Κύπρος

Λευκωσία-Τελ-Αβίβ στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα: Ισραηλινοί κομάντος σε ασκήσεις ετοιμότητας στην Κύπρο - Εντυπωσιακά-βίντεο

Πραγματικά εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των επίλεκτων Ισραηλινών κομάντος στην Κύπρο, οι οποίοι πραγματοποίησαν αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στο πλαίσιο της άσκησης Νέμεσις.

Οι Ισραηλινοί έκαναν «προσομοίωση» πολεμικών επιχειρήσεων σε αστικό ιστό, ξεδιπλώνοντας τις ικανότητες τους μαζί με Κύπριους κομάντος.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά κοινή άσκηση τα τελευταία δυο χρόνια.

Εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού ανέφεραν ότι η προσομοίωση αυτή αφορούσε «επιθέσεις» διαφορετικών τρομοκρατικών ομάδων. Στην Κύπρο βρέθηκε η ελίτ ομάδα των ισραηλινών δυνάμεων «Maglan». Στην άσκηση συνέδραμαν επίσης και οι ισραηλινές εναέριες δυνάμεις.

Μάλιστα ο Α/ΓΕΕΦ αντιστράτηγος  Ηλίας Α. Λεοντάρης, έγραψε στο twitter ότι «η κοινή εκπαίδευση των Ισραηλινών δυνάμεων του  IDF και της Εθνικής Φρουράς αποτελεί μια τεράστια  ευκαιρία για τέλειες δραστηριότητες για την απόκτηση εμπειριών, την προώθηση της κατανόησης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Πολυεθνικό «τείχος» στην Κύπρο: Συγκέντρωση δυνάμεων από Ελλάδα-Γαλλία-Ισραήλ-Βρετανία-ΗΠΑ – Κομάντος, πλοία και αεροπλάνα στη «NEMESIS 2018»), αναφέραμε ότι στρατιωτικό τείχος στήθηκε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης NEMESIS 2018, με τη συμμετοχή κομάντος, πλοίων και αεροπλάνων από Ελλάδα, Γαλλία, Ισράηλ, Βρετανία και ΗΠΑ.

Στην Κύπρο περατώθηκε  η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία «NEMESIS – 2018», με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com.

Οι φάσεις της άσκησης εκτελέστηκαν υπό τον γενικό συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΚΔ και των συμμετεχόντων χωρών.

Τα σενάρια των φάσεων περιλάμβαναν επιχειρήσεις αντιμετώπισης τρομοκρατίας σε πλοίο και πλατφόρμα εξόρυξης, επιχειρήσεις νηοψίας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης συνεπεία ναυτικού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» με διασώστες της Πολιτικής Άμυνας.

Εμβαθύνεται συνεχώς η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ με κοινές ασκήσεις στο έδαφος των δύο χωρών.

Πολύ συχνά πλέον Ισραηλινοί κομάντος και Κύπριοι κομάντος της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις προκαλώντας τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Παρόμοια άσκηση είχε πραγματοποιηθεί στη Κύπρο πριν μερικούς μήνες με την συμμετοχή 500 κομάντος από το Ισραήλ, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το Τελ Αβίβ στην περιοχή.

Επίσης κοινή συνεκπαίδευση στις Ειδικές Επιχειρήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε σήμερα με την επωνυμία Jackal Stone 2018 με την παρουσία της ΜΥΚ, βατραχανθρώπων του ναυτικού και ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Εξελίξεις όμως έχουμε και στον τομέα των εξοπλισμών για την Ελλάδα. Ο  Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Παϊατ αποκαλύπτει  τον τύπο των τριών σκαφών ειδικών επιχειρήσεων που θα προμηθευτεί μέσω FMS, η ΜΥΚ  του Λιμενικού Σώματος.

Τα σκάφη αυτά τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα  είναι τα MARK IV, είναι  ικανά ν’ αναπτύξουν ταχύτητα άνω των  50 κόμβων ενώ θα "κουβαλούν" εξαιρετικά σημαντικό οπλισμό για ποικιλία επιχειρήσεων στο Αιγαίο.

Μάλιστα στην άσκηση, αναφέρεται ότι  φυλάσσεται ένα επιπλέον πολύτιμο υλικό που έχει φτάσει από τις Ηνωμένες πολιτείες, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «άκρως απόρρητο» που  θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο  το τακτικό επίπεδο των βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος.

ΗΠΑ και Ισραήλ δείχνουν τις διαθέσεις κατά του Ερντογάν που απειλεί συνεχώς Ελλάδα και Κύπρο. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή είναι ευπρόσδεκτη κάθε υλική βοήθεια προς τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

https://www.youtube.com/watch?v=QekvbHwKO3I

 

https://twitter.com/i/status/1058057035227586561

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...