Εκκλησία

ΕΚΤΑΚΤΟ-Επιβεβαιώνεται το λουκέτο του Φαναρίου στην Πατριαρχική Εξαρχία Ορθοδόξων ενοριών Ρωσικής Παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη-Τι λέει το Οικ. Πατριαρχείο

Επιβεβαιώνεται η είδηση πως χθες το Φανάρι κατήργησε την Αρχιεπισκοπή Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη...

Σε σημερινή επιστολή της η Αρχιεπισκοπή των Ρωσικών Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, επίσημη Πατριαρχική Εξάρχεια για Ορθόδοξες Ενορίες της Ρωσικής Παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη, επιβεβαίωσε τις αναφορές της απόφασης του Φαναρίου για διάλυση της δομής αυτής .

Επιπλέον, η επιστολή γράφει ότι η απόφαση ήρθε ως έκπληξη για τον επικεφαλής Αρχιεπίσκοπο Χαριουπόλεως Ιωάννη όταν το πληροφορήθηκε ο ίδιος από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

"Αυτή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, την οποία δεν έχει ακόμη λάβει επίσημα η Αρχιεπισκοπή, ουδόλως ζητήθηκε από την Αρχιεπισκοπή" αναφέρεται και τονίζεται πως ο κ. Ιωάννης δεν ήταν ενήμερος.

"Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης εργασίας στην Κωνσταντινούπολη για προγραμματισμένη συνάντηση με την Συνοδική Επιτροπή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του Επισκοπικού Συμβουλίου Νικόλαο Λοπούχιν, έμαθε αυτή την απόφαση του Πατριάρχη κατά την προσωπική τους συνάντηση. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης και ο Γραμματέας του Επισκοπικού Συμβουλίου θα επιστρέψουν σύντομα στο Παρίσι. Η επόμενη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, κατά την οποία θα συζητηθεί αυτό το ζήτημα" τονίζεται.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ιωάννης, υπεύθυνος για τις ενορίες και τις κοινότητες της Αρχιεπισκοπής,  ζητά από όλους τους κληρικούς και όλους τους πιστούς να παραμείνουν ήρεμοι και να προσεύχονται, ώστε το Άγιο Πνεύμα να μας διαφωτίσει όλους.

Στις 28 Οκτωβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού και ο Άγιος Νικόλαος ο Θαυματουργός στην Φλωρεντία της Ιταλίας μεταφέρθηκαν από τη δικαιοδοσία της Δυτικοευρωπαϊκής Αρχιεπισκοπής στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας, σε απάντηση των αποφάσεων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για την ουκρανική αυτοκεφαλία και την αναγνώριση των σχισματικών.

Στο μεταξύ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το Φανάρι.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη σύνοδό του της 27ης Νοεμβρίου 2018, αποφάσισε να ανακαλέσει τον πατριαρχικό τόμο του 1999 με τον οποίο χορήγησε την ιερατική φροντίδα και διοίκηση στις ορθόδοξες ενορίες της ρωσικής παράδοσης στη δυτική Ευρώπη στον αρχιεπίσκοπο του - Έξαρχος.

Αυτή η απόφαση ανταποκρίνεται στις ιερατικές και πνευματικές ανάγκες της εποχής μας, με τον μεγαλύτερο σεβασμό για το κανονικό δίκαιο και την πνευματική ευθύνη.

Πράγματι, οι ιστορικές συνθήκες που οδηγούν στη δημιουργία μιας τέτοιας δομής στο επακόλουθο της ρωσικής επανάστασης του Οκτωβρίου του 1917, μόλις πριν από εκατό χρόνια, έχουν εξελιχθεί βαθιά. Δίνουμε χάρη στον Θεό για το ακούραστο θάρρος που έχουν δείξει οι κοινότητες σας με την πάροδο του χρόνου διατηρώντας την πλούσια πνευματική παράδοση της Ρωσίας στο επακόλουθο της αιματηρή δίωξης του νέου άθεου καθεστώτος. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η μητέρα εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει αναλάβει την ευθύνη να προσφέρει την κανονική προστασία της σε αυτές τις κοινότητες και έτσι να τους επιτρέπει να απολαμβάνουν, σύμφωνα με την εντολή της Εκκλησίας, μια ελευθερία συνώνυμη με τη ζωή στο Άγιο Πνεύμα.

Η σημερινή απόφαση αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση του συνδέσμου των ρωσικών παραδοσιακών ενοριών με τη μητέρα εκκλησία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Κάθε μία από αυτές τις κοινότητες έχει μια πνευματική κληρονομιά η οποία έχει καθιερωθεί στον απόηχο μιας δραματικής ιστορίας που έχει επισημανθεί από διώξεις και εξορία και έχει συμμετάσχει στη θεολογική αναβίωση της Ορθοδοξίας τον 20ο αιώνα.

Είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε τους ευσεβείς πιστούς των ενοριών της ρωσικής παράδοσης στη δυτική Ευρώπη και τις κοινότητες τους. Είναι με ιερατική ανησυχία ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να ενσωματώσει και να συνδέσει τις ενορίες με τις διάφορες ιερές πόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις χώρες όπου βρίσκονται. Η μητέρα μας εκκλησία θα συνεχίσει να διασφαλίζει και να εγγυάται τη διατήρηση της λειτουργικής και πνευματικής τους παράδοσης" τονίζει και επισημαίνει πως ο σύνδεσμός τους  θα είναι ακόμα πιο στενός με την Κωνσταντινούπολη.

Τέλος το Φανάρι ευχαριστεί τον Αρχιεπίσκοπο Χαριουπόλεως Ιωάννη για την διαποίμανση με αγάπη και αφοσίωση στις κοινότητες του μέχρι αυτό το νέο στάδιο της ιστορίας τους....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...