Πολιτική

Η "νέα" Ακρόπολη: Πιο άρτια και εντυπωσιακή από ποτέ μετά την συντήρησή της

Νέα πνοή έχει αποκτήσει πλέον το εθνικό μας μνημείο, η Ακρόπολη, μετά τη συντήρησή της η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Μπορεί οι περισσότερες σκαλωσιές να έχουν απομακρυνθεί εδώ και καιρό ωστόσο με χειρουργική ακρίβεια, ειδικά μηχανήματα, κατόψεις, χάρτες και κράνη, συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα.

Τα έργα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και πραγματοποιούνται με την εποπτεία της Γενικής γραμματέως Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη και του προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται, εκτός από τον κεντρικό ορθοστάτη, και σε άλλους λίθους του δυτικού αετώματος.
Τα μάρμαρα παρουσιάζουν σοβαρές θραύσεις λόγω της διάβρωσης των σιδηρών συνδέσμων που τοποθετήθηκαν προπολεμικά και για το λόγο αυτό η επέμβαση στην περιοχή κρίθηκε ως απολύτου προτεραιότητας.

Στο σημείο πραγματοποιούνται εργασίες εξυγίανσης από παλαιά κονιάματα και σιδηρούς συνδέσμους και συστηματικής συντήρησης, που απαιτούνται σε όλους του γειτνιάζοντες λίθους. Η προγραμματιζόμενη επέμβαση, εκτός από την καθαίρεση 3 λίθων του ορθοστάτη περιλαμβάνει και την αποξήλωση 5 λίθων του τοίχου, που βρίσκεται όπισθεν του τυμπάνου.

Το σημαντικότερο έργο στον Παρθενώνα είναι η επέμβαση στη δυτική πλευρά του μνημείου, που αναστηλώθηκε από τον Ν. Μπαλάνο την πρώτη περίοδο των αναστηλωτικών επεμβάσεων (1898-1902). Η επέμβαση έχει στόχο α) την αντιμετώπιση των σοβαρών δομικών προβλημάτων και των παραμορφώσεων αυτής της περιοχής του μνημείου, που οφείλονται στις καταστροφές του παρελθόντος, στην προηγούμενη αναστήλωση, αλλά και στους σεισμούς που έπληξαν το μνημείο και β) την δομική αποκατάσταση των περισσοτέρων αρχιτεκτονικών μελών και τη συμπλήρωση ορισμένων για λόγους στατικής επάρκειας με συμπληρώματα από νέο μάρμαροΤο σημαντικότερο έργο στον Παρθενώνα είναι η επέμβαση στη δυτική πλευρά του μνημείου, που αναστηλώθηκε από τον Ν. Μπαλάνο την πρώτη περίοδο των αναστηλωτικών επεμβάσεων (1898-1902). Η επέμβαση έχει στόχο α) την αντιμετώπιση των σοβαρών δομικών προβλημάτων και των παραμορφώσεων αυτής της περιοχής του μνημείου, που οφείλονται στις καταστροφές του παρελθόντος, στην προηγούμενη αναστήλωση, αλλά και στους σεισμούς που έπληξαν το μνημείο και β) την δομική αποκατάσταση των περισσοτέρων αρχιτεκτονικών μελών και τη συμπλήρωση ορισμένων για λόγους στατικής επάρκειας με συμπληρώματα από νέο μάρμαρο

Εκτός από το δυτικό αέτωμα, εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται και στο βόρειο τοίχο του σηκού του Παρθενώνα, ενώ θα συνεχιστεί η διαμόρφωση των ραβδώσεων στα συμπληρώματα των κιόνων του προνάου και η αποκατάσταση και ανατοποθέτηση των δοκών της οροφής του δυτικού πτερού του μνημείου.

Στα Τείχη, οι εργασίες πραγματοποιούνται από την περιοχή της βόρειας πλευράς πλησίον των Προπυλαίων, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί ικρίωμα και θα συνεχιστούν επίσης στη βόρεια πλευρά στην περιοχή του Ερεχθείου.
Μικρότερης κλίμακας επέμβαση γίνεται σε περιοχή του νότιου τείχους κοντά στην ΝΑ γωνία του βράχου.

Απομακρύνθηκαν από τις δύο γωνίες του μνημείου 7 συνολικά μετόπες που μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης, για λόγους προστασίας και στο μνημείο τοποθετήθηκαν πιστά αντίγραφα τους από τεχνητό λίθοΑπομακρύνθηκαν από τις δύο γωνίες του μνημείου 7 συνολικά μετόπες που μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης, για λόγους προστασίας και στο μνημείο τοποθετήθηκαν πιστά αντίγραφα τους από τεχνητό λίθο

Τα έργα θα υλοποιηθούν μέχρι το 2020

Οπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, παράλληλα με τις εργασίες αναστήλωσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης όχι μόνο στον Παρθενώνα και τα Τείχη αλλά και στα Προπύλαια, σε περιοχές που δεν έχουν συντηρηθεί πρόσφατα. Εκτός όμως από την αναστήλωση και την συντήρηση των μνημείων, στο πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί έως το τέλος του 2020, περιλαμβάνονται ποικίλες δράσεις για την διάσωση και ανάδειξη αρχιτεκτονικών μελών, την γεωμετρική τεκμηρίωση των μνημείων, την τεκμηρίωση των εργασιών, την προβολή του έργου μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι επεμβάσεις στο δυτικό αέτωμα συμπεριλαμβάνονται στο έργο «Αναστήλωση και Συντήρηση των Μνημείων της Ακρόπολης», που εντάχθηκε πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 5.000.000€.

Χειρουργική ακρίβεια από τους συντηρητές της Ακρόπολης Χειρουργική ακρίβεια από τους συντηρητές της Ακρόπολης

Κατασκευάζονται κίονες από νέο μάρμαρο για να τοποθετηθούν στις θέσεις που απαιτείται για την στήριξη των υπερκείμενων δόμωνΚατασκευάζονται κίονες από νέο μάρμαρο για να τοποθετηθούν στις θέσεις που απαιτείται για την στήριξη των υπερκείμενων δόμων

Πραγματοποιείται κατάξεση των ραβδώσεων στα νέα συμπληρώματα των 6 κιόνων της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα (4ος-9ος από ανατολικά). Πρόκειται για την τελική επεξεργασία που γίνεται στις επιφάνειες των σπονδύλων από νέο μάρμαρο και απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και δεξιοτεχνία από πλευράς μαρμαροτεχνιτώνΠραγματοποιείται κατάξεση των ραβδώσεων στα νέα συμπληρώματα των 6 κιόνων της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα (4ος-9ος από ανατολικά). Πρόκειται για την τελική επεξεργασία που γίνεται στις επιφάνειες των σπονδύλων από νέο μάρμαρο και απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και δεξιοτεχνία από πλευράς μαρμαροτεχνιτών

Πραγματοποιείται αποκατάσταση σε εσωτερικές δοκούς, τμήματα των οποίων σώζονται και θα συμπληρωθούν από νέο μάρμαροΠραγματοποιείται αποκατάσταση σε εσωτερικές δοκούς, τμήματα των οποίων σώζονται και θα συμπληρωθούν από νέο μάρμαρο

Από το 1975 εκτελούνται έργα στην Ακρόπολη

Οι αναστηλωτικές εργασίες, που από το 1975 εκτελούνται στα μνημεία της Ακρόπολης, ακολουθούν μια μακρά παράδοση. Καθοριστική για την τύχη των μνημείων υπήρξε η ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το 1830. Καθώς η ανάδειξη των αρχαιοελληνικών του καταβολών υπήρξε βασικό στοιχείο της διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας του νεοσύστατου κράτους, η αναστήλωση των αρχαίων μνημείων προωθήθηκε αμέσως.
Η αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης, συμβόλου των υψηλοτέρων πνευματικών επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και κατεξοχήν σημείου αναγνώρισης της νέας Ελλάδας από την Ευρώπη, προσλαμβάνει εθνική σημασία.

Η συντήρηση και αποκατάσταση της Ακρόπολης είναι συνεχής και ουδέποτε εγκαταλείπεται, ακόμη και στις πιο χαλεπές περιόδους του νεοελληνικού κράτους. Αντίθετα, σε ευτυχείς καιρούς, οι αναστηλωτικές εργασίες στην Ακρόπολη αντιπροσωπεύουν την αιχμή της επιστήμης και της τεχνογνωσίας της χώρας.

Aλλωστε, όπως δήλωσε και η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά μετά από τη χθεσινή της επίσκεψη στο σημείο, «Το έργο που συντελείται εδώ δεν είναι απλώς τεχνικό, αφορά και τον εκπαιδευτικό ρόλο της γόνιμης επαφής με τον αρχαίο πολιτισμό».

Τα εργα στην Ακρόπολη περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...