Διατροφή

Ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια - Τέσσερις τροφές για να ξεκινήσεις τη μέρα σου και πως τις καταναλώνεις

Η βάση της ημέρας είναι το πρωινό. Για αυτό μην το αμελείς και φρόντισε να περιέχει τα σωστά συστατικά!

1. Κουρκουμάς

Ιδανικός από τις παλιές εποχές για τις φλεγμονές, ο κουρκουμάς θεωρείται τόσο από τους διατροφολόγους όσο και από τους επιστήμονες ως superfood. Η κατανάλωσή του βοηθάει στα αρθριτικά, στην πέψη, ενώ μία έρευνα του Εθνικού Κέντρου Υγείας στην Αμερική, αναφέρει πως μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε bypass.

Πώς τον καταναλώνεις:

Αρκούν δύο κουταλάκια του γλυκού σε ρύζι, σαλάτες με κοτόπουλο, ψητά λαχανικά -ακόμα και σε σούπες- για να σου δώσει τις θαυματουργές του ιδιότητες.

2. Τζίντζερ

Παρότι θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει αποδειχθεί θαυμτουργό για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, το τζίντζερ έχει κάτι καλό και για τους άντρες. Έχει καταγραφεί ότι βοηθάει σε περιπτώσεις που τα άτομα πάσχουν από ναυτίες και έντονους πονοκεφάλους. Οπότε το λες και άκρως χρήσιμο μέσα στην ημέρα.

Πώς το καταναλώνεις:

Οι φλοίδες από τη ρίζα του, χρησιμοποιούνται τόσο σε σαλάτες, όσο και σε smoothies.

3. Σκόρδο

Εμείς στην Ελλάδα το τιμούμε σε χίλιες δύο τροφές. Το σκόρδο έχει γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες σε σημείο που μειώνει αισθητά τις πιθανότητες σε άτομα που έχουν κληρονομικότητα. Και δεν σταματάει μόνο εκεί, καθότι περαιτέρω έρευνες συνδέουν την κατανάλωση του με μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων ανεξαρτήτου ηλικίας.

Πώς το καταναλώνεις:

Το τζατζίκι σου. Η σκορδαλιά σου. Το τριμμένο σκόρδο στη σαλάτα λάχανο-καρότο. Το ψιλοκομμένο στο φούρνο με τα λαδερά φαγητά. Όπως και αν το μαγειρέψεις, θα αποδειχθεί πεντανόστιμο – και απ’ ότι φαίνεται σωτήριο.

4. Κανέλα

Έχει σημειωθεί πως μειώνει την χοληστερόλη αλλά κάποιες έρευνες την έχουν συνδέσει και με τον έλεγχο του διαβήτη Β’ τύπου. Στις έρευνες, που τα αποτελέσματα δείχνουν να διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό, η κανέλα φαίνεται να ρίχνει τα επίπεδα τα γλυκόζης στο αίμα κρατώντας τους δείκτες χαμηλούς – ότι χρειάζονται δηλαδή οι διαβητικοί.

Πώς την καταναλώνεις:

Στον καφέ, τα smoothies ή και σε τροφές που δεν περιέχουν άσπρο αλεύρι όπως κουλούρια ολικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ