάδα ερωτημάτων σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη συνταξιοδότηση, τη φορολογία, την ασφάλιση των κληρικών. Γεννά εύλογη αβεβαιότητα, καθώς πάσχει σκανδαλωδώς από α ο ρ ι σ τ ί α και π ρ ο χ ε ι ρ ό τ η τ α.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, εμείς, οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα βιαστικά, αόριστα, πρόχειρα σημεία της συμφωνίας που έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της χρηστής διοίκησης, της καλής πίστης και της αμεροληψίας. Παρακαλούμε θερμώς τη σεπτή Ιεραρχία μας, να αρνηθεί την όποια «συμφωνία» και να υπερσπιστεί το υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συταξιοδότησης των κληρικῶν και των οικογενειών τους. Δηλώνουμε πως παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αναμένουμε πρόσκληση για κατάθεση των προτάσεων και των απόψεών μας και επιφυλασσόμαστε για την ενάσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Για την επίλυση του ζητήματος προσευχόμαστε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό και στηριζόμαστε στον πιστό ελληνικό λαό, στου οποίου τη διακονία έχουμε ταχθεί.

Το κείμενο υπογράφεται από 45 κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ