Εσωτερική Ασφάλεια

Μαρτυρίες από τους προσφυγικούς καταυλισμούς - Ανάμεσά μας βρίσκονται μέλη της ISIS!

Οι πρόσφυγες μπορεί να γλίτωσαν από τον πόλεμο κινδυνεύουν όμως από τους ίδιους τους προσφυγικούς καταβλισμούς. Πρόσφυγες Γεζίντι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη ζωή τους και περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Το πιο ανησυχητικό είναι πως κατέθεσαν την ύπαρξη μελών του ISIS ανάμεσα στους μετανάστες.

Ανησυχία για τη ζωή τους λόγω της ύπαρξης στους προσφυγικούς καταυλισμούς ατόμων που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος εξέφρασαν σε δημοσιογράφους της Deutsche Welle πρόσφυγες Γεζίντι, που διαμένουν στη Μαλακάσα. «Πολλά άτομα εδώ είναι από το Daesh (αραβικό όνομα για το Ισλαμικό Κράτος) από το οποίο προσπαθήσαμε να γλιτώσουμε», λέει στη DW ο 29χρονος Χουσεΐν Κιντέρ. Στο ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων καταγράφεται πως αρκετοί αναφέρουν ότι ο άνδρας που σκότωσε έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα σε συμπλοκή στο hotspot της Μαλακάσας στα τέλη Σεπτεμβρίου (με οκτώ ακόμα τραυματίες) ήταν μέλος του ISIS. «Μας αποκαλούν άπιστους», λέει η Ιλχάν, σύζυγος του Κιντέρ. Η ίδια αναφέρει ότι μια γυναίκα από τη Συρία την προειδοποίησε να μη μιλάει άσχημα για το ISIS, «επειδή υπάρχουν πολλά μέλη του εδώ».

Οι πρόσφυγες Γεζίντι αποκρύπτουν πολλές φορές την ταυτότητά τους για να μην κινδυνεύσουν. «Εάν μάθουν οι Αφγανοί ότι είμαι Γεζίντι θα με κάψουν ζωντανό. Δεν μας θεωρούν ανθρώπους», λέει ο 37χρονος Καϊρί Ζαμπρί, που φιλοξενείται στη Μαλακάσα με τη γυναίκα του και τις τρεις του κόρες. Το χωριό του Ζαμπρί κατελήφθη από το ISIS, παρά την ηρωική αντίσταση των κατοίκων. Αποφάσισε να διασχίσει με την οικογένειά του το Αιγαίο, παρότι ήδη επτά συγγενείς του είχαν χάσει τη ζωή τους στο πέρασμα από Τουρκία στην Ελλάδα. «Καλύτερα να πεθάνουμε εάν δεν μπορούμε να ζήσουμε με ασφάλεια», εκμυστηρεύεται. Η διάψευση της ελπίδας για ασφάλεια είναι μεγάλο σοκ για τους Γεζίντι, που συνεχίζουν να ζουν μέσα στον φόβο.

Η Χριστίνα Νικολαΐδου, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα, επισήμανε στην DW πως μπορεί να προκλήθηκε σύγχυση καθώς ορισμένες οικογένειες Γεζίντι δηλώνουν απλά Κούρδοι. Το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να μεταφέρει πρόσφυγες ορισμένων εθνικοτήτων από τη Μαλακάσα, χωρίς να είναι γνωστό εάν περιλαμβάνονται και Γεζίντι. Εκπρόσωποί τους είχαν πιέσει για την απομάκρυνση της εθνοθρησκευτικής ομάδας από την Ελλάδα, μακριά από τις απειλές του ISIS. Ευρωβουλευτές συνέβαλαν στην εκπόνηση ενός σχεδίου μεταφοράς 700 Γεζίντι στην Πορτογαλία, ωστόσο η συμφωνία ναυάγησε επειδή η Ε.Ε. και οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να υπάρξει ειδική μεταχείριση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...