Κόσμος

Αυτές είναι οι διαφορές μεταξύ εστιατορίων με ένα, δύο ή τρία αστέρια Michelin

Για έναν σεφ δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάκριση από το να του απονεμηθεί ένα αστέρι Michelin.

Το μόνο καλύτερο που θα μπορούσε να του συμβεί θα ήταν να του απονεμηθεί και ένα δεύτερο ή ακόμη και ένα τρίτο αστέρι!

Και αυτό γιατί ο οδηγός γεύσης της Michelin είναι στα μάτια των περισσοτέρων μια βίβλος(παρότι στο ξεκίνημά του είχε σαν στόχο απλά να βοηθά τους Γάλλους αυτοκινητιστές να βρουν ένα αξιοπρεπές μέρος για να μείνουν και να φάνε, ενώ ταξιδεύουν).

Στο φετινό οδηγό της Michelin υπάρχουν πάνω από 100 εστιατόρια με τρία αστέρια.

Αλλά τι ακριβώς χρειάζεται για να κερδίσει ένας σεφ και συνεπώς ένα εστιατόριο ένα τόσο περιζήτητο αστέρι; Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εστιατορίων που έχουν ένα, δύο ή τρία αστέρια Michelin;

Η διαδικασία της αξιολόγησης

Καταρχάς η διαδικασία της αξιολόγησης γίνεται ως εξής: Ολοι οι επιθεωρητές της Michelin είναι φυσικά έξπερτ στον τομέα της εστίασης, επισκέπτονται ανώνυμα τα εστιατόρια και πληρώνουν κανονικά για τα γεύματά τους. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων, οι σεφ και οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν σε καμία περίπτωση ότι εκείνη τη στιγμή κρίνονται.

Τι κοιτούν οι αξιολογητές για να δώσουν ένα αστέρι

Οσον αφορά στα κριτήρια των αξιολογητών, το τι ακριβώς ψάχνουν για να μπορέσουν να ανταμείψουν ένα εστιατόριο με ένα ή και περισσότερα αστέρια, κρατιέται από την ίδια την Μichelin σαν ιερό μυστικό. Ωστόσο, φημολογείται, λέγεται και γράφεται ότι τα πέντε βασικά κριτήρια είναι τα εξής:

  • Ποιότητα προϊόντων
  • Επίπεδο γεύσης και τεχνικές μαγειρέματος
  • Η προσωπική υπογραφή του σεφ στα πιάτα του
  • Σχέση ποιότητας και τιμής
  • Συνέπεια μεταξύ των επισκέψεων

Η εσωτερική διακόσμηση του εστιατορίου, η διάταξη των τραπεζιών και το σέρβις ποτέ δεν λαμβάνονται υπόψη για την απονομή των αστεριών, εξηγεί η Michelin.

Ωστόσο, αυτά τα κριτήρια λαμβάνονται υπόψη για την απονομή των... μαχαιροπίρουνων Michelin, των λιγότερο γνωστών συμβόλων του περίφημου οδηγού. Όπου βλέπετε ένα σετ μαχαιροπίρουνα σημαίνει ότι το εστιατόριο είναι αρκετά άνετο, ενώ αν δείτε πέντε σετ μαχαιροπίρουνα τότε θα πρέπει να περιμένετε ένα πολυτελές κατάστημα.

Φυσικά, το πιο σεβαστό και πολυπόθητο βραβείο είναι το αστέρι Michelin, το βραβείο που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αξία ενός εστιατορίου όσο κανένα άλλο αντίστοιχο βραβείο στον κόσμο.

Το σύστημα απονομής αστεριών Michelin ξεκίνησε το 1933 με στόχο να προβάλει τα πιο εξαιρετικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Όσο για το τι σημαίνει κάθε αστέρι:

  • Ένα αστέρι: Υψηλής ποιότητας μαγειρική, αξίζει μια στάση
  • Δύο αστέρια: Εξαιρετική μαγειρική, αξίζει να κάνετε και μια παράκαμψη για να πάτε στο συγκεκριμένο εστιατόριο
  • Τρία αστέρια: Εξαιρετική κουζίνα, αξίζει ακόμη και να κάνετε ένα ταξίδι αποκλειστικά για να πάτε να φάτε στο εν λόγω εστιατόριο.
michelin-star-sign.jpg

Η Michelin από την πλευρά της επιμένει ότι όσο και αν ένα αστέρι είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για έναν σεφ, τα βραβεία δίδονται προς όφελος των καταναλωτών και όχι των σεφ.

Το 1997, η Michelin εισήγαγε το βραβείο «Bib Gourmand», το οποίο ουσιαστικά δίνεται σε ένα εστιατόριο το οποίο δεν είναι τέτοιου επιπέδου ώστε να λάβει ένα αστέρι, αλλά αξίζει,  καθώς πρόκειται για ένα «φιλικό χώρο που προσφέρει καλό φαγητό σε μέτριες τιμές».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εστιατόριο πρέπει να είναι ακριβό για να κερδίσει ένα αστέρι Michelin. Στη Σιγκαπούρη μπορεί, για παράδειγμα να απολαύσει κανείς το φθηνότερο  Michelin γεύμα στον κόσμο, με κοτόπουλο και ρύζι από το street food κατάστημα stall Hawker Chan (το οποίο έχει πλέον μετατραπεί  σε ένα casual εστιατόριο) για μόλις 2,2 δολάρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ