Κόσμος

Αρχή του τέλους για την Τουρκία - Ουάσινγκτον: «Σύμμαχοί μας οι Κούρδοι» - Η Άγκυρα ξεσηκώνεται κατά των φυλακίων των ΗΠΑ στη Συρία

Αρχή του τέλους της Τουρκίας είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για την δημιουργία φυλακίων παρατήρησης στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Σήμερα ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του προειδοποιεί επανειλημμένα για την έντονη δυσφορία της στις ενέργειες των ΗΠΑ για την δημιουργία προγραμματισμένων σημείων παρατήρησης στη βόρεια Συρία, τα οποία θα αποκόψουν τελείως τις τουρκικές δυνάμεις από το συριακό έδαφος.

«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα μεταφέρει την ενόχληση της στις ΗΠΑ» δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι το Σάββατο για το βόρειο τμήμα της Συρίας.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu μετά από τελετή για την Ημέρα των εκπαιδευτικών της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό Α/ΓΕΕΔ στρατηγό Joseph Dunford, την περασμένη Κυριακή στο περιθώριο του Φόρουμ Διεθνούς Ασφάλειας στο Χάλιφαξ του Καναδά σχετικά με το θέμα αυτό.

«Έχουμε δηλώσει ότι τα φυλάκια παρατήρησης που θα καθοριστούν από τα στρατεύματα των ΗΠΑ στα σύνορα της Συρίας θα έχουν μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο για μας [...]. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας εκφράσαμε την άποψη ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντίληψη ότι «στρατιώτες των ΗΠΑ κατά κάποιο τρόπο θα προστατεύουν τρομοκράτες του YPG», πρόσθεσε ο Ακάρ.

«Αυτές οι πρακτικές θα καθιστούσαν την ήδη πολύπλοκη κατάσταση στην περιοχή ακόμα "πιο περίπλοκη" και πρόσθεσα επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη γι 'αυτό», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τη χώρα από κάθε είδους απειλές, μεταξύ άλλων και από τα σύνορα.

«Αναμένουμε ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας θα διακόψουν τις σχέσεις τους με τους Κούρδους τρομοκράτες του YPG, που δεν διαφέρουν από το PKK, το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε μονολογώντας μάλλον, διότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξουν πολιτική.

Η απάντηση του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ, James N. Mattis στο Χ.Ακάρ ήταν ότι η Ουάσινγκτον δεν εκτιμά τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) το ίδιο με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), και ότι η απογοήτευση της Τουρκίας για τις σχέσεις της  Ουάσινγκτον  με τους Σύρους Κούρδους  είναι κατανοητή.

Η δήλωση του Mattis έρχεται καθώς η Τουρκία παροτρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ολοκληρώσουν την εφαρμογή διμερούς συμφωνίας, με την οποία ζητείται η απόσυρση όλων των Κούρδων του YPG από τη βόρεια συριακή επαρχία Manbij μέχρι τα τέλη του 2018.

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξη στους Σύρους Κούρδους, μια οργάνωση που είναι γνωστή ως παρακλάδι του ΡΚΚ, το οποίο επιδιώκει την δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν, αναφέρουν πηγές στην Άγκυρα.

«Δεν τους αρέσει η σχέση μας και το καταλαβαίνω. Αλλά λέμε ότι το YPG δεν είναι το ίδιο με το PKK και ότι οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, οι SDF, που έχασαν χιλιάδες στρατιώτες οι οποίοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στον πόλεμο κατά του ISIS, δεν πρέπει να έχουν μια τέτοια αντιμετώπιση και να τους διώξουμε από παντού, ειδικά στην πόλη Manbij», είπε ο Μάτις.

Οι ΗΠΑ αλλάζουν στάση έναντι της τουρκικής παρουσίας στην Συρία, κάτι που φαίνεται πλέον δια «γυμνού οφθαλμού» και τώρα αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια ολόκληρη σειρά παρατηρητηρίων στα σύνορα Τουρκίας–Συρίας και Τουρκίας-Ιράκ, με τα οποία θα ελέγχουν έγκαιρα όλες τις κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά των Κούρδων.

Οι Αμερικανοί, εκτιμούν πολλοί αναλυτές, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους τελικά μεταξύ Τουρκίας και YPG εδώ και καιρό.

Οι Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματικοί και στρατιωτικοί σύμβουλοι στην Ουάσιγκτον, χρειάζονται πραγματικά τους Κούρδους για την καταπολέμηση του ISIS και τα υπόλοιπα σχέδια τους στην Συρία κατά του Άσαντ.

Οπότε λογικά οι Τούρκοι θα παραμεριστούν ίσως για πρώτη φορά, σύμφωνα με πολλούς ξένους ειδικούς για την δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν από τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ ενώ αναμένεται να προστεθούν αργότερα οι Κούρδοι της Τουρκίας και του Ιράν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ