Κόσμος

Βόμβες διασποράς: Μπορούν να εξοντώσουν ολόκληρες πόλεις και να εξαλείψουν τον ίδιο τον πολιτισμό (βίντεο)


Όσο σκληρός και βίαιος είναι ο πόλεμος, υπάρχουν ορισμένα όπλα τα οποία θεωρούνται απαράδεκτα και ως εκ τούτου εκτός ορίων, από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Τα πυρηνικά όπλα, τα οποία μπορούν να εξοντώσουν ολόκληρες πόλεις και να εξαλείψουν τον ίδιο τον πολιτισμό, είναι ένα από αυτά, όπως και τα χημικά και βιολογικά όπλα, τα οποία σκοτώνουν τους ανθρώπους με τους πιο επώδυνους τρόπους.

Και για περισσότερες από εκατό χώρες, οι βόμβες διασποράς χαρακτηρίζονται ως όπλα πολύ ακραία για να χρησιμοποιηθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδεχθεί ποτέ αυτή τη θέση. Παρόλο που πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία θεωρούν τις βόμβες διασποράς ως αδιάκριτα όπλα που πρέπει να αποσυρθούν και να καταργηθούν, το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι βόμβες αυτές είναι από τα πιο διακριτικά όπλα στην διεθνή αγορά.

Γι’αυτόν τον λόγο η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να υπογράψει το 2008, μια πολυμερή συνθήκη που απαγορεύει στο σύνολό της τη χρήση, την παραγωγή, την αποθήκευση, την απόκτηση, την ανάπτυξη και τη μεταφορά των βομβών διασποράς.

Ωστόσο, ο αμερικανικός Στρατός έχει λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ποιότητα των βομβών διασποράς στο οπλοστάσιό του, με σκοπό τη μείωση των απωλειών σε αμάχους. Το 2008, ο Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέϊτς υπέγραψε εντολή του Πενταγώνου,που προέβλεπε την αντικατάσταση του τότε υπάρχοντος αποθέματος βομβών διασποράς με νέες λιγότερο καταστροφικές βόμβες, που θα αποσύρονταν το 2018.

Η διοίκηση Trump, ωστόσο, βλέπει πιο θετικά τα συγκεκριμένα όπλα. Πέρυσι, το Πεντάγωνο ανέτρεψε την πολιτική του Γκέϊτς, διατάσσοντας τη χρήση παλαιότερων εκδόσεων βομβών διασποράς και άρα πολύ πιο θανατηφόρων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους New York Times, ο αμερικανικός Στρατός βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς ακόμη περισσότερων “cluster bombs” όπως τα σουηδικά βλήματα Bonus των 155 χιλιοστών και τα γερμανικά SMArt του ίδιου διαμετρήματος.

Η νέα γενιά πυρομαχικών διασποράς έχει σχεδιαστεί εν μέρει για να πλήττουν τεθωρακισμένα οχήματα, και τα νέα μοντέλα υποτίθεται ότι περιέχουν μια επιλογή αυτοκαταστροφής σε περίπτωση που η βόμβα χάσει το στόχο.

Το αν τα συστήματα λειτουργούν όπως διαφημίζονται, ωστόσο, είναι ένα ερώτημα, καθώς κανένα κομμάτι στρατιωτικού εξοπλισμού, ανεξάρτητα από τα κατορθώματα της σύγχρονης τεχνολογίας, θα λειτουργούν κάθε φορά στο 100%. Έτσι, ακόμα και ένα σφάλμα θα μπορούσε να προκαλέσει αδικαιολόγητο θάνατο.

Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποίησαν εξήντα χιλιάδες βόμβες διασποράς κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου του 1991 εναντίον σε ιρακινών δυνάμεων στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν το Κουβέιτ. Δυστυχώς, οι βόμβες που δεν εξερράγησαν, είναι ενεργές, με αποτέλεσμα ακόμα και μετά τον πόλεμο άμαχοι να χάνουν την ζωή τους και ειδικότερα παιδιά.

Και το NATO έχει χρησιμοποιήσει τέτοιες βόμβες, όπως κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, όπου περίπου χίλιες τετρακόσιες βόμβες ερρίφθησαν εναντίον τριακοσίων τριάντα στόχων, ενώ πολλές από αυτές να παραμένουν ακόμα ενεργές και να απαιτείται εκκαθάρισή τους, μια διαδικασία που κρατάει χρόνια.

Όσον αφορά το Πεντάγωνο, η εξάλειψη των πυρομαχικών διασποράς θα κάνουν τη δουλειά των στρατιωτών των ΗΠΑ πιο δύσκολη. Εφόσον άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα αρνούνται να γίνουν συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντισταθούν στην πίεση να το κάνουν.

Και ανάλογα με τον συγκεκριμένο στόχο, μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια βόμβα διασποράς είναι πιο αποτελεσματική από μια συμβατική βόμβα.

Δείτε βίντεο με την καταστροφικότητα των βομβών διασποράς :
https://www.youtube.com/embed/gI279fb3APA

Πηγή:onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...