ΗΠΑ

Διάλογο με ΗΠΑ για διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά θέλει ο Πούτιν

Την ελπίδα πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία θα συνεχίσουν ουσιαστικό διάλογο για την διατήρηση της συμφωνίας του 1987 που απαγόρευσε την παραγωγή και δοκιμή πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπό την σκιά της απόφασης του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία, γνωστή ως INF, ο κ. Πούτιν σημείωσε στο δίκτυο Russia Today πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Η Μόσχα έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει πως τυχόν απόσυρση των ΗΠΑ συνιστά επικίνδυνη κίνηση. Η Ουάσιγκτον επί χρόνια καταγγέλλει πως η Ρωσία παραβιάζει κρυφά την συνθήκη, παράγοντας απαγορευμένα όπλα, κατηγορία που το Κρεμλίνο απορρίπτει.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε αιχμηρά πως δεν είναι η Ρωσία που προσπαθεί να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική συμφωνία, όμως δήλωσε βέβαιος πως και οι δύο πλευρές θέλουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Πούτιν και Τραμπ έλαβαν σήμερα μέρος στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 100 ετών από την ανακωχή που έθεσε τέλος στις μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δύο ηγέτες είχαν σύντομη συνομιλία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο πρόεδρο σχεδιάζουν να συνομιλήσουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 το διήμερο 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου.

Η συνθήκη INF υπογράφηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση το 1987 Απαγορεύει χρήση, παραγωγή και δοκιμή πυραύλων εδάφους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές και έχουν μικρό - μεσαίο δραστικό βεληνεκές, από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...