Καιρός

Δείτε που θα χτυπήσει η «Πηνελόπη» με καταιγίδες και χαλάζι

Ο καιρός έχει ήδη αρχίσει από το απόγευμα της Κυριακής να δείχνει τα… δόντια του. Ήδη, το πρωί της Δευτέρας (26.11.2018) ήταν βροχερό όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Και κάπως έτσι θα συνεχίζει να είναι. Και γι’ αυτό “φταίει” η… “Πηνελόπη”.

“Πηνελόπη” ονομάστηκε το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο “ξεκίνησε” από την Ιταλία και κινείται ανατολικότερα. Η κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει έως και την Πέμπτη (29. 11.2018), με σημαντικά ύψη βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας (ικανά να προκαλέσουν προβλήματα) και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα πιο ορεινά ηπειρωτικά τμήματα και προς τα μέσα της εβδομάδας σε περιοχές της βόρειας κυρίως χώρας με χαμηλό υψόμετρο, σύμφωνα με το meteo.gr.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν κυρίως στη δυτική Ελλάδα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη δυτική Κρήτη, διατηρώντας κατά τόπους σχετικά έντονο χαρακτήρα.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας 26/11, να καταγράφονται κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας.


Φωτογραφία meteo.gr

Η θερμοκρασία σήμερα θα σημειώσει μικρή άνοδο, ενώ οι νοτιάδες στα πελάγη θα φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ και κατά τόπους στο Αιγαίο τα 8.


Η κατανομή των βροχοπτώσεων από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας
Οι περιοχές που… βρέθηκαν στο έλεος της Πηνελόπης το πρωί της Δευτέρας

Αύριο Τρίτη (27.11.2018) αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στο ανατολικό Αιγαίο, φαινόμενα θα οποία σταδιακά θα ενταθούν και θα επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Χιόνια θα πέσουν κυρίως στα βόρεια ορεινά. Από αύριο θα αρχίσει και η πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα, ενώ οι άνεμοι θα πελάγη θα είναι νοτιοδυτικοί με εντάσεις 6-7 μποφόρ.

Την Τετάρτη (28.11.2018) παροδικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ηπειρωτικά στα ορεινά, σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο και προς το βράδυ πιθανότατα σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Αιγαίο όπου θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ.

Την Πέμπτη (29.11.2018), σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, κακοκαιρία θα επικρατήσει κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά και στο Αιγαίο όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα Δευτέρα

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη δυτική Κρήτη. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες με σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τα δυτικά. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: νότιοι 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και τα νότια σποραδικές καταιγίδες. Ωστόσο από το μεσημέρι στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης με εκ νέου βροχές από το βράδυ.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 στα ανατολικά και τα νότια 5 με 7 πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στη δυτική Κρήτη πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα στις Κυκλάδες και από το βράδυ στην Κρήτη.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 5 με 7 πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη βελτίωση από το απόγευμα με εκ νέου τοπικές βροχές τη νύχτα στα δυτικά.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων από το μεσημέρι.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ