Οικονομία

Επιβεβαίωσε το Β (high) της Ελλάδας η DBRS

Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο B «high» διατηρώντας τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend) θετικές, προχώρησε η DBRS.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τo AEΠ αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,1% το 2018 από 1,5% το 2017 και με ρυθμό 2,5% το 2019.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της DBRS Ratings, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι το δημόσιο χρέος της, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα αναφορικά με την μακροχρόνια βιωσιμότητα του.

Παράλληλα, αναφέρεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού και στα δύο σενάρια για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας πως αναμένει μια απόφαση μέχρι το τέλος του έτους και έναν συμβιβασμό.

Η DBRS εκτιμά ότι η συνέχιση και η διαφύλαξη των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί θα στηρίξουν την ικανότητα της χώρας να παραμείνει σε μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για υπεραπόδοση, σημειώνοντας ότι ο στόχος του του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 είναι 3,5% του ΑΕΠ και αναμένεται να επιτευχθεί.

Ωστόσο, σημειώνει πως οι μελλοντικοί δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν μία πρόκληση, καθώς χρειάζεται περαιτέρω διατηρήσιμη πρόοδος και συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης.

Το θετικό trend αντανακλά την πιθανότητα η Ελλάδα να συνεχίσει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, όπως αναφέρει, αναμένοντας σημάδια συμμόρφωσης με τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας και σταδιακή επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Όπως αναφέρει, μια θετική αξιολόγηση από την Κομισιόν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει επιπλέον μέτρα για το χρέος, αλλά και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...