Κόσμος

Κέρδισε 1,6 δισ. δολάρια στο Λόττο αλλά ίσως μαρτυρήσει την ώρα και τη στιγμή!

Ακόμα και αν είσαι ο μεγάλος υπερτυχερός που κερδίζει το ασύλληπτο ποσό των 1,6 δισ. εκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο φαντάζεσαι!

Γιατί μπορεί τα λεφτά να μην είναι πολλά, αλλά πάρα πολλά, ωστόσο τι σημασία έχουν αν δεν μπορείς να τα χαρείς; Και αυτό επειδή υποσχέθηκες σε κάποιον έστω και προσωρινά να πάρει το… κατιτίς του!

Ένας, λοιπόν, νικητής για τον οποίο ο χαρακτηρισμός αδιανόητα υπερτυχερός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και λίγος, κέρδισε 1,6 δισ. δολάρια στο Mega Millions των ΗΠΑ.

Όπως ωστόσο υποστηρίζει ο Αμερικανός φοροτεχνικός Robert W. Wood στο Forbes, ένα τέτοιο «τρελό» ποσό κρύβει πολλούς κινδύνους.
Και δεν είναι μόνο οι υπέρογκοι φόροι που θα κληθεί να πληρώσει ο τυχερός στην ομοσπονδιακή Εφορία (IRS), κάπου μεταξύ 24-37% (ανάλογα αν θα πάρει όλο το ποσό ή σε βάθος 29ετίας), αφού τα λεφτά φαντάζουν ατελείωτα.

Είναι αυτά που θα ακολουθήσουν αν φίλοι, οικογένεια και συνάδελφοι διεκδικήσουν κάποιο μερίδιο από τα κέρδη! Κάτι που όχι μόνο συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ’ όσο νομίζουμε, σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία του, αλλά το ίδιο συχνά αυτές οι διαμάχες καταλήγουν στα δικαστήρια.

Και μην νομίζετε ότι ο υπερτυχερός πρέπει να έχει υπογράψει κάποιου είδους συμβόλαιο, αλλά αρκεί μια προφορική υπόσχεση για να καταλήξει η υπόθεση σε αγωγή!

Οι περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις λήγουν μάλιστα με εξωδικαστικό συμβιβασμό, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση «παραμονεύουν» ακόμα περισσότεροι… φόροι λόγω των νομικών συμφωνιών που δεν φανταζόμαστε καν.

Ο Wood μοιράστηκε μάλιστα μια αντίστοιχη ιστορία με μια 53χρονη Καλιφορνέζα που κέρδισε 1 εκατ. δολάρια στο Λόττο και της έκανε μήνυση ο πράκτορας που της πούλησε το μαγικό δελτίο. Ο τελευταίος υποστήριξε πως η Eva Reyes τού είχε υποσχεθεί να μοιραστούν το ποσό, να πάρει ο καθένας από 350.000 δολάρια δηλαδή (μετά τους φόρους), καθώς δεν είχε λεφτά για να παίξει το δελτίο και εκείνος τη διευκόλυνε με την καλή του την καρδιά!

Και σαν να μην έφθαναν οι περιπέτειες στα δικαστήρια, μικρή σημασία έχει πού θα καταλήξουν αυτές οι διαμάχες, καθώς μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, τα κέρδη δεσμεύονται!

Οικογένεια, φίλοι, λοιπό συγγενολόι, συνάδελφοι, αλλά και απλοί γνωστοί μπορούν έτσι να μηνύσουν τον υπερτυχερό για αθέτηση προφορικής συμφωνίας, δεσμεύοντας τα κέρδη του ακόμα και για χρόνια!

Ακόμα και αν στο τέλος ο τυχερός που θα έχει πρώτα… μαρτυρήσει, κερδίσει τη μάχη, λόγω του περίπλοκου φορολογικού συστήματος που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στις ΗΠΑ, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ξανά την Εφορία μετά το δικαστήριο.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό, τόσο περισσότερα τα προβλήματα. Φαντάζεστε τι θα συμβεί με ποσά όπως τα 1,6 δισ.», καταλήγει με νόημα ο Wood.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ