Εθνικά θέματα

Κώστας Γαβράς: Έχουμε μια καταπληκτική χώρα, ο ελληνισμός της δεν σ' εγκαταλείπει ποτέ

Σε μεγάλα κέφια ήταν απόψε ο Κώστας Γαβράς στην ελληνική παρουσίαση της «αυτοβιογραφίας» του (εκδ. Gutenebrg), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Έχουμε μια καταπληκτική χώρα, ο ελληνισμός της δεν σ' εγκαταλείπει ποτέ» είπε βαθιά συγκινημένος ο διάσημος Έλληνας (και πολιτογραφημένος Γάλλος) σκηνοθέτης, καταχειροκροτούμενος από το κοινό που τον αποθέωσε.

Ο τίτλος του βιβλίου του είναι: Αυτοβιογραφία – Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας. Στην παρουσίαση, ο Κ. Γαβράς τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν πιστεύω ότι ο σκηνοθέτης είναι θεός. Εξάλλου δεν πολυπιστεύω στον Θεό. Απλά είχα την τύχη να έχω δίπλα μου σπουδαίους ηθοποιούς, να αναπτύξω στη Γαλλία εξαρχής σχέσεις με πασίγνωστους καλλιτέχνες, με πολιτικούς που μοιραζόμασταν απόψεις, να βρεθώ σε μια κοινωνία που μου επέτρεψε να κάνω όσα ήθελα σε αντίθεση με την Ελλάδα. Και φυσικά, η τέχνη δεν είναι θεόσταλτη απαιτεί πολύ δουλειά».

Όπως αναφέρει το pontos.news, στο πλευρό του ήταν ο Βασίλης Βασιλικός, «φίλος κι αδελφός» όπως χαρακτήρισε την μακρόχρονη φιλία τους ο συγγραφέας του «Ζ», που στη συνέχεια έγινε η περίφημη ταινία. Σην πρώτη σειρά της Ταινιοθήκης, στην παρουσίαση της «αυτοβιογραφίας», βρισκόταν η Μισέλ Ρέι-Γαβράς, σύντροφός του εδώ και πενήντα χρόνια, μητέρα των τριών παιδιών τους και παραγωγός των ταινιών του. Στην «αυτοβιογραφία» του ο Κ. Γαβράς αναφέρεται και στις προσωπικές τους σχέσεις.

Δίπλα της η Δανάη Στράτου, σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη, αφού η επόμενη ταινία του Κ. Γαβρά πραγματεύεται τα οικονομικοπολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, βασισμένη στο βιβλίο του πρώην ΥΠΟΙΚ. Αφορά την Ευρώπη και την τραγωδία που επέβαλε στην Ελλάδα, όπως έχει πει ο Κ. Γαβράς.

Στην παρουσίαση του πολυσέλιδου τόμου το παρών έδωσαν οι Λυδία Κονιόρδου, Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Ρωμαίος, Παντελής Βούλγαρης, Φώτος Λαμπρινός, Γιώργος Βότσης, Γιώργος Νταλάρας (μαζί με τη σύζυγό του), Τάσος Μπουλμέτης κ.ά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές