Εσωτερική Ασφάλεια

«Βεντέτα» μεταξύ αστυνομικών και μπαχαλάκηδων στο παρασκήνιο της συμπλοκής στο Πρωτοδικείο

Ξύλο έξω από τα δικαστήρια αλλά και μηνύσεις μέσα σε αυτά δέχονται πια οι αστυνομικοί από τους αντιεξουσιαστές, και δεν κρατούν απλώς αμυντική στάση κατά των λαϊκώς λεγόμενων μπαχαλάκηδων, αλλά τρέπονται σε φυγή για να αποφύγουν τα χειρότερα. Αίσθηση προκάλεσε η είδηση, ότι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Βρίσκονταν στα δικαστήρια με πολιτικά ως μάρτυρες κατηγορίας κατά ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως περιγράφονται από την ΕΛ.ΑΣ., που είχαν πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια το 2012 και δικάζονταν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Σε λίγες ημέρες οι αστυνομικοί θα ξαναβρεθούν στα δικαστήρια, αυτή τη φορά όμως ως κατηγορούμενοι. Οι τότε συλληφθέντες κατέθεσαν μήνυση κατά των αστυνομικών, υποστηρίζοντας ότι κατά τη σύλληψη και την κράτησή τους στη ΓΑΔΑ το 2012, κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν ακόμη και με τη χρήση όπλου taser.

Κατηγορούνται ότι τραυμάτισαν έξι αστυνομικούς και δύο πολίτες
Η μήνυση που έχει κατατεθεί κατά εννέα αστυνομικών αφορά κατηγορίες για βασανιστήρια και άλλες βιαιοπραγίες κακουργηματικής φύσεως, καθώς και κατάχρηση εξουσίας. Μηνυτές είναι έξι από τα περίπου 25 άτομα που συνελήφθησαν έπειτα από μηχανοκίνητη πορεία το 2012

Συγκεκριμένα το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 περίπου εκατό δίκυκλα με συνολικά 150 επιβάτες ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία από τα Εξάρχεια προς την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Στο διαβιβαστικό της Ελληνικής Αστυνομίας περιγράφονται ως άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κράνη, κουκούλες και περιλαίμια. Φτάνοντας στη συμβολή των οδών Πηλίκα και Φυλής αποβιβάστηκαν από τις μηχανές και επιτέθηκαν σε διερχόμενο πολίτη τραυματίζοντάς τον σοβαρά με στειλιάρια που κρατούσαν στα χέρια. Στη συνέχεια, στη συμβολή των οδών Μηθύμνης και Φυλής επιτέθηκαν και σε δεύτερο πολίτη, χτυπώντας τον με στειλιάρια, αλυσίδες και άλλα αντικείμενα. Παράλληλα προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα άλλων ατόμων. Στα σημεία των επιθέσεων έσπευσαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι δέχτηκαν αλλεπάλληλες σφοδρές επιθέσεις με στειλιάρια από τα άτομα αυτά, οι οποίες συνεχίστηκαν και σε άλλα σημεία του κέντρου των Αθηνών κατά την καταδίωξή τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών και την πρόκληση φθορών σε υπηρεσιακό εξοπλισμό.

Δύο εκ των τριών αστυνομικών που τραυματίστηκαν στα πρόσφατα επεισόδια στα δικαστήρια, είχαν... ξαναφάει ξύλο το 2012. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια του 2012, ένας άνδρας που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με περιλαίμιο, προσέγγισε το υπηρεσιακό δίκυκλο της ομάδας ΔΕΛΤΑ στο οποίο επέβαινε ο αστυφύλακας «και κλώτσησε αυτό, με αποτέλεσμα ο προαναφερόμενος αστυνομικός να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο οδόστρωμα, μαζί με το υπηρεσιακό δίκυκλο. Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν να τραυματιστεί ο αστυνομικός στο αριστερό του χέρι και να προκληθούν φθορές στο υπηρεσιακό δίκυκλο. Επιπλέον, κατά τη σύλληψή του αντιστάθηκε σθεναρά, χτυπώντας με τα χέρια και τα πόδια του τους αστυνομικούς, με σκοπό να αποτρέψει αυτή και να διαφύγει». Πριν προλάβει ο αστυνομικός να σηκωθεί, δέχθηκε επίθεση από το συνοδηγό της μηχανής, ο οποίος προσπάθησε να τον χτυπήσει με ένα ξύλινο κοντάρι. Όμως χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των συναδέλφων του γλίτωσε και ο δράστης συνελήφθη, αν και αντιστάθηκε. Μάλιστα αναγνωρίστηκε ότι ήταν μεταξύ των ατόμων που νωρίτερα είχαν χτυπήσει έναν πολίτη.

Ο δεύτερος τραυματισμένος αστυνομικός από τα επεισόδια της 12ης Νοεμβρίου 2018 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, είχε πέσει θύμα επίθεσης από γυναίκα που μετείχε στην πορεία το 2012. Του επιτέθηκε «χτυπώντας τον με ξύλινο κοντάρι με σκοπό να πλήξει τη σωματική του ακεραιότητα, πράξη η οποία δεν επετεύχθη, λόγω του υπηρεσιακού κράνους που φορούσε, το οποίο υπέστη φθορές». Συνελήφθη και αναγνωρίστηκε ως ένα από τα άτομα που επιτέθηκαν και τραυμάτισαν και τον πολίτη.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. από τα επεισόδια του 2012, οι φερόμενοι ως αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με ξύλινα κοντάρια. Ένας από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν τότε, έπεσε και πάλι θύμα επίθεσης στα δικαστήρια πριν από μερικές ημέρες όταν πήγε να καταθέσει.

Η μήνυση των έξι συλληφθέντων κατά των αστυνομικών για τα επεισόδια του 2012

Διαφορετική είναι η εκδοχή των γεγονότων που παρουσιάζουν τα έξι άτομα στη μήνυσή τους. Αρχικά υποστηρίζουν ότι συμμετείχαν σε μια ειρηνική πορεία, η οποία «με κορναρίσματα και συνθήματα προσπαθούσε να περάσει στον κόσμο που παρακολουθούσε τα αντιρατσιστικά της μηνύματα». Αφορμή αυτής της κίνησης ήταν περιστατικά βίας κατά μεταναστών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και ιδίως στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Από την πρώτη στιγμή υπήρχε ισχυρή παρουσία αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ, «η οποία συνίστατο σε βρισιές, χειρονομίες, μαρσαρίσματα μοτοσυκλετών που προσποιούνταν ότι θα πέσουν με φόρα πάνω στον κόσμο». Περί ώρα 21:00 οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατέβηκαν από τις μηχανές τους και κινήθηκαν πεζή εναντίον τους.

Το άτομο που περιγράφεται από το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. ότι χτύπησε τον πρώτο αστυνομικό, υποστήριξε: «Βρέθηκα στο έδαφος, οι αστυνομικοί άρχισαν να με σέρνουν και να με χτυπούν με κλομπ, γροθιές και κλωτσιές... Με πατούσαν στο κεφάλι όσο έφερα το κράνος, με έβριζαν και με απειλούσαν με τις λέξεις “αρχ...”, “άπλυτε”, “θα σε γαμ...”. Όταν κατάφεραν να μου βγάλουν το κράνος, άρχισαν να μου τραβούν το σκουλαρίκι που φέρω στο αριστερό αυτί».

Ο δεύτερος συλληφθείς και μηνυτής κατά των αστυνομικών ισχυρίστηκε, ότι «μου βγάλανε το κράνος και άρχισαν να με χτυπούν με μανία στο κεφάλι και σε όλο το σώμα μου με τα κλομπ, κρατώντας τα ανάποδα και εξυβρίζοντας... Ενώ εξακολουθούσα να είμαι πλακωμένος από τη μηχανή, ένας άνδρας της ομάδας ΔΕΛΤΑ άρχισε να χτυπάει με λύσσα το κεφάλι μου».

“Έβαλε ένα πιστόλι taser στην πλάτη μου”

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν με περιπολικά στη ΓΑΔΑ. Όπως υποστηρίζουν, εκεί έζησαν βασανιστήρια ανάλογα με αυτά στις φυλακές του Άμπου Γκράιμπ, όπως είχε γράψει γλαφυρά η εφημερίδα «Guardian», φιλοξενώντας τις καταγγελίες τους σε δημοσίευμα δέκα ημέρες μετά. «Υποχρεώθηκα από τους δύο συνοδούς μου στο περιπολικό, να βγάλω όλα τα ρούχα μου και να κάνω βαθύ κάθισμα, με μοναδικό σκοπό την ταπείνωση και τον εξευτελισμό μου» ισχυρίστηκε ένας εκ των μηνυτών. «Ένας εξ αυτών έβαλε ένα πιστόλι taser στην πλάτη μου, το οποίο μου προκάλεσε ελαφρύ πόνο, γιατί μάλλον δεν ήταν λειτουργικό» είπε άλλος. Το βράδυ δεν τους άφησαν να κοιμηθούν στρέφοντας φακούς και laser pointer στα μάτια τους, δεν τους έδωσαν νερό μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, όπως και φαγητό και τους απειλούσαν ότι θα δώσουν τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους στη Χρυσή Αυγή.

eggsdf1Στη μήνυσή τους οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι βασανίστηκαν από τους αστυνομικούς ακόμη και με πιστόλι taser κατά την κράτησή τους στη ΓΑΔΑ.

Ο αστυνομικός που στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. είχε πέσει από τη μηχανή του έπειτα από χτύπημα ενός διαδηλωτή (και τραυματίστηκε πριν από μία εβδομάδα έξω από τα δικαστήρια), εμφανίζεται στη μήνυση των έξι να έχει χτυπημένο τον αριστερό καρπό του στη ΓΑΔΑ. «Πλησίασε τη συγκατηγορούμενή μου και της σήκωσε το κεφάλι, τραβώντας την από τα μαλλιά, γιατί ήθελε να βγάλει φωτογραφία που θα φαινόταν καλά το πρόσωπό της. Όταν διαμαρτυρήθηκα για αυτό με τα λόγια “αυτό που κάνεις δεν επιτρέπεται” εισέπραξα από αυτόν μια δυνατή σφαλιάρα στο αριστερό μου αυτί» σημειώνει ένας εκ των μηνυτών κατά του αστυφύλακα.

Πάντως η συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε ότι πρέπει να εξεταστεί ως πλημμέλημα και θα δικαστεί στις 29 Νοεμβρίου στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Εκεί οι δύο πλευρές θα βρεθούν απέναντι για τρίτη φορά και μένει να διαπιστωθεί αν ο χώρος της συνάντησής τους θα μετατραπεί και πάλι σε ρινγκ. Μεταξύ αυτών και ο αστυνομικός, που τραυματίστηκε στα επεισόδια του 2012 αλλά και την περασμένη Δευτέρα. «Οι αστυνομικοί στην προσπάθεια τους να κάνουν την δουλειά τους στοχοποιούνται είτε με ψευδείς μηνύσεις είτε ακόμη και με προπηλακισμούς. Θα εξαντλήσουμε τα ένδικα μέσα για να τιμωρηθούν οι δράστες άλλα και όσοι απέτρεψαν την σύλληψή τους» δηλώνει στο protothema.gr ο δικηγόρος του αστυνομικού κ. Θάνος Πλεύρης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ