Εθνικά θέματα

Μήνυμα αποτροπής των ΕΔ προς τους Τούρκους: Z' MAK και αλεξιπτωτιστές σαρώνουν Αν. Αιγαίο και Θράκη - Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων “ΩΡΙΩΝ 18”

Ολοκληρώνεται σήμερα η άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων “ΩΡΙΩΝ 18”, υπό την Διακλαδική Διοίκηση των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, σε απάντηση στο μπαράζ των τουρκικών ασκήσεων, με τον αποβατικό στόλο της Τουρκίας να βρίσκεται στο Αιγαίο.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν για τη διεξαγωγή της άσκησης δεν είναι καθόλου τυχαίες, καθώς προφανώς αποτελούν πιθανό στόχο της Άγκυρας σε σενάριο σύγκρουσης.

Από 11 έως 16 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, η εθνική διακλαδική άσκηση “ΩΡΙΩΝ-18”

Με συμμετοχή δυνάμεων από Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης, αλλά και μονάδων της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, αναφέρει το veteranos.gr.

Η άσκηση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μέσα από Μείζονες Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, έλαβε χώρα στη Θράκη και στο Αν. Αιγαίο και περιέλαβε πλήθος εκπαιδευτικών αντικειμένων ειδικών επιχειρήσεων, σε αμφίβιο και χερσαίο περιβάλλον, με σκοπό την περαιτέρω προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκομένων μονάδων.

Η Άγκυρα προχωράει σε προκλήσεις διαρκώς, ενώ, πέρα από τα λόγια, προχωρούν και σε δράσεις και προσπαθούν με κάθε τρόπο να δηλώσουν παρών.

Όμως το Ελληνικό ΠΝ και μονάδες επιφανείας, όπως και υποβρύχια, όποτε και εάν χρειαστεί θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση στους Τούρκους που δείχνουν πως προβληματίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι λοιπόν, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιεί αποβατική άσκηση στο Αιγαίο.

Παράλληλα, οι τοποθεσίες στις οποίες διεξάγεται η άσκηση “ΩΡΙΩΝ 18”, επιβεβαιώνει ώς ένα βαθμό την χθεσινή μας αποκάλυψη για τους φόβους της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας περί ταυτόχρονης κρίσης με την Τουρκία και εξέγερση μεταναστών σε Hot Spot.

Σενάρια που προβληματίζουν έντονα έρχονται στην δημοσιότητα λόγω συνεδρίου που έλαβε χώρα στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα και αφορούσε «χειρισμό κρίσεων και ασφάλειας με την ονομασία «ΑΘΗΝΑ 2018».

Ένα πιθανό σενάριο «ταυτόχρονης κρίσης με την Τουρκία και πιθανής εξέγερσης μεταναστών στα hot spot” για παράδειγμα, θα αποτελούσε ένα εφιαλτικό σενάριο για την χώρα μας, η οποία οφείλει να προετοιμάζεται για τα πάντα, εδικά όταν έχουμε απέναντι μας έναν παρανοϊκό πρόεδρο όπως ο Ερντογάν.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων. Kύριο αντικείμενό του η «Αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων: Μετατρέποντας τον κίνδυνο σε ευκαιρία».

Όπως όλα δείχνουν η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ενώ ήδη εξετάζονται σενάρια ελληνοτουρκικής κρίσης στο άμεσο μέλλον.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ