Κόσμος

Αποχωρεί από την Τουρκία το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος

Την απόφαση να αποχωρήσει από την Τουρκία, μετά τις δηλώσεις και την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δισεκατομμυριούχο, ανακοίνωσε το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος.

Η ηγεσία του Open Society Foundations τόνισε ότι μετά τις προ ημερών κατηγορίες του Τούρκου προέδρου προς τον Τζορτζ Σόρος, το Ίδρυμα έγινε στόχος των τουρκικών ΜΜΕ, με συνέπεια να είναι αδύνατη η λειτουργία του και η υλοποίηση του έργου που έχει αναλάβει. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τον Τζορτζ Σόρος ότι αναλαμβάνει και καταστρέφει οικονομικά ολόκληρες χώρες, εκφράζοντας τις ίδιες απόψεις με εκείνες της ηγεσίας της Ουγγαρίας και προσωπικά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο του Τζορτζ Σόρος στη Βουδαπέστη ανακοίνωσε τη μεταφορά του στην Αυστρία και στη Βιέννη, μετά την απαγόρευση λειτουργίας όλων των αμερικανικών ιδρυμάτων στη χώρα, με διάταγμα του Βίκτορ Όρμπαν.

Οι τουρκικές αρχές, εκτός των δημοσίων κατηγοριών που εκτόξευσε ο Ερντογάν κατά του Σόρος, έχουν ξεκινήσει έλεγχο εναντίον του Ιδρύματος, το οποίο εμπλέκουν στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Gezi Park, το 2013.

Ένα από τα μέλη του Ιδρύματος, ο Hakan Altinay, συνελήφθη πριν από 10 ημέρες, μαζί με άλλα 12 άτομα, με την κατηγορία της υποστήριξης του ακτιβιστή Osman Kavala. Πριν από λίγες ημέρες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση όσων συνέβησαν στο Gezi Park, είναι στη φυλακή», φωτογραφίζοντας τον Osman Kavala.

«Και ποιος είναι πίσω από αυτόν; Ο φημισμένος Ούγγρος Τζορτζ Σόρος. Αυτός είναι ο άνθρωπος που επιστρατεύει άτομα για να καταστρέφουν έθνη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...