Κόσμος

Κι όμως το… κρυφό όπλο του NATO είναι μπροστά στα μάτια των Ρώσων (βίντεο)


Οι νορβηγικές σπηλιές που είναι γεμάτες με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και οχήματα παρέχουν μια μοναδική δυνατότητα που είναι πιο σημαντική από ποτέ” , δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα αποθέματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν αποθηκευτεί σε μια σειρά από οχυρωμένα σπήλαια σε απόρρητες τοποθεσίες, ως μέρος συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, η οποία κρατά πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει παροχή εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη συντήρηση τους, ενώ η Νορβηγία διατηρεί το περιεχόμενο σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση.

Ο Στρατηγός Dave Furness, ο Διοικητής της 2ης Μεραρχίας του Σώματος Πεζοναυτών, δήλωσε ότι έχει εξοπλισμό έτοιμο για χρήση που αποθηκεέυται σε σπηλιές και αλλά και σε πλοία.

Ερωτηθείς εάν οι εξοπλισμένες σπηλιές προσφέρουν μια ικανότητα που είναι πιο σημαντική από ποτέ σε σχέση με τις εντάσεις που έχουν προκληθεί με τη Ρωσία, ο Αμερικανός Διοικητής είπε ότι τα αποθέματα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια των εκστρατειών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Όπως ανέφερε, υπάρχει αρκετός εξοπλισμός για να εξοπλιστεί μια Ταξιαρχία Εκστρατευτικού Σώματος, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερα από 9.000 άτομα.

Σήμερα συμμετέχουν στην άσκηση του NATO Trident Juncture περισσότερα από 50.000 στρατεύματα, 65 πλοία, 10.000 οχήματα και 250 αεροσκάφη από τα 29 κράτη μέλη της συμμαχίας και των εταίρων.

Ξεκινώντας την περασμένη εβδομάδα, η άσκηση αυτή πραγματοποιείται στη Νορβηγία, μια χώρα που μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία και λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Κρεμλίνου και της συμμαχίας.

Ο υπολοχαγός Joe Moye δήλωσε ότι, εκτός από τη συνεργασία με τους συμμάχους, η άσκηση Trident Juncture προσφέρει τη δυνατότητα στο NATO και στις συμμαχικές Ένοπλες Δυνάμεις να κατανοήσουν τον τρόπο χρήσης αυτών των προμηθειών σε περιπτώσεις άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων για την αντιμετώπιση απειλών.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει μια πλασματική επίθεση που απειλεί την κυριαρχία της Νορβηγίας, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της NATO περί συλλογικής ασφάλειας και αντιμετώπισης απειλών κατά κράτους - μέλους της Συμμαχίας.

Ο Στρατηγός Furness δήλωσε ότι "μπορούμε να φτάσουμε εδώ, να αναπτυχθούμε γρήγορα, να συγκεντρώσουμε μια ισχυρή δύναμη και να είμαστε αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια σε κάθε παραβίαση του άρθρου 5 στην περιοχή του ΝΑΤΟ".

Επίσης ανέφερε ότι η άσκηση τους βοηθά να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα μιας κρίσης και ένοπλης σύγκρουσης καθώς με αυτόν τον τρόπο οι νέοι στρατιώτες θα μάθουν πώς να δουλεύουν και να λειτουργούν σε εχθρικό περιβάλλον, μια δεξιότητα που είπε ότι είναι «κρίσιμη» για να κερδίσουν.

Ερωτηθείς αν έχει βρει την άσκηση επωφελής μέχρι στιγμής, είπε ότι οι δεξιότητές του έχουν δοκιμαστεί σίγουρα και έχει χρησιμοποιήσει όλα όσα έχει διδάξει αλλά και διδαχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε βίντεο από την άσκηση Trident Juncture :
https://www.youtube.com/embed/5Y4S2Ow5rwY

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...