Κόσμος

Έκκληση Μ. Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πολιτική λύση στην Υεμένη

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

Να λήξουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και να επιτευχθεί πολιτική λύση στην Υεμένη, η οποία βιώνει την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως ζητά η Μ. Βρετανίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υπ. Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Jeremy Hunt κατόπιν συνάντησης που είχε με τον ειδικό επιτετραμμένο των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Martin Griffiths, υποστήριξε ότι και οι δύο συμφώνησαν πως «είναι καιρός το Συμβούλιο να δράσει για να υποστηρίξει τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Ο Griffiths εξέφρασε την προθυμία του να οργανώσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «μέσα σε έναν μήνα», μετά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να ξαναρχίσουν συνομιλίες για να δοθεί τέλος σε μια σύρραξη η τελευταία φάση της οποίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η Υεμένη λόγω του πολέμου βιώνει την «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο» ενώ περιγράφεται ως «επίγεια κόλαση» για τα παιδιά καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό ή κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.

«Για πάρα πολύ καιρό, τα δύο αντίπαλα μέρη στον πόλεμο στην Υεμένη πίστευαν ότι ήταν εφικτή μια στρατιωτική λύση, με καταστροφικές συνέπειες με τον πληθυσμό.

Σήμερα, φαίνεται για πρώτη φορά ότι υπάρχει μια ευκαιρία να ενθαρρυνθούν τα δύο μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να σταματήσουν τους σκοτωμούς και να βρουν μια πολιτική λύση, η οποία είναι η μοναδική λύση μακροπρόθεσμα για να αποφύγουμε την καταστροφή» υποστήριξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ