Κόσμος

Αυτό το μικρό καλώδιο ψυγείου προκάλεσε την πύρινη κόλαση με τους 72 νεκρούς στον πύργο Γκρένφελ

Ένα μικρό καλώδιο σύνδεσης που υπερθερμάνθηκε προκάλεσε την πυρκαγιά που επεκτάθηκε ταχύτατα και τύλιξε στις φλόγες τον πύργο Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο τον Ιούνιο του 2017 με αποτέλεσμα να χάσουν 72 άτομα τις ζωές τους.

Όπως κατέληξαν οι ειδικοί που ερευνούν την τραγωδία στον «πύργο της κολάσεως» των 24 ορόφων, η φωτιά ξεκίνησε πιθανότατα από ένα καλώδιο ψυγείου Hotpoint ΦΦ175ΒP, που υπερθερμάνθηκε στο διαμέρισμα υπ’ αριθμόν 16.

Από αυτόν τον σύνδεσμο καλωδίων πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ (Φωτογραφία: ΡΑ)

Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά βοηθήθηκε και από την εξωτερική επένδυση του κτιρίου, που είχε τοποθετηθεί κατά την ανακαίνιση, η οποία είχε γίνει το διάστημα 2015 - 2016

O σύνδεσμος που υπερθερμάνθηκε εντοπίστηκε σ' έναν συμπιεστή ρελέ στο πίσω μέρος του ψυγείου (Φωτογραφία: ΡΑ)

O σύνδεσμος που υπερθερμάνθηκε εντοπίστηκε σ' έναν συμπιεστή ρελέ στο πίσω μέρος του ψυγείου (Φωτογραφία: ΡΑ)

Οι ειδικοί εντόπισαν το αποδεικτικό στοιχείο σ’ ένα μικρό συμπιεστή ρελέ στο πίσω μέρος του ψυγείου, ενώ βρέθηκαν και κατεστραμμένα καλώδια σ’ ένα από τα υπνοδωμάτια του ίδιου διαμερίσματος. Σύμφωνα με τον μηχανικό Δρα Τζον Ντάνκαν Γκλόβερ της εταιρείας Failure Electrical που ερευνά βραχυκυκλώματα, η κακή σύνδεση εντός του συμπιεστή ρελέ προκάλεσε την υπερθερμανση του καλωδίου με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίγεται η μόνωσή του και να προκληθεί βραχυκύκλωμα που προκάλεσε την πυρκαγιά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ