Οικονομία

«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών: «Η περίπτωση Παπαευαγγέλου δεν είναι μοναδική – Έχει στηθεί πυραμίδα»

Η υπόθεση με τις αγοραπωλησίες ακινήτων με σκοπό τη «χρυσή βίζα» σε Κινέζους του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, στελέχους της Jumbo, που εγείρει ερωτηματικά για τη νομιμότητά της και για την οποία έχει επέμβει εισαγγελέας, δεν φαίνεται να είναι η μοναδική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος (Μεσίτη, Οικονομολόγο και Εκτιμητή) Ιωάννη Ρεβύθη, «δεν υπάρχει καμία έκπληξη στον κλάδο των μεσιτών και στην κτηματαγορά για την συγκεκριμένη πυραμίδα αγοραπωλησιών σε Κινέζους από επώνυμο επιχειρηματία».

Όπως αναφέρει, η υπόθεση δεν είναι η μοναδική: «Ήταν σε άπαντες γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν και αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές τα οποία μετέπειτα τα μεταβίβαζαν ατομικά σε Κινέζους εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή την διαδικασία και οι τελικοί αγοραστές έπαιρναν την άδεια παραμονής στην χώρα μας. Για τον λόγο αυτό, στον κλάδο των μεσιτών που έχουν νόμιμες άδειες και ασχολούνται με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων ήταν ελάχιστοι αυτοί που ασχολήθηκαν με Κινέζους αγοραστές. Είναι πολύ λογικό διότι ούτε μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητα και να τα μεταπωλήσουν ούτε είχαν τις διασυνδέσεις με αυτά τα κινεζικά πρακτορεία. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα από τις δικαστικές αρχές θα λάμψει η αλήθεια σε αυτή την περιβόητη πυραμίδα και πώς είχε στηθεί όλο αυτό το παιχνίδι εις βάρος και των Κινέζων – τελικών αγοραστών και αυτών που πωλούσαν τα ακίνητα τους σε εξευτελιστικές τιμές.»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αλλά και άλλοι νόμιμοι μεσίτες η «δουλειά» στηρίζεται στο γεγονός ότι τα κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν μαζικά κάποια σπίτια (αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στο κέντρο της Αθήνας) σε τιμές πολύ κατώτερες από το όριο των 250 χιλ. ευρώ (η αξία του ακινήτου που πρέπει να αγοράσει ένας ξένος υπήκοος για να πάρει τη χρυσή βίζα) δηλαδή στην πραγματική τους αξία. Στη συνέχεια έβρισκαν τον Κινέζο αγοραστή ο οποίος π.χ. για ένα ακίνητο αξίας 100 χιλ. ευρώ, έδινε στο κινεζικό πρακτορείο (το οποίο είχε ιδρύσει θυγατρική και στην Ελλάδα σε συνεργασία πιθανότατα και με Έλληνες) 250 χιλ. ευρώ, για να δηλωθεί στις αρχές και να λάβει τη «χρυσή βίζα». Ακολούθως και αφού κρατούνταν ένα τμήμα των χρημάτων από το πρακτορείο για τη διαμεσολάβησή του (άγνωστο πόσο με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υπέρογκα ποσά) η συμφωνημένη διαφορά επιστρεφόταν στον Κινέζο αγοραστή στην Κίνα από τα χρήματα που μετέφερε το εδώ τμήμα του κινεζικού πρακτορείου ως «κέρδος».

Με άλλα λόγια η διαδρομή του χρήματος χάνεται επειδή δεν πρόκειται για έναν πωλητή με έναν αγοραστή που έκαναν μια συναλλαγή, αλλά για αγοραπωλησίες με ενδιάμεσο εταιρεία, δηλαδή πολλαπλές μεταβιβάσεις.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της E Real Estate, Θέμης Μπάκας, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει όταν πρόκειται για αγορά ακινήτου με σκοπό τη «χρυσή βίζα» να γίνεται αυτοψία στο προς διάθεση σπίτι από την εφορία και από πιστοποιημένο εκτιμητή. Ο ίδιος σημειώνει ότι χρειάζεται να επανεξεταστεί η επαναφορά του φόρου υπεραξίας για τις περιπτώσεις της «χρυσής βίζας» όταν προκύπτουν πολλαπλές μεταβιβάσεις, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο φαινόμενο που περιγράφουμε παραπάνω.

Βάσει των επίσημων στοιχείων έως τις 31 Αυγούστου 2018 ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων τρίτων χωρών ήταν 3.154, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές ήταν σε Κινέζους (1.521 άδειες).

mononews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ