Βαλκάνια

Μεγαλεπήβολα σχέδια από Ε.Ράμα: Aνακοίνωσε αυξήσεις στον προϋπολογισμό των ΕΔ - Προετοιμάζεται για κάτι; - Επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια

Αυξήσεις στον προϋπολογισμό των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ο αυταρχικός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δημιουργώντας ερωτηματικά για το τι σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον.

Οι φιλοδοξίες τον Αλβανών για σύσταση της "Μεγάλης Αλβανίας", ενός σχεδίου που απειλεί άμεσα την Ελλάδα, μπορούν να δικαιολογήσουν τις επενδυτικές τάσεις στον αλβανικό στρατό, και ενώ η Αλβανία στηρίζει με θέρμη τον επικείμενο παράνομο τακτικό στρατό του Κοσόβου.

Οι κινήσεις του αλβανικού καθεστώτος τον τελευταίο καιρό, υποδηλώνουν πως προετοιμάζεται κάτι μεγάλο, σίγουρα με την υποστήριξη μεγαλύτερων δυτικών δυνάμεων. Η προκλητική στάση του Αλβανού πρωθυπουργού φανερώνει πως κάπου ακουμπάει και δεν φοβάται την κατάκριση από τη διεθνή κοινότητα.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις; Το σίγουρο είναι πως η περιοχή των Βαλκανίων, μια περιοχή τεράστιων γεωπολιτικών συμφερόντων, είναι έτοιμη να πάρει φωτιά.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, παρουσίασε σήμερα τον προϋπολογισμό για την Άμυνα του 2019. Ειδικότερα, δήλωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών και παροχές στον τομέα αυτόν. Ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε άλλη μια υπόσχεση όταν είπε ότι μετά την αεροπορική βάση στην Κουτσόβα θα ακολουθήσει αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης Φάρκα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παροχές, τόσο σε αυξήσεις μισθών, σε παροχή ρούχων, εργαλείων εργασίας και αξεσουάρ, μάλιστα, επεσήμανε ότι οι αυξήσεις των μισθών θα είναι υψηλότερες από ό, τι ανακοινώθηκε πρόσφατα.

«Θα γίνει μια σημαντική αύξηση, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από το ψηφίο που είδατε στην οθόνη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού με το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να γίνει αύξηση 19% στους στρατιωτικούς», είπε ο Ράμα.

Πρόσθεσε ότι η αεροπορική βάση Κουτσόβα θα γίνει μια σοβαρή βάση, στην οποία θα επενδυθούν 50 εκατομμύρια ευρώ και ότι μετά από την ανασύσταση αυτής της βάσης προβλέπεται να γίνει εκσυγχρονισμός της αεροπορικής βάσης Φάρκα.

Μιλώντας για την αναδημιουργία της βάσης στην Κουτσόβα είπε:

«Είναι μια πόλη που ζούσε από την αεροπορία. Χάρη σε αυτήν τη βάση εκατοντάδες άτομα είχαν εργασία. Στον εγκαταλελειμμένο αυτό χώρο, αξιοποιείται τώρα ένας σημαντικός τομέας.

Χάρη στη δέσμευση και στη σοβαρότητα που απέκτησαν οι ένοπλες δυνάμεις μας, λάβαμε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να επενδύσουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ σε αυτήν τη βάση. Είναι μια επένδυση που θα μετατρέψει το αεροδρόμιο σε λειτουργικό στα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Ο Ράμα είπε ότι το 2019, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να επενδύσει 220 εκατομμύρια λέκε για την άμυνα, δηλαδή, 10% περισσότερα από πέρυσι, αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Όπως είχαμε αποκαλύψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» για δημιουργία τακτικού στρατού στο Κόσοβο, με ένθερμη υποστήριξη από το αλβανικό κράτος και προκαλώντας την άμεση αντίδραση Ρωσίας-Σερβίας.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ άλλαξαν ξαφνικά τη θέση τους και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα, έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για την δημιουργία στρατού και σύσταση Υπουργείου Άμυνας.

Τα επόμενα τρία χρόνια, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα αγοράσουν όπλα αξίας 300 εκατ. ευρώ για το στρατό τους, γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι Αλβανοί θα αγοράσουν 100 άρματα μάχης M1A1, 300 Τζιπ και ΤΟΜΑ M113 A2 καθώς αντιαρματικά συστήματα από τα αμερικανικά αποθέματα.

Τα σχέδια αγοράς βαρέων όπλων ανακοινώθηκαν λίγο μετά την έγκριση του νόμου για την ίδρυση του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος θα αποτελείται από 5000 στρατιώτες και θα είναι «πολυεθνικός” στα χαρτιά όμως μιας και οι Αλβανοί θα κυριαρχούν ενώ οι Σέρβοι έχουν εντολή να μην συμμετάσχουν.

Όπως είναι προφανές, οι Αλβανοί του Κοσόβου και το αλβανικό κράτος, υποστήριξαν με θέρμη αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας πως «είναι αδιαχώριστη η εθνική ασφάλεια Αλβανίας-Κοσόβου».

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Διασποράς στην κυβέρνηση της Αλβανίας, σε συνέντευξη του στο Kosovapress είπε ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου θα κάνει ισχυρότερη και την Αλβανία.

«Είναι μια μορφή από νομικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να κλείσουν οριστικά στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει το δικαίωμα να προμηθευτεί βαρέα όπλα, όπως αγοράζουν όλα τα έθνη, γιατί το Κοσσυφοπέδιο είναι μια χώρα που χτίζει την πολιτική ασφάλειας του μαζί με την χώρα μου.

Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι η εθνική ασφάλεια της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου είναι αδιαχώριστες. Εάν το Κοσσυφοπέδιο κρυώνει ή έχει βήχα και αντίστροφα αυτό αφορά και εμάς», δήλωσε ο ίδιος.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν και τον αλβανικό εθνικισμό να παίρνει "φωτιά", η Σερβία προχώρησε σε μια άσκηση-μήνυμα κοντά στο Κόσοβο, επιδεικνύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα του σερβικού στρατού, αλλά και την δυνατότητα άμεσης αποτροπής και αντιμετώπισης εχθρικών σχεδίων.

Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην ιστορία της Σερβίας, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν δέκα χιλιάδες στρατιώτες με εκατοντάδες εξοπλισμούς, άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η κινητοποίηση των σερβικών δυνάμεων αποτελεί μια άμεση απάντηση στους ισχυρισμούς που πραγματοποιήθηκαν από τις αλβανικές αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου περί σύστασης παράνομου τακτικού στρατού, μέσα στο Νοέμβριο.

Τα Βαλκάνια, μια ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή, είναι έτοιμα να εκραγούν και πάλι, καθώς οι βλέψεις του καθεστώτος Ράμα για σύσταση της "Μεγάλης Αλβανίας" είναι ξεκάθαρες, ενώ συνεχώς βλέπουμε προπαγανδιστικά εγχειρήματα και προβοκάτσιες από εθνικιστικούς φορείς, προσκείμενους στην ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας".

Το ρολόι μιας νέας σύγκρουσης μετράει αντίστροφα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές