Μέση Ανατολή

«Θάνατος στην Αμερική»: Ιρανοί έκαψαν την αστερόεσσα, στους δρόμους της Τεχεράνης

«Θάνατος στην Αμερική» βροντοφώναξαν σήμερα Ιρανοί που ξεχύθηκαν στους δρόμους της χώρας με αφορμή την 39η επέτειο από την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη στη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα της χώρας που τίθεται από αύριο σε ισχύ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, διαδηλωτές έκαψαν την αστερόεσσα,ένα ομοίωμα του «θείου Σαμ» και εικόνες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έξω από το κτήριο που στέγαζε κάποτε τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ,στην «καρδιά» της Τεχεράνης.

Δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις έδωσαν φοιτητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η ιρανική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα και μεταδόθηκε live από την τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοεμβρίου του 1979 φοιτητές εισέβαλαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ λίγο μετά την πτώση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη, και 52 Αμερικάνοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν ως όμηροι για 444 ημέρες.

Τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας ανέφεραν πως εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, δηλώνοντας πίστη στον Ανώτατο Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανάλογες διαδηλώσεις, ωστόσο, φέτος έχουν μία ιδιαιτερότητα: συμπίπτουν με την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων και την αποχώρηση των ΗΠΑ,τον Μάιο του 2018, από τη συμφωνία για της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αύριο τίθενται σε ισχύ οι κυρώσεις

Η επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ από αύριο με στόχο τις πωλήσεις πετρελαίου και τον τραπεζικό τομέα στο Ιράν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας του Τραμπ να αναγκάσει την Τεχεράνη να σταματήσει πλήρως το πυρηνικό πρόγραμμά της και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...