Κοινωνία

Καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει - Επική γκάφα παρουσιαστή της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια μετάδοσης του Μαραθωνίου

Σε αυτή τη χώρα μπορεί ο καθένας να παίρνει το μικρόφωνο και να λέει ότι θέλει. Πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά. Σε μια απίθανη γκάφα υπέπεσε ο παρουσιαστής της ΕΡΤ που μετέδιδε τον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Και έσπευσε αμέσως να… ενημερώσει ότι στην ιστορική αυτή μάχη οι Αθηναίοι κέρδισαν τους... Σπαρτιάτες, κι όχι τους Πέρσες.

Για την ιστορία, η Μάχη του Μαραθώνα (αρχαία ελληνικά Μάχη τοῦ Μαραθῶνος), που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών, κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης, ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη για να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες, κατά την Ιωνική Επανάσταση.

Το 492 π.Χ, έστειλε δύναμη, υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου, αλλά ο περσικός στόλος καταστράφηκε από τρικυμία παραπλέοντας τον Άθω.

Τελικά το 490 π.Χ., υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη, ο περσικός στρατός κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια και στρατοπέδευσε στον Μαραθώνα, όπου τους αντιμετώπισε δύναμη Αθηναίων και Πλαταιέων.

Η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων - που οφειλόταν στη στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη - και οι Πέρσες αναγκάσθηκαν να φύγουν στην Ασία.

Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές, η Μάχη του Μαραθώνα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...