Ένοπλες Συρράξεις

Εισβολή αμερικανικού κατασκοπευτικού στη Μ. Θάλασσα - Απογειώθηκε από την Σούδα - Κλιμακώνεται η ένταση


Το ΝΑΤΟ δηλώνει δυναμικά πλέον παρόν στην Μαύρη Θάλασσα αποστέλλοντας από την Σούδα και πιθανόν από το αεροδρόμιο του Καστελίου κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από τα στενά του Κερτς, προκαλώντας την ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας της Κριμαίας, ενώ προκαλεί και την ρωσική ηγεσία στο Κρεμλίνο.

Το αμερικανικό αεροσκάφος απογειώθηκε από την Κρήτη και εισήλθε στον εναέριο χώρο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, εμπλέκοντας την συμμαχία ουσιαστικά πλέον στην αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πάνω από ένα στενό που ελέγχει την δίοδο στην θάλασσα του Αζόφ.

Το αεροσκάφος αναγνώρισης Boeing RC-135V άφησε την αμερικανική ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη στις 05:50 GMT και κατευθύνθηκε ανατολικά, όπως ανέφεραν ουκρανικά ΜΜΕ .

Το αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών ELINT, εντοπίστηκε στον βουλγαρικό εναέριο χώρο στις 06:30 GMT, ενώ στην συνέχεια πέταξε προς τη χερσόνησο της Κριμαίας. Αναμένουμε όπως και να έχει σφοδρή αντίδραση από την Μόσχα σε λίγο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι «μετέρχεται επικίνδυνων μεθόδων» στον Πορθμό Κερτς.

«Μία παραβίαση σημειώθηκε και επικίνδυνες μέθοδοι χρησιμοποιούνται επιπροσθέτως. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει και δημιούργησε απειλή και κινδύνους για την ομαλή μετακίνηση πλοίων σε αυτόν τον ναυτικό δίαυλο», ανάμεσα στην Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκοπίμως το περιστατικό στον Πορθμό Κερτς, κοντά στην Κριμαία, όπου η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πλοία.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα καλέσει ανώτατο ουκρανό διπλωμάτη για να διαμαρτυρηθεί για το συμβάν.

Ο Πούτιν προσωπικά σύμφωνα με δεκάδες δημοσιεύματα εδώ και τρία χρόνια έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ακόμα και πολεμικής σύρραξης με το ΝΑΤΟ, σε μια αναπαράσταση του πολέμου της Κριμαίας του 1854. Τότε και πάλι οι δυτικοί επενέβησαν με στόχο τα ελέγξουν τα στενά και την Μαύρη Θάλασσα, αποκόπτοντας για ένα διάστημα την πρόσβαση του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο.

Τώρα έχει δημιουργηθεί μια ανάλογη κατάσταση, λόγω του σχεδίου των ΗΠΑ να περικυκλώσουν την Ρωσία στην μόνη θαλάσσια δίοδο που διαθέτει στις αποκαλούμενες «θερμές θάλασσες».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία στην Κριμαία έχει εγκαταστήσει ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης τύπου Dnepr, για τον εντοπισμό πυραυλικής επίθεσης.

Επίσης η χερσόνησος διαθέτει ρωσικές συστοιχίες S-400 και πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας, έχοντας μετατραπεί σε μια περιοχή που ομοιάζει με «απόρθητο κάστρο», δημιουργώντας μία εξαιρετικά δύσκολη -για το ΝΑΤΟ- κατάσταση στα σύνορα με την Ευρώπη.

Η κρίση της Ουκρανίας με την Ρωσία δεν έχει λάβει τέλος και εκτιμάται ότι οι Ουκρανοί κάνουν το «λαγό» στα σχέδια της συμμαχίας.

Το υπουργείο Ασφάλειας της Ουκρανίας απάντησε σήμερα με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου 60 ημερών, ο οποίος εξακολουθεί να χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση.

 
https://twitter.com/wipljw/status/1067018645791039488?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/hthjones/status/1066990648258191360?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1066990258976448512?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/AircraftSpots/status/1066985518066413568?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Intel_sky/status/1066932181988184064?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ