Ελληνοτουρκικά

Ελλάδα-Αίγυπτος και Ισραήλ στριμώχνουν τον Ερντογάν - Γέμισε πλοία η θάλασσα - Συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στην Α. Μεσόγειο

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν πειρατή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή», ανέφερε ο Ερντογάν, εκτοξεύοντας νέες απειλές για ΑΟΖ και Αιγαίο την ώρα που το γεωτρύπανο της Εxxon Mobil κατευθύνεται στην Κύπρο.

Η απόφαση του Ντ. Τραμπ να στηρίξει τις αμερικανικές εταιρείες που κάνουν ενεργειακό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η εμπλοκή του Ισραήλ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Αγκυρα για να αντιδράσει με σοβαρότητα, παρά μόνο σπασμωδικά.

Μια τέτοια ενέργεια είναι και η προβοκάτσια που επιχείρησαν να στήσουν χθες το βράδυ τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία έκαναν λόγο για παραβίαση των χωρικών υδάτων από ελληνικό πλοίο. Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο IHA μετέδωσε ότι ελληνικό ερευνητικό σκάφος και μάλιστα του Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα προερχόμενο από τη Σάμο, ανοιχτά του Κουσάντασι. 

Μάλιστα οι Τούρκοι υποστήριξαν πως οι κινήσεις του ελληνικού σκάφους καταγράφηκαν από τουρκικά πλοία, ενώ το ελληνικό σκάφος απομακρύνθηκε μετά την παρέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής. Από την πλευρά της Αθήνας έλεγαν ότι το εν λόγω σκάφος δεν ήταν παρά πλοίο που ανήκει στην Frontex και που περιπολούσε στην περιοχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται στριμωγμένος καθώς σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 χωρίς να πάρουν την άδειά του. Η τουρκική διπλωματία έχει τονίσει κατά καιρούς πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην «γαλάζια πατρίδα», δηλαδή στη θάλασσα χωρίς να ερωτηθεί η Αγκυρα. Όμως, η ExxonMobil συνεχίζει τον σχεδιασμό της χωρίς να ρωτήσει κανέναν και μάλιστα με τη στήριξη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Σην περιοχή επικρατεί συσσώρευση πολεμικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, έχουν συνωστιστεί οι στόλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, αλλά και της Τουρκίας ενώ παρουσία έχει και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο εκδόθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας NAVTEX με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019, όπου ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 364/18, που κοινοποιήθηκε από το LARNACA/CYPRUS RADIO, από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο. Το γεωτρύπανο Stena IceMax, που κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries, αναμένεται στο λιμάνι της Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε στο να σχολιάσει τις τελευταίες αναφορές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Αιγαίο. «Ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας», πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μάλιστα, πρέπει να σημειώσουμε πως ήρθαν λίγα 24ωρα μετά τα «προειδοποιητικά πυρά» από τον Michael Oren υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, αρμόδιο για θέματα δημόσιας διπλωματίας, ο οποίος όπως μετέδωσαν Κυπριακά μέσα ενημέρωσης που παραβρίσκονταν στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο, σημείωσε με νόημα πως «οποιαδήποτε απειλή για την Κύπρο, σημαίνει και απειλή κατά της τριμερούς Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας».

Η δεύτερη προειδοποιητική βολή από τον Ισραηλινό υπουργό, όπως γράφουν τα Κυπριακά Μέσα, ήταν πως η τριμερής, εφόσον συνεχιστεί αυτή η προκλητική συμπεριφορά από την Τουρκία, πολύ εύκολα γίνεται τετραμερής συμπεριλαμβάνοντας στο κάδρο της συμμαχίας και τις Ηνωμένες πολιτείες. Παράλληλα με τις ναυτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν ζεστάνει ήδη τις μηχανές τους στην ανατολική Μεσόγειο, με τα αντιτορπιλικά να βρίσκονται στην περιοχή και το Ισραήλ έχει θέσει σε εγρήγορση τις δικές του ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί να παράσχουν οποιαδήποτε υποστήριξη.

Η χώρα μας έχει κινηθεί εδώ και καιρό χτίζοντας μέρα με τη μέρα σημαντικές συνεργασίες στοχεύοντας στο αύριο. Μια από αυτές τις συνεργασίες ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με την εκπαίδευση Αιγυπτίων και Ισραηλινών Αξιωματικών στη Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής η οποία διαθέτει ιδιαίτερα έμπειρα στελέχη που μπορούν ν’ αναπτύξουν και να περάσουν στους νέους Αξιωματικούς των συμμαχικών χωρών, την ιδιαίτερη ναυτοσύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρει το hellasjournal.

Παράλληλα στο πλαίσιο αυτής της αλληλεπίδρασης, sniper, ειδικών επιχειρήσεων από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, βρέθηκαν στο Ισραήλ και είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν μαζί με συνάδελφούς τους από τις εκεί αντίστοιχες ομάδες, ενώ να θυμίσουμε πως κι άλλα τμήματα, περίπου 40 ατόμων από το ΕΤΑ, είχε ταξιδέψει στην χώρα της Μέσης Ανατολής σ’ ένα πολυήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι.

Το γεγονός πως η χώρα μας έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» τις σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας εκτίμησης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο φαίνεται μέσα από το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν αυτές οι χώρες για διαρκή αποστολή στελεχών τους, να εκπαιδευτούν από Έλληνες Αξιωματικούς οι οποίοι έχουν δείξει το υψηλότατο επίπεδο μόρφωσης πάνω στ’ αντικείμενά τους

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ