ΗΠΑ

Έφαγε «ξύλο» ο Τσαβούσογλου από τον Πομπέο: «Παράνομη η εισβολή του Barbaros στο οικόπεδο 4» - Απομακρύνονται πλέον τα F-35

Καθόλου ευχάριστη δεν ήταν η επίσκεψη για τον Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφαγε πολύ ξύλο από τον Μ. Πομπέο. Οι Τούρκοι φαίνονται ανυποχώρητοι πλέον και μάλλον πήγαν για να κάνουν σόου στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα έφθασαν στο σημείο και να απαιτήσουν. Πάντως, αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τον Ελληνισμό, δηλαδή οι εξελίξεις στα ενεργειακά της Α. Μεσογείου και της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται στην ατζέντα των ΗΠΑ και μάλιστα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διέσυρε τους Τούρκους, κάνοντας λόγο για προκλήσεις το οικόπεδο 4.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400

Η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία είναι μια συμφωνία που έχει συναφθεί και δεν μπορεί να ακυρωθεί, τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πάντως πρόσθεσε ότι η Άγκυρα χρειάζεται κι άλλους εξοπλισμούς, τους οποίους θα μπορούσε κάλλιστα να αγοράσει από τις ΗΠΑ.

Η αγορά αυτού του ρωσικού συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του NATO, έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και αυτές άλλων χωρών-μελών της συμμαχίας, που ήδη εκφράζουν ανησυχίες για την επιρροή και την παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

«Η τρέχουσα συμφωνία είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορώ να την ακυρώσω», είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. «Όμως χρειάζομαι περισσότερους (σ.σ. εξοπλισμούς) (...) και προτιμώ να αγοράζω από τους συμμάχους μου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση είναι έντονα ενοχλημένη με την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει τελεσίδικα στην αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Η απόφαση αυτή αναγκάζει την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε κυρώσεις όταν εγκατασταθούν -τον ερχόμενο Οκτώβριο- οι S-400 στο τουρκικό έδαφος και να ακυρώσει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

ΤΑ ''ΚΕΦΑΛΙΑ'' 84 ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέδωσε στις αμερικανικές αρχές έναν κατάλογο με τα ονόματα 84 μελών του κινήματος του αυτοεξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα αξιώνει να εκδοθούν.

Η Άγκυρα ζητεί από την Ουάσινγκτον να της παραδώσει τον Γκιουλέν, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, διότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορεί ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 με στόχο την ανατροπή του. Αλλά μέχρι σήμερα, το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Λευκός Οίκος μελετά τις δυνατότητες που υπάρχουν, ιδίως διά της δικαστικής οδού, για να φύγει ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, με απώτερο στόχο η Τουρκία να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στη Σαουδική Αραβία μετά τον φόνο στην Κωνσταντινούπολη του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως δεν έλαβε «εγγυήσεις» κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζον Μπόλτον.

Πάντως «τους δώσαμε αυτόν τον κατάλογο των προσώπων των οποίων ζητάμε την έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως περιέχει 84 ονόματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ίδιου του Γκιουλέν. «Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ερντογάν να στείλει τον κατάλογο», εξήγησε. Η έκδοση του ιεροκήρυκα απλώς «δεν εξετάζεται».

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εισβολή της Τουρκίας στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς θεωρεί την παρουσία του Μπαρμπαρός και των τουρκικών πολεμικών πλοίων δραστηριότητα που αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει ερώτηση αναφορικά με τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ερώτημα τέθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, με αφορμή την είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αυτό θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή», είπε ο δημοσιογράφος.
«Το ‘Μπαρμπαρός’, συνέχισε, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα», πρόσθεσε ο Κύπριος δημοσιογράφος.

«Η πολιτική των Η.Π.Α. για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=Ag4AR4l2bEk

https://www.youtube.com/watch?v=kjRUdZfWfVI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...