Εκκλησία της Ελλάδος

Κατεχόμενη Αμμώχοστος: Η εκκλησία της Αγίας Άννας παραδίδεται συντηρημένη

Άλλα δύο μνημεία στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου παραδίδονται την επόμενη εβδομάδα από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Άννας, ένα σημαντικό μνημείο της παρουσίας της μαρωνίτικης κοινότητας στην Αμμόχωστο, καθώς και για το τζαμί των βυρσοδεψών, τα οποία παραδίδονται κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου.
 
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ελληνοκύπριος Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό γεγονός, χαρακτηρίζοντας τα μνημεία ως «κομψοτεχνήματα». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Αγία Άννα, μια εκκλησία η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, λέγοντας ότι το παρών στην τελετή θα δώσει και ο Μαρωνίτης Πατριάρχης από τον Λίβανο.
 
Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Αγία Άννα λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε αιώνες, τον Μάιο του 2016 ενώ πλέον παραδίδεται συντηρημένη. Η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία εκπροσώπων της Τεχνικής Επιτροπής, του UNDP, της ΕΕ που χρηματοδοτεί τις εργασίες αποκατάστασης, καθώς και μελών της μαρωνίτικης κοινότητας, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία.
 
Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε εξάλλου ότι η παλιά πόλη της Αμμοχώστου συνεχίζει να περιλαμβάνεται στα μελλοντικά σχέδια της Τεχνικής Επιτροπής, καθώς στο πρόγραμμα υπάρχουν και άλλες εκκλησίες, μνημεία και τμήματα των τειχών. «Η Αμμόχωστος είναι ένα μουσείο από μόνη της» με έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και λαμπρά μνημεία που συναγωνίζονται αυτά άλλων ιστορικών πόλεων της Ευρώπης, κατέληξε.
 
Η Αγία Άννα, κοντά στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, είναι μονόκλιτος ναός του 14ου αιώνα. Θεωρείται ότι αποτελούσε μέρος μοναστικού συμπλέγματος, ενώ αρχικά ήταν ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία άνηκε πιθανότατα στο τάγμα των Βενεδικτίνων. Παραχωρήθηκε ακολούθως στους Μαρωνίτες, ενώ μετά την οθωμανική κατάκτηση έγινε τζαμί και μετέπειτα εγκαταλείφθηκε και έγινε στάβλος.
 
Το τζαμί των βυρσοδεψών χρονολογείται από τον 14ο αιώνα όταν χτίστηκε από τους Ιακωβίτες ως εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη. Την οθωμανική περίοδο χρησιμοποιήθηκε από τους εργάτες των παρακείμενων βυρσοδεψείων, από όπου πήρε και την ονομασία του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...