Κόσμος

Μήνυμα Di Maio στην ΕΕ: Δεν υποχωρούμε ούτε ένα βήμα από το πρόγραμμά μας - Μέτρα ενίσχυσης των φτωχών - Το 57% των Ιταλών στηρίζει την κυβέρνηση

Μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πρόνοιας θα λάβει η Ρώμη, παρά τις ενστάσεις των Βρυξελλών

Το πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, θα πρέπει να γίνει σεβαστό τόνισε σήμερα (3/11/2018) ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio. Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα στην Κομισιόν, πως δεν θα υποχωρήσει ούτε κατ΄ελάχιστον από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών. Την ίδια ώρα και σύμφωνα με δημοσκόπηση, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας τυγχάνει της εμπιστοσύνης των Ιταλών με ποσοστό 57%.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου στη γειτονική χώρα προέβη στη δήλωση αυτή, καθώς κορυφαίος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί, πως η βασική προεκλογική εξαγγελία για το «Εισόδημα του Πολίτη», που προορίζεται για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, θα μπορούσε να παρακαμφθεί, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τον Di Maio, το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
«Το πρόβλημα δεν είναι οι πόροι ή οι κανόνες αλλά όταν κάποιος δεν πιστεύει σε αυτό που κάνουμε», είπε ο Di Maio σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο υφυπουργός Giancarlo Giorgetti, προερχόμενος από τη Lega δήλωσε ότι η δέσμευση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα παραμείνει στα χαρτιά, εάν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη δέσμευση των δύο κυβερνητικών κομμάτων, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Lega, όταν συνυπέγραψαν το κοινό πρόγραμμα αναλαμβάνοντας την εξουσία τον Ιούνιο του 2018.
«Υπογράψαμε μια κυβερνητική συμφωνία που πρέπει να γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές», τόνισε ο Di Maio, απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο μέτρο.

Η Ρώμη ανακοίνωσε, πως τα σχέδιά της για τη χρηματοδότηση παροχών κοινωνικής πρόνοιας, πρόωρης συνταξιοδότησης και επενδύσεων μέσω υψηλότερων ελλειμμάτων θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα μειώσουν το χρέος.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το επόμενο έτος, λέγοντας πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ωθήσει το χρέος σε υψηλότερα επίπεδα.

Το 57% των Ιταλών στηρίζει την κυβέρνηση

Ο Di Maio υποστήριξε στην Corriere della Sera ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό είναι σαφώς σημαντικός, αλλά πρόσθεσε πώς η Ρώμη «δεν θα υποχωρήσει ούτε κατά μία ίντσα».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα, το 57% των Ιταλών έχει θετική γνώμη για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υποστηρίζεται από το 28,7% των ψηφοφόρων, από 28,5% σε μια προηγούμενη έρευνα στις 4 Οκτωβρίου 2018, ενώ η υποστήριξη προς τη Lega έχει αυξηθεί σε 34,7% από 33,8%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...