Κυβέρνηση

Απίστευτη ατάκα από Τσίπρα: «Μόνο τους Ρουβίκωνες βλέπετε στα πανεπιστήμια, όχι τη ΔΑΠ» - Δεν καταδικάζει ευθέως αυτούς που καίνε

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται σήμερα στη Βουλή για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» και την ερώτηση που έχει απευθύνει ο Πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργού για την ανομία στα πανεπιστήμια. Η συζήτηση, βέβαια, στη Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα.

O A. Tσίπρας πέταξε βόμβα για τον Ρουβίκωνα. Δεν τον καταδίκασε και χαϊδεψε τα αυτιά της ομάδας που ξεφτιλίζει την ΕΛΑΣ και όπου αμαυρώνει την εικόνα της χώρας!

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Δεν έχετε άλλο θέμα να με ρωτήσετε; Εγώ θα έρχομαι κάθε Παρασκευή,. Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία. Αναδύεται από τις τοποθετήσεις μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Προφανώς υπάρχει εγκληματικότητα, είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αυτό; Τα πανεπιστήμια είναι μέρος κοινωνικού ιστού», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της βίας στα πανεπιστήμια, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν μια… μαγική εικόνα. Τα σπρέι στο Πολυτεχνείο εμφανίστηκαν από το 2015 λέτε! Το Πολυτεχνείο κάηκε επί των ημερών σας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της βίας στα πανεπιστήμια, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν μια… μαγική εικόνα. Τα σπρέι στο Πολυτεχνείο εμφανίστηκαν από το 2015 λέτε! Το Πολυτεχνείο κάηκε επί των ημερών σας.

Το επιχείρημά σας είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν με την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και αυτό είναι διπλό ψέμα. Επί ημερών μας, τα κρούσματα που αναφέρεστε είναι μειωμένα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στη δική σας περίοδο ήταν τα 2/3 των περιστατικών. Ο νόμος για άσυλο λέτε ότι ευθύνεται, γιατί δεν δίνει δυνατότητα στην αστυνομία να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα. Αυτό είναι ένα κατασκεύασμα. Το άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται αδικήματα εντός του πανεπιστημιακού χώρου! Μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα», είπε.

«Παραμένει ένα πρόβλημα η ασφάλεια και η εγκληματικότητα», παραδέχτηκε.

«Ξεχνάτε ποιοι έπαιρναν τα τσεκούρια και κυκλοφορούσαν μέσα στα πανεπιστήμια και η μήτρα τους ήταν η άκρα δεξιά και όχι η αριστερά. Εγώ καταγγέλλω τη βία. Είτε έρχεται από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, είτε από αυτόκλητους υπερασπιστές που τολμούν να κάθονται στην πύλη του Πολυτεχνείου και να εμποδίζουν την είσοδο σε ανθρώπους που αγωνίστηκαν. Αυτόν τον φασισμό τον καταδικάζουμε από όπου και αν προέρχεται. Εσείς έχετε μονομερή κριτική».

«Μόνο τους… Ρουβίκωνες βλέπετε στα πανεπιστήμια, όχι τη ΔΑΠ που είχε στήσει φάμπρικα στις εξετάσεις. Αυτοί είναι οι άριστοι οι δικοί σας. Αυτή είναι η λογική των αρίστων που έχετε», τόνισε.

Στήριξη σε Παρασκευόπουλο

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη στήριξή του στον Νίκο Παρασκευόπουλο ως τον επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη βία στα Πανεπιστήμια.

«Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα.Είμαστε η μόνη Κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πώς η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικό για αυτό και δεν μείναμε με δεμένα τα χέρια. Γι' αυτό με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος. Κι εδώ έρχεται η άλλη υποκρισία σας που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, όπως την λέτε. Τον στοχοποιείτε, προκειμένου να αναδεετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με την παραβατικότητα, επειδή εκείνος έφτιαξε έναν νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Και της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια. Ένα πόρισμα το οποίο περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει. Το πόρισμα δεν το έβγαλαν πέντε ΣΥΡΙΖαίοι. Το έβγαλε μια επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΤΕΙ, ένας αντιεισαγγελέας ως εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μία εκπρόσωπος της αστυνομίας, πανεπιστημιακοί εγκληματολόγοι και επιστήμονες ειδικοί για θέματα ναρκωτικών. Αυτοί είναι οι «ιδεοληπτικοί και αδιόρθωτοι»; Αυτοί είναι που τους κατηγορείτε πως θέλουν να ελέγχουν τα πανεπιστήμια οι «συμμορίες»; Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, της εισαγγελίας και της αστυνομίας; Τόσο πολύ έχει διαβρώσει ο διαβολικός ΣΥΡΙΖΑ όλους τους θεσμούς αυτής της χώρας;»

Σύμφωνα με τον ίδιο το πόρισμα της επιτροπής στο τέλος διατυπώνει τέσσερις συνθετικές θέσεις:

«1. Την δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου. Να προλαμβάνει, δηλαδή, αντί να θεραπεύει

2. Με δεδομένο ότι το άσυλο δεν απαγορεύει με κανέναν τρόπο στην αστυνομία να επέμβει αν βλέπει πως γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και άλλα κακουργήματα, να οριστούν σε κάθε ίδρυμα τα κριτήρια με τα οποία θα καλείται η αστυνομία για τα χαμηλότερα εγκλήματα, πχ σε ποιος χώρους γίνονται

3. Να μπαίνουν ξεκάθαρα και ορατά όρια στους πανεπιστημιακούς χώρους όταν αυτοί είναι ανοιχτοί

4. Να ενισχυθεί η έρευνα και η Εκπαίδευσης για θέματα πρόληψης ναρκωτικών.

Το θέμα των ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια δεν λύνεται με την αστυνόμευση

«Αυτός είναι ο διάλογος που λέτε ότι επιδιώκετε; Με τι διαφωνείτε;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και επικεντρωνόμενος στο θέμα της διακίνησης ναρκωτικών είπε «για το θέμα των ναρκωτικών μπορεί να λυθεί μόνο με την αστυνόμευση; Σε ποια χώρα έχει γίνει αυτό; Κι επειδή κι εδώ δεν έχετε μελετήσει, ξέρετε τι λέει το πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ; Ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για επιλεκτική όραση για τα πανεπιστημια. «Εσείς βλέπετε μόνο τον Ρουβίκωνα μεσα στα πανεπιστημια. Δεν βλέπετε πιο μέσα. Η ΔΑΠ συνεληφθη στο ίδιο πανεπιστήμιο να έχει στήσει φαμπρικα για τις εξετάσεις. Αυτοί είναι οι άριστοι για εσας κυριε Μητσοτκαη , αυτή είναι λογική που έχετε. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις, δεν δημαγωγούμε. Γιατί αυτό κάνετε. Οχι αφορισμούς, αυτά ήταν στο Μεσαίωνα ελάτε με επιχειρήματα. Και αρθρώστε μία πρόταση. Αν είστε εχθρός του δημοσιου παναπυσντνιου πείτε το ανοιχτά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ