Κόσμος

Αυτή είναι η μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο πρόσφατος οικονομικός έλεγχος από την αρμόδια βρετανική υπηρεσία ανέφερε σε έκθεσή της ότι οι επιδιώξεις Υπουργείου Άμυνας υπερβαίνει τις ικανότητες του αναφορικά με τον προϋπολογισμό και το δεκαετές πλάνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων του.

Το δεκαετές σχέδιο του Υπουργείου Άμυνας για αγορά και υποστήριξη νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα δέκα χρόνια υπολογίζεται στα 244,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι ελεγκτές προέβλεψαν ότι το πραγματικό κόστος μπορεί λόγω απρόσμενων αρνητικών μεταβολών να εκτιναχθεί στα 253,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σχέδιο «παραμένει μη βιώσιμο, με το κόστος να ξεπερνά τους προϋπολογισμούς περίπου κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα επόμενα 10 χρόνια» καταλήγει η έκθεση της υπηρεσίας. "Αυτή η διακύμανση θα μπορούσε να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με διαφορετικές συνθήκες, ενώ το Υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο, το κόστος μπορεί να αυξηθεί περίπου κατά 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια” υπολίγζει η ύπηρεσία.

Το σχέδιο 2017-2027 περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως νέα πυρηνικά υποβρύχια, τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, καθώς επίσης και τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Ωστόσο αρκετοί παραμένουν αισιόδοξοι στο Υπουργείο Άμυνας, με την υπηρεσία οικονομικού ελέγχου όμως να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με την αξιοπιστία του Υπουργείου και τις “παραδοσιακές” μεθόδους του όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

"Η προσέγγιση του Υπουργείου Άμυνας να ορίσει δεκαετή προϋπολογισμό χαμηλότερο από το προβλεπόμενο κόστος του Σχεδίου για το 2018 έως το 2028 ελλοχεύει κινδύνους από τις παθογενείς πρακτικές οι οποίες υπήρξαν αφορμή για την εισαγωγή ενός σχεδίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να χρηματοδοτούνται από την αρχή, πλήρως, και στην ώρα τους. Αντιθέτως, το Υπουργείο καταφεύγει στη μείωση του κόστους σε ad hoc βάση, το οποίο όμως στην ουσία πρόκειται για βραχυπρόθεσμο όφελος που προκαλεί μακροπρόθεσμη ζημία.” ανέφεραν οι ελεγκτές.

Για παράδειγμα αναφορικά με την υποστήριξη του ναυτικού εξοπλισμού, προκειμένου το Υπουργείο να διαμορφώσει ένα βιώσιμο οικονομικό πλάνο για το 2018-19, καθυστέρησε τα προγράμματα εργασίας, όπως η αντικατάσταση υποβρυχίων κατηγορίας Astute και η εισαγωγή αεροσκάφους με τηλεχειρισμό (Protector), με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μακροπρόθεσμο κόστος, καθώς αυτά τα προγράμματα θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβαρύνοντας έτσι τους προϋπολογισμούς και τα οικονομικά πλάνα στο μέλλον." προσθέτουν στη συνέχεια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που προσφεύγουν σε τέτοιου είδους πρακτικές. Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο επεκτείνει την παραγωγή ενός εξοπλιστικού προγράμματος, παραγγέλλοντας λιγότερα απαιτούμενα υλικά και στοιχεία σε μεγαλύτερο αριθμό ετών, για να μειώσει το κόστος του προϋπολογισμού ετησίως, αν και η συνολική τιμή αυξάνεται σε εύρος ετών.

Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο πως οι προϋπολογισμοί για τις αμυντικές δαπάνες θα επηρεαστούν από τις ραγδαίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η κυβέρνηση της Μέϊ βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, η εσωτερική πολιτική κατάσταση “βράζει” με το Υπουργείο Άμυνας λόγω και της σημασίας του, να γνωρίζει ότι όποιες και να είναι οι συνέπειες, θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας πυρηνικής μεγάλης δύναμης.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ